StoryEditor
Crna kronikaTeške optužbe

Za što sve točno terete Gabrijelu Žalac? Mijenjala je planove nabave, povećavala cijenu... Zbog usluge splitskom poduzetniku upregla je sve snage

Piše Marin Dešković/JL
11. studenog 2021. - 11:12

Bivša ministrica Gabrijela Žalac prenoćila je u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja koji treba odlučiti hoće li protiv četvero osumnjičenih zbog malverzacije novcem iz EU fondova zatražiti istražni zatvor.

U međuvremenu, Jutarnji doznaje za što sve terete bivšu ministricu.

Sumnja se da je intervenirala u sadržaj nacrta Zakona o sustavu za strateško planiranje i upravljanje razvojem i sustave podzakonskih akata koji su definirali karakteristike traženoga softvera. Također, sumnja se da je mijenjala planove nabave za Ministarstvo europskih fondova i regionalnoga razvoja.

Prema optužbama, promijenila je i sam predmet nabave tako da se više nije tražila izrada sofvera, nego samo pribavljanje licenci za već postojeći softver. Navodno je i povećavala cijenu nabave koja je rasla s početnih 5,76 milijuna kuna, na 9,86 milijuna kuna, a na kraju na 12,9 milijuna kuna. Bez PDV-a.

Kako bi osigurala taj iznos, novac je, sumnja se, prebacila s pozicija drugih uprava u Ministarstvu, samo kako bi ga bilo dovoljno za nabavku softvera. I na kraju, sumnja se, tražila je od Ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica da agencija u svemu prethodno navedenome ne pronađe ništa sporno.

Ovo su ukratko optužbe koje Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) stavlja na teret bivšoj ministrici Europskih fondova i regionalnoga razvoja (MRRFEU) Gabrijeli Žalaca i zbog kojih je ona jučer uhićena, zajedno s Petricem i splitskim poduzetnicima Markom JukićemMladenom Šimuncem.

Usluga i prijateljstvo Žalac s potonjim, tvrdi EPPO, bio je razlog zbog čega je Žalac upregla sve snage da Šimunec pobijedi i dobije vrijedan i navodno jako preplaćeni posao nabavke Softwarea, odnosno "Izgradnje IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem", kako se to službeno zove, piše Jutarnji.

Žalac, ali i ostala trojica okrivljenika su jučer navečer ispitana u prostorijama EPPO u Ilici, no nije poznato kako su se očitovali na optužbe. Žalac su oko 21 sat odvezli nazad u pritvorsku jedinicu na Oranice, a vozeći se na zadnjem sjedalu policijskoga auta samo je gledala ravno ispred sebe, praveći se da ne vidi kamermane koji su je probali snimiti kroz staklo auta.

Niti njezina odvjetnica Jadranka Sloković nije bila raspoložena za izjave, već je samo taksijem napustila ograđeni prostor Ministarstva pravosuđa na Ilici, gdje se sada uz EPPO nalazi i zagrebačko Općinsko tužiteljstvo te par sudova. Vrlo je izgledno da će EPPO za Žalac, a možda i ostale, danas tražiti istražni zatvor, no za sada nije poznato kada će ročište biti.

Izvjesno da je priča s nabavkom strateškoga softvera, koji se i sam tijekom nabave mijenjao pa je u prvom krugu nabave bio "PLUR", da bi nakon poništenja direktne nagodbe zbog žalbe KING ICT-a postao "SPUR", a koji prema nalazima vještaka ne vrijedi više od 2,2 milijuna kuna, a plaćen je 13, loše završila i za Žalac i Šimunca. Naime, EPPO zapravo optužuje Žalac da je od prvoga do zadnjega dana nabave, postupak je trajao više od dvije godine, sve činila kako bi posao dobio isključivo Šimunac, odnosno kasnije njegov poslovni partner Jukić.

Petric je tvrdi EPPO, na nagovor Žalac, koja mu je kao ministar MRRFEU-a bila i predsjednik Upravnoga vijeća u agenciji, umjesto kontrole nabave pomagao da se uvjeti nabave ublaže kako bi se pogodovalo Šimuncu. Najprije je, tvrdi EPPO, kod prvoga postupka 2017., kada je Žalac pokušala posao dodijeliti Šimuncu bez natječaja, tražio od stručnih službi SAFU-a da maksimalno ublaže komentare na dokumentaciju o nabavi te da "ne navedu izrijekom" da nema mjesta za direktno dodjeljivanje posla već se mora raspisati natječaj. Kada je već raspisan natječaj tražila je od Petrica, tvrdi EPPO, da SAFU ne ukazuje na uočene nepravilnosti u natječaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. srpanj 2022 21:40