StoryEditorOCM
Crna kronikadigli ga u zrak

Za samo tri i pol sata uhićena trojica pljačkaša bankomata. Jedan je u eksploziji lakše ozlijeđen, oštećen im je automobil, a ostali su i bez plijena od 800 tisuća kuna

Piše Hina
1. srpnja 2022. - 15:44

Samo tri i pol sata nakon krađe novca iz bankomata u Malinskoj  uhićena su trojica osumnjičenika, izvijestila je PU primorsko-goranska na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u petak u Rijeci.

Voditeljica služba općeg kriminaliteta ove PU Blaženka Ćaćić izvijestila je da je bankomat raznesen u 6 sati, a trojica u dobi 23, 46 i 53 godine su uhićeni u kući na Krku u 9.25.

Njih se sumnjiči da su uz pomoć plinske smjese raznijeli bankomat i odnijeli 799.600 kuna. Pretragom njihovim domova i vozila pronađeno je osobno vozilo kojim su se koristili pri krađi, dijelovi bankomata s kazetama te cjelokupni ukradeni novac.

Pronađene su i plinske boce s crijevima, odvijači, pajseri i drugi predmeti kojima su se služili.

Pronađene su i njemačke registracijske pločice koje su postavili na automobil tijekom krađe, a koje su ukradene u ožujku. Sva trojica su s područja Primorsko-goranske županije. U eksploziji je oštećen njihov automobil, a jedan od njih je lakše ozlijeđen.

Kriminalističkom obradom je utvrđeno da su 46-godišnjak i 53-godišnjak počinili još dvije pljačke na isti način, u Hreljinu u veljači te u riječkoj četvrti Turnić u lipnju ove godine. Ukupno su u tri pljački ukrali 1,39 milijuna kuna, a šteta na bankomatima i okolnim objektima je nekoliko desetaka tisuća kuna, izvijestila je Ćaćić.

Dvojica starijih osumnjičenika se terete za tri teške krađe i toliko dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom, a mlađi samo za posljednju krađu u Malinskoj. Protiv njih je podignuta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te su predani pritvorskom nadzorniku.

Osim toga, 46-godišnjak je prijavljen i za krivotvorenje isprava, zbog postavljanja lažnih registracijskih pločica.

Zamjenik načelnika PU primorsko-goranske Hari Brnad istaknuo je da takva kaznena djela znatno uznemiruju javnost, ali mogu izazvati i žrtve, zbog eksplozija koje je nemoguće potpuno kontrolirati.

Naglasio je da je novčarskim kućama dan rok od tri godine da unaprijede sigurnost bankomata i time sprečavaju krađe na ovaj način. Jedna od banaka je postavila sustave zaštite uništenja novčanica kemijskim spojem u slučaju provale na više od 90 posto svojih bankomata te više nije bilo napada na njezine bankomate. 

Unatoč ovakvim slučajevima, stanje sigurnosti u Primorsko-goranskoj županiji, posebno u razdoblju turističke sezone je dobro, ocijenio je Brnad.  
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 04:54