StoryEditor
Crna kronika‘MEJAŠI PRVI‘

Vuku se repovi izgradnje centra ‘Mall of Split‘: nekadašnji poslovni suradnici prijavili Rumunja za štetu od 23 milijuna kuna

Piše Marko Didić
8. lipnja 2021. - 21:43

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ozbiljno radi na predmetu u kojem je trgovačko društvo "Mejaši prvi" d.o.o. kazneno prijavilo svoga nekadašnjeg ovlaštenog opunomoćenika, Rumunja Paula Cezara Pufua (49), koji živi u Londonu, za štetu koju im je on prouzročio svojim djelovanjem u razdoblju od 2015. godine, u iznosu od 23 milijuna i 201 tisuću kuna.

"Mejaši prvi" su investitori trgovačkog centra "Mall of Split", a Pufu je bio njihov tehnički savjetnik u projektu izgradnje tog centra, i to nakon što je engleski financijski Fond Tydaris LPP iz Londona izvršio pritisak na "Mejaše" da Pufua opunomoće i stave na mjesto voditelja cijelog projekta izgradnje centra, umjesto svog direktora i člana uprave Kristijana Gele, što bi bilo jedino logično jer bi jedino tako investitor mogao kontrolirati svaku uloženu kunu.

image
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Iz prijave nije jasno koliko novca je engleski fond dao, posudio ili uložio u projekt, ali je jasno da su Englezi inzistirali na Paulu Cezaru Pufuu, koji je bio savjetnik tog fonda i osoba od njihova najvećeg povjerenja i da je Gelo kao direktor društva i član uprave osobno u ožujku 2015. Pufuu potpisao punomoć s kojom on postaje sve što Englezi traže.

"Mejaši prvi" d.o.o. su protiv Rumunja podnijeli kaznenu prijavu, a Županijsko državno odvjetništvo je naložilo Odjelu gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske da obradi ovaj slučaj i utvrdi osnovanost činjenica iz njihove kaznene prijave.

Nakon policijskih obrade na ŽDO je ovih dana otišlo posebno izvješće u kojem i policija Pufua osnovano sumnjiči da je, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi za društvo "Mucić & Company" d.o.o. kao glavnog izvođača radova na centru, povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa društva "Mejaši prvi", gdje je bio savjetnik.

Osnovano se sumnja da je to učinio u nekoliko navrata tako što je mimo ugovora o građenju koje je zaključeno između investitora "Mejaši prvi" i izvođača "Mucić & Company" prekoračio svoje ovlasti. Pufu se sumnjiči da je u razdoblju od tri mjeseca neosnovano u vidu avansnog plaćanja u nekoliko navrata isplatio ukupni iznos o tri milijuna i pedeset tisuća eura društvu "Mucić &Company" iako je znao da su svi ugovoreni radovi koje je to društvo napravilo do tada bili uredno plaćeni i da nema nikakvog razloga za plaćanje dodatnih iznosa.

Tužitelj smatra da je za taj iznos investitor preplatio izvođaču radove na centru, a njihov istaknuti djelatnik je bio "trojanski konj" u njihovim redovima. To je utvrdila i stalna sudska vještakinja za računovodstvo i financije Višnja Perajica u svom nalazu i mišljenju od listopada 2017. godine. Nakon toga je tužitelj prijavio svoga nekadašnjeg savjetnika za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene i poslovne isprave.

Nije, međutim, jasan odnos aktera ove priče, što će se utvrditi daljnjim aktivnostima Županijskog državnog odvjetništva, koje će dovesti ili do pokretanja istrage ili do odbačaja ove kaznene priajve. Otežavajuća situacija je što glavni osumnjičeni živi i radi u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 05:07