StoryEditor
Crna kronikaNEMA ČEGA NEMA

Vukovarac uhićen u Splitu s kokainom, lijekom protiv ovisnosti i hrpom metaka: prenoćio je u policiji, a ‘papreno‘ će platiti vještačenje opijata

20. siječnja 2021. - 13:30
Uhićenik je imao malo manje od 100 metaka raznih kalibaraSrećko Niketić/Ilustracija/Cropix

Nakon što je uhićen u Splitu s više vrsta droge i hrpom metaka 33-godišnji Vukovarac kažnjen je s 16.000 kuna. Osim novčane kazne dužan je u državni proračun uplatiti i 6.900 kuna troškova postupka na Prekršajnom sudu u Splitu od čega najviše otpada na toksikološko vještačenje nađenih opijata.

Vukovarac je zatečen s drogom i streljivom početkom prošle godine na adresi na splitskom predjelu Sućidar gdje je i prijavio boravište nakon što se smjestio. U večernjim satima su mu u stan upali policajci i našli kod njega tri kesice s ukupno 6 grama kokaina i jednu PVC vrećicu s 24 tablete “Suboxone”.

Skrivao je i ukupno 92 metka različitih kalibara, a imao je i tri digitalne vage na kojima su kasnije nađeni tragovi kokaina. Za neovlašteno posjedovanje droge kažnjen je sa 7000 kuna, a za posjedovanje streljiva za oružje B kategorije bez važećeg oružnog lista ili odobrenja za nabavu oružja određeno mu je 9000 kuna kazne.

Kako je u policiji proveo od uhićenja u večernjim satima do sutradan ujutro kada je pušten, Vukovarcu se to računalo kao dva dana pritvora. Za svaki dan je od kazne oduzeto po 300 kuna tako da mu preostaje platiti 15400 kuna.

Međutim, ono što mu je umanjio boravak u pritvoru je tek desetina iznosa koji mora platiti za troškove dokazivanja. Naime, samo vještačenje oduzetih opijata u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”u Zagrebu naplatit će mu se 6650 kuna. Uz to mora dati i 250 kuna na ime paušalnog iznosa za troškove prekršajnog postupka.

Vukovarac nije došao na splitski prekršajni sud da iznese obranu, a kao olakotna okolnost mu je uzeto što nije otprije prekršajno osuđivan. Za neovlašteno posjedovanje droge zapriječena je kazna od 5000 do 20.000 kuna ili 90 dana zatvora. Za posjedovanje metaka za oružje B kategorije propisana kazna je od 5000 do 40.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

- Visina kazne je određena imajući na umu sve okolnosti konkretnog slučaja, posebice što su ove prigode prilikom pretrage kod okrivljenika pronađeni i drugi predmeti koji upućuju na opravdanu sumnju da je okrivljenik sklon i činjenju drugih protupravnih radnji. Naime, činjenica da je okrivljenik nabavio i držao streljivo bez potrebnog odobrenja te velika količina streljiva koju je držao u svom stanu, upućuje na opasnost da bi isto moglo biti ponovno upotrijebljeno za počinjenje prekršaja - navedeno je u presudi.

Sud oduzimanje streljiva smatra opravdanim zbog zaštite opće sigurnosti i javnog poretka te će po pravomoćnosti presude biti predano Ministarstvu unutarnjih poslova.

Lijek protiv ovisnosti

Suboxone je lijek koji sadrži tvari buprenorfin i naloxon te se propisuje prilikom liječenja od ovisnosti o drogi. Prepisuje se prema preporuci ovlaštenih specijalista psihijatrije ili ovlaštenog liječnika službe za prevenciju i liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo. Izdaje se isključivo na recept, na ruke pacijenta u količini dostatnoj za sedam dana terapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 01:36