StoryEditor
Crna kronikaotkrivaju se novi detalji

Vrličkom bankaru u bijegu pomagao bivši pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne; Djaković je već angažirao poznatog splitskog odvjetnika

Piše Marko Didić
19. studenog 2019. - 17:20
bankar00

Bivši šef vrličke poslovnice OTP banke Srđan Djaković (59) nije usrećio policijske istražitelje PU splitsko-dalmatinske kojima se predao u utorak u 9 sati nakon deset dana bijega, u pratnji poznatog splitskog odvjetnika Joška Čeha.

Djaković u biti na policiji nakon predaje nije rekao ništa bitno (a to je gdje se nalazi preostali novac od 11 milijuna i 400 tisuća kuna kojeg je uzeo), a nije bio spreman govoriti niti detaljno objasniti gdje se i kod koga skrivao.

Splitska policija oglasila se o slučaju 'vrličkog Robina Hooda': Tijekom istrage pronađen dio novca koji je ukrao, bankaru je u bijegu pomagao 45-godišnjak

Odbjegli bankar predao se bez ukradenog novca, ne zna se gdje su milijuni koje je 'popalio'; Tijekom bijega kretao se u društvu sumnjivih osoba, nakon svega shvatio da je sigurniji iza rešetaka?

Djaković se predao policiji: odbjegli bankar došao u Split pa se došetao do vrata postaje

Policija je zadnji put signal njegovog mobitela locirala u Goraždu, gradu udaljenom 80 kilometara od Sarajeva.

Želeći zaštititi najbitnije detalje iz krim-obrade nismo namjerno u prethodnim tekstovima objavili ime grada, a u međuvremenu su se pojavila i nagađanja da Djaković nikada nije ni napuštao Hrvatsku.

Priču koju je Slobodna prva donijela, a glasi da je Djaković prije bijega vratio dvjema ženama, svojim dobrim poznanicama, staru štednju i to M. M od 229 tisuća eura, a drugoj Z.U. od 100 tisuća švicarskih franaka, pokazala se točnom i to su u biti jedini novci koji su na sigurnom i bit će vraćeni banci.

Steže se obruč oko odbjeglog bankara iz Vrlike, policija mu je ušla u trag!; Jednoj je ženi vratio 230 tisuća eura stare štednje, a drugoj 100 tisuća švicarskih franaka?

Daleko je Srđan D. od moderne verzije Robina Hooda: priča o pljačkašu banke iz Vrlike još je čudnija nego je to izgledalo na početku

Odbjegli bankar je vrlički Robin Hood?! Sugrađani kažu da je Serđo bio legenda: 'Uzima je od bogatih i dava siromašnima. Meni je maka minus s računa'; Neki misle da je pobjegao s ljubavnicom...​

Vrlički bankar iz centrale naručio 11 milijuna kuna, strpao ih u ruksak i nestao; Prijateljima je ispričao svoj plan, mislili su da se šali: Govorio je da mu je 'pun kufer' svega i da želi u Južnu Ameriku

I splitska policija u svom priopćenju kaže da je banka oštećena za 8,9 milijuna kuna, što je jasan znak da je dio novca pronađen i da je na sigurnome.

Podsjetimo, i Djakovićev najstariji sin Petar je prošlog tjedna predao policiji 20 tisuća eura i 175 tisuća kuna koje je otac ostavio prije bijega.

Sada je definitvno utvrđeno da je vraćeni novac dvjema ženama iz onog ukradenog kontigenta, i da to nije dodatni novac mimo ukradene cifre od 11 milijuna i 400 tisuća kuna.

Dakle ono što će biti vraćeno OTP banci su 230 tisuća eura,100 tisuća švicarskih franaka, 20 tisuća eura i 175 tisuća kuna - novac koji je bio kod sina i koji je vraćen prije roka dvjema klijenticama.

Što je s ostalim novcem Djaković možda i kaže u dogledno vrijeme kada se bude hladio u istražnom zatvoru na Bilicama.

Tužiteljstvo za Djakovića traži istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te mogućnosti bijega.

Ispituju se i okolnosti njegovog još uvijek formalno pravnog statusa u banci (je li ili nije zaposlenik OTP banke) zbog trećeg pritvorskog uvjeta - mogućnosit ponavljanja kaznenog djela.

U pomaganju oko Djakovićevog bijega se u medijima i kuloarima spominjao izvjesni general Lija, ali ga posrnuli bankar za vrijeme ispitivanja u policiji nije ni spomenuo.

Spomeno je 'da su ga ljudi u Sarajevu kod kojih je bio dobro primili', a posebno je je istaknuo svog prijatelja, izvjesnog Srbina Pedu ili Peđu koji je, kako je rekao, 'vojna osoba i jako dobar čovjek'.

Policija je ustanovila da je Djaković pobjegao iz Hrvatske preko prelaza Vinjani Donji u BiH i da mu je u tome pomogao 45-godišnji Jadranko B. iz Širokog Brijega (bivši bivši pripadnik Tutine kaženjeničke bojne) koji ga je svojim vozilom i odveo u BiH.

Mnogim pravnim ekspertima nije jasno zašto se ovim slučajem bavi Općinsko, a ne Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Srđan se sumnjiči za sada za kazneno djelo pronevjere za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora. Drugi tvrde da je ovdje riječ o klasičnom djelu zlouporabe položaja, a zato je zapriječena kazna do 12 godina zatvora.


 

 

#VRLIKA#SRĐAN DJAKOVIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 02:30