StoryEditor
Crna kronikapranje novca

Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu za kriminal u splitskom škveru: u prvoj velikoj korupcijskoj aferi iz vremena Sanadera oštetili Brodosplit za milijune dolara?

Piše Vladimir Urukalo
2. prosinca 2019. - 13:00
macek

Pet i pol godina nakon što su na splitskom Županijskom sudu Drago Maček (na fotografiji), Goran Vukasović, Ante Luetić, Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Hrvoje Matovinović i Danijel Nikolić oslobođeni krivnje za gospodarski kriminal u splitskom škveru i štetu od 4,7 milijuna američkih dolara, Vrhovni sud je, usvojivši žalbu ŽDO-a, ukinuo je presudu suca Zorana Kežića i postupak vratio na ponovno suđenje.

Županijski sud oslobodio je u ožujku 2014. Mačeka za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti i pranje novca, Vukasovića i Luetića za zlouporabu i pranje novca te Tramontanu, Donkova, Matutinovića i Nikolića za pranje novca.

Prva od velikih korupcijskih afera iz vremena Ive Sanadera otkrivena je 2006. godine nakon upozorenja iz Austrije da se u Brodosplitu pere novac.

Po optužnici, prvooptuženi Maček je tada zastupao njemački Wessels koji je naručio četiri tankera, dok je Vukasović u to vrijeme bio direktor Brodosplita, a Luetić komercijalist.

Uprava je dogovorila posao po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, a Vukasović je sklopio dodatna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto provizije od ugovorene cijene, pa je, nakon što je Wessels uplatio pet milijuna dolara predujma, 4,7 milijuna vraćeno na naručiteljeve ciparske račune.

Novac je prebačen na račun tvrtke u Grazu kojoj je jedini ovlaštenik bio Maček koji je novac dizao i doznačivao ga na račun ostalih optuženih. On je, po optužnici, podizao novac i prebacivao ga na svoj, Vukasovićev i Luetićev račun te na račune više osoba u Austriji.

Za izgrađene tankere bio je napravljen elaborat za “Training ship concept" (TSC) odnosno program za obuku kadeta, koji se trebao ugraditi na brodove.

Tužiteljstvo je u optužnici navelo kako je elaborat bio fiktivan te je služio samo za prikrivanje ilegalno stečenog novca.

Vrhovni sud zaključio je da splitski sud odlučne dijelove iskaza svjedoka i isprava nije izložio niti ih je analizirao već se koncentrirao samo "na obrane optuženika, iskaze pojedinih svjedoka i isprave koje idu u prilog zaključka o izostanku dokaza da bi bila počinjena inkriminirana djela".

#AFERA BRODOSPLIT

Izdvojeno