StoryEditor
Crna kronikazločin na kočinjem brdu

Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Kikiju Stojanoviću, opet će mu se suditi za ubojstvo Ive Stipetića

Piše Vladimir Urukalo
15. lipnja 2018. - 20:31

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu Kristijanu Stojanoviću Kikiju, kojem se sudilo za ubojstvo Ive Stipetića (22) na Kočinjem brdu u prosincu 2010. godine.

Stojanović će se opet, po treći put, naći pred splitskim Županijskom sudom. Nastavit će se tako trakavica koja traje već osam godina.

Podsjetimo, optužnica ŽDO-a Split tereti Stojanovića za teško ubojstvo počinjeno na krajnje podmukao način, odnosno da je 3. prosinca 2010. godine nakon 18 sati odvezao svojim vozilom seat leon Ivu Stipetića na Kočinje brdo da isprobaju strojnicu nepoznate marke, te ga je tamo ubio s dva hica u glavu iz pištolja Astra ili Češka zbrojovka.

Prema optužnici, Stojanović je odmah, čim je pokojni Stipetić izišao iz vozila i dok je isprobavao strojnicu, iz pištolja kalibra 9 milimetara ispalio svojem prijatelju dva hica u glavu.

Stipetićevo je tijelo pronađeno nakon tri dana, a dva dana poslije Stojanović je prvi put uhićen. Ubrzo je pušten te je nakon iskaza Ivice Šerića ponovno uhićen u svibnju 2013. godine.

Zatvorska ispovijest Kristijana Kikija Stojanovića: Zla sam činio, ali nisam ubojica Ive Stipetića

Hvalisanje

Na prvom suđenju u prosincu 2014. godine sudac Zoran Kežić osudio ga je na 14 godina zatvora, no Vrhovni je sud tu odluku ukinuo, obrazloživši da je preuranjen zaključak da je Stojanović ubio Stipetića te da je nekritički prihvaćen iskaz njegova kuma Ivice Šerića, koji je policiji prijavio da se Stojanović na jednoj večeri hvalio kako je likvidirao Stipetića.

Slučaj je došao pred sudsko vijeće suca Slavka Lozine, koji je presudio da nije dokazano da je Stojanović to mogao učiniti jer "da u vremenu koliko je bio odsutan iz teretane objektivno nije mogao otići vozilom do Kočinjeg brda, ubiti osobu, odvesti vozilo na pranje i vratiti se u teretanu, i to sve u vremenu od 18 do 18.30".

Vrhovni je sud u prvoj ukidnoj presudi upozorio da se treba izvesti dokaz preslušavanjem CD-a sa snimljenim razgovorima i SMS-ovima koji su pribavljeni dok se Stojanovića pratilo u vezi s drugim kaznenim postupkom, te da se napravi "sveobuhvatna vremenska i prostorna analiza kretanja optuženika u kritično vrijeme".

Sve je ovo bilo potrebno učiniti kako bi se vidjelo je li Stojanović mogao, dok je izbivao iz teretane na Pujankama, odvesti žrtvu na mjesto zločina, usmrtiti je, vratiti se u teretanu i dati Ivanu Matasu da mu auto odveze na pranje.

"Sud je izveo predloženi dokaz, no nije sastavio vremensku i prostornu analizu kretanja optuženika u kritično vrijeme, a upravo je na potrebu takve analize upozorio Vrhovni sud, ističući da je ona nužna.

Kada sud, unatoč tome što nije u cijelosti postupio po navedenim uputama, zaključuje da i bez navedene analize, pozivajući se na sasvim proizvoljno 'kazivanje građana', nije dokazano da bi optuženik počinio kazneno djelo, time čini bitnu povredu kaznenog postupka, zbog čega je i činjenično stanje ostalo nepotpuno, a time za sada i pogrešno utvrđeno", navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Sam Stojanović tvrdio je da nema veze s ubojstvom svoga prijatelja, a u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju u studenom 2014. godine kazao je da je sa Stipetićem bio dobar prijatelj.

Ovca za šišanje

"Zadnje što bih želio u životu je da on umre ili bude ubijen. Ne bježim od toga da je moj život isprepleten raznim nezakonitim radnjama i kaznenim djelima, ali za ta sam nedjela bio kažnjen i odležao sam zatvorske kazne.

Pa koji bi meni bio motiv da ubijem svoga prijatelja i kolegu s kojim sam zajedno zarađivao redareći po noćnim klubovima i naplaćujući tuđe dugove? Kakvu korist ja imam od toga? Nikakvu!

Pravo je pitanje tko je od njegove smrti imao koristi, a i tko je imao korist od toga da se mene okrivi za to. Samo mi jedno pada na pamet, a to su Ivini i moji neprijatelji koji su, izgleda, vrlo dobri s policijom.

Jer kad pogledate i složite stvari, zašto bih ja, da sam to i napravio, dragovoljno otišao u policiju na ispitivanje, tamo proveo tri dana, predao im svoj pištolj CZ 99 da se vidi da iz njega nije pucano, te sam isto tako išao i na poligraf? Ništa mi tada nije nađeno, ničega nije bilo protiv mene, što bi ukazivalo na to da sam ja ubio Ivu i ja sam tada pušten.

E, ali nakon dvije i pol godine navodno se pojavljuju neki novi dokazi, kao što je lažni iskaz osobe koja mi ide 'napakirati' ubojstvo jer sam mu dužan 15 tisuća eura", kategoričan je bio Stojanović, dodajući da je on "negativac i uvijek krivac, pa tako i pogodan kao 'ovca za šišanje' da mu se ovakvo nešto natovari i time zadovolji i javnost i policija".

#KRISTIJAN STOJANOVIć#IVO STIPETIć

Izdvojeno