StoryEditor
Crna kronikasmanjeno ubrojiva

Vrhovni sud smanjio kaznu starici koja je sina ubila nožem u leđa, naloženo joj obvezno psihijatrijsko liječenje

2. srpnja 2020. - 14:43
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Starici koja je nožem u leđa ubila sina Vrhovni sud je smanjio kaznu sa sedam i pol na šest godina zatvora, uz obvezno psihijatrijsko liječenje.

Osječki Županijski sud ranije ju je osudio na višu kaznu utvrdivši da je sinu iznenada zabola nož u leđa, iako je nije isprovocirao jer je bio pasivan i nije započeo sukob. Sin je u konačnici preminuo unatoč hitnom operacijskom zahvatu i liječenju.

Vrhovni sud je zaključio da je prvostupanjski sud pravilno ocijenio da je optuženica osoba starije dobi (u vrijeme zločina imala je 82 godine) koja nikada prije nije dolazila u sukob sa zakonom.

Osim toga u vrijeme zločina je bila bitno smanjeno ubrojiva, a Vrhovni sud smatra da je više trebalo cijeniti činjenicu da je sin prije psihički i tjelesno zlostavljao optuženicu.

Optuženica je godinama je bila žrtva učestalog obiteljskog nasilja (od strane pokojnog supruga, a potom i sina) pa je razvila i simptome kroničnog PTSP-a, izvijestio je Vrhovni sud.

"Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu i društvenu osudu za zlo koje je optuženica počinjenjem djela prouzročila, prvenstveno žrtvi, ali i društvu u cjelini, a na taj način će se u potpunosti ostvariti svrha specijalne i generalne prevencije", zaključio je sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 21:41