StoryEditor
Crna kronikaEpilog ubojstva

Vrhovni sud smanjio kaznu mladiću iz Splita koji je hicem iz pištolja usmrtio svoju djevojku, na prvom suđenju dobio je deset godina

21. veljače 2020. - 20:28
Bruno BajrićJakov Prkić/HANZA MEDIA

Deset mjeseci nakon što je na splitskom Županijskom sudu bio osuđen na tri i pol godine zatvora zbog usmrćenja svoje djevojke Anice Ćurić (22) hicem iz pištolja u prsa krajem studenog 2016. godine, Bruno Bajrić (26) dočekao je presudu Vrhovnog suda kojom mu je “skinuto” pola godine te je pravomoćno osuđen na tri godine zatvora.

Podsjetimo, Bajrić je kriv što je držeći u ruci otkočen i nategnut pištolj Mauser Werke Parabellum, kalibra 9 mm, s pet metaka, od kojih je jedan bio u cijevi, tog dana oko 23 sata u stanu u Slavonskoj ulici doveo do smrti Anice Ćurić. Bio je svjestan smrtne opasnosti od oružja, ali smatrao je da do toga neće doći. Nesretnoj djevojci metak je završio u prsima s udaljenosti od 60 centimetara do jedan metar, što je jasno ukazivalo na to da ona nije mogla povući okidač.

Harmonična veza

Bajriću se po optužnici ŽDO-a sudilo za ubojstvo iz neizravne namjere, a na prvom suđenju, koje je vodio sudac Slavko Lozina, ta je kvalifikacija bila prihvaćena i tada je dobio 10 godina.

Vrhovni je sud ukinuo tu presudu i dao slučaj vijeću suca Vladimira Živaljića, koje je ocijenilo da Bajrić nije namjeravao ubiti svoju djevojku, nego je kriv za svjesni nehaj, što znači da je bio svjestan kako može ispaliti hitac iz pištolja i usmrtiti djevojku, ali lakomisleno smatrajući da do toga neće doći. Bajrićev odvjetnik Željko Gulišija žalio se tražeći da ga se oslobodi optužbe, odnosno da ga se proglasi krivim za postupanje s nesvjesnim nehajem, za što bi dobio znatno blažu sankciju ili oslobađajuću presudu.

Vrhovni je sud zaključio da je sudac Živaljić pravilno utvrdio činjenično stanje po kojem je ta večer bila jedna od uobičajenih u njihovoj harmoničnoj vezi, da je Bajrić imao na čuvanju pištolj kojim je tada manipulirao, da se nakon spolnog odnosa s djevojkom otišao istuširati, a kada se vratio, da je uzeo pištolj i povukao obarač. Smatraju kako je on, s obzirom na to da je bio obučeni zaštitar, morao vidjeti da je pištolj, kad ga je uzeo, bio otkočen s metkom u cijevi jer je i vještak balističar kazao da se to moglo vidjeti po položaju vanjske mehaničke kočnice i vidljivoj bijeloj ili crvenoj točkici.

Nadalje, potvrđuju da je moguće da je pokojna djevojka stavila metke u pištolj dok se Bajrić tuširao jer je na tri streljiva i u ustima cijevi nađen njezin DNK, no da to njega ne ekskulpira od odgovornosti.

Izuzetno pogođen

– Cijeneći sve okolnosti, a posebno činjenicu da je vještačenjem utvrđeno da je optuženik izuzetno pogođen smrću svoje djevojke, te da roditelji djevojke o njemu govore pozitivno, a njezina majka i da joj je žao optuženika jer je doista bio dobar prema njezinoj kćeri, Vrhovni sud smatra da će kazna zatvora od tri godine ostvariti svrhu kažnjavanja kako u pogledu specijalne, tako i generalne prevencije.

Nema osnova za oslobađanje od kazne jer će se njom prije svega utjecati na svijest građana da se klone ovakvih i sličnih ponašanja, pogotovo u situaciji lake dostupnosti vatrenog oružja u današnje vrijeme – stoji, među ostalim, u presudi Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 07:46