StoryEditor
Crna kronikaODBIJENA DELEGACIJA

Vrhovni sud odlučio: ‘Slučaj Zavadlav‘ ostaje u Splitu jer suci sude na temelju zakona i ne podliježu pritiscima i javnom mijenju

14. srpnja 2020. - 14:49
Prizor s mimohoda Pravda za sve, potaknutog tragičnim događajem u SplituPaun Paunović/HANZA MEDIA

Vrhovni sud odbio je prijedlog da se slučaj Filipa Zavadlava (25) prebaci na drugi sud te će za njega i nadalje biti nadležan Županijski sud u Splitu. Kazneni postupak je trenutno u fazi kada se treba utvrditi osnovanost optužnice koja Zavadlava tereti za trostruko ubojstvo početkom siječnja u splitskom Varošu kada je hicima iz kalašnjikova smaknuo: Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37).

Ako optužnica postane pravomoćna zakazat će se glavna rasprava za koju je odvjetnik Branko Šerić smatrao da nije pametno da se održi u Splitu. Glavni razlozi su što su prijatelji ubijenih u tom gradu te su javno iskazali nezadovoljstvo podrškom Filipu i tvrdnjama da je imao opravdan razlog za svoj postupak. Nadalje, odvjetnik Šerić je prilikom jednog od boravka uz Splitu verbalno napadnut.

Međutim, Vrhovni sud smatra kako njegovi razlozi nisu dovoljni. Priznaju kako je istina da je događaj izazvao veliki medijski interes, uznemirenost građana i podvojene reakcije javnosti u vidu osude i podrške okrivljeniku. Unatoč tome, kažu kako te okolnosti ne znače da bi se na drugom sudu lakše proveo postupak.

Njihovo rješenje je zaprimljeno i na Županijskom sudu u Splitu te od njihovog glasnogovornika suca Dinka Mešina saznajemo koje još razloge su istakli.

- Sudovi u svom radu sude na temelju zakonskih propisa i svog stručnog znanja te ne smiju potpadati pod utjecaj ili pritisak i moraju biti potpuno objektivni bez obzira na okolnosti. Odnos javnosti i medija ne predstavlja zapreku, smatra Vrhovni sud.

Osim toga  sve te okolnosti, uključujući interes javnosti, nisu ograničene  samo na područje u nadležnosti našeg suda već postoje na teritoriju cijele države te mjesna promjena nadležnosti  ne bi imala nikakvog utjecaja - kazao nam je glasnogovornik.

Kako se odvjetnik Šerić brinuo i za sigurnost svog klijenta ako mu se sudi u Splitu, Vrhovni sud se izjasnio i na te okolnosti. Naveli su da su vezano za sigurnost Filipa Zavadlava već poduzete mjere kada je premješten u Zatvor u Gospiću umjesto da boravi u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama.

Što se tiče zaštite samog odvjetnika Branka Šerića od verbalnih napada, navode kako postoje zakonske mjere koje se mogu na njegov zahtjev provesti te za sada za njih to nije okolnost koja bi opravdala promjenu nadležnosti. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu teretu Zavadlava za tzv. teško ubojstvo tj. iz bezobzirne osvete što je kvalifikacija za koju se može dobiti najviša kazna zatvora od 50 godina.

Do sada se Filip Zavadlav branio šutnjom tako da nije potvrdio navode o maltretiranju koje je prolazio od strane trojice sada pokojnih zbog dugova njegovog brata ovisnika za heroin. Sudski vještaci psihijatri utvrdili su za njega da nije duševno bolestan, ali je u vrijeme trostrukog ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv što znači da nije u potpunosti vladao svojim postupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. rujan 2020 20:24