StoryEditorOCM
Crna kronikaopasnost na cesti

Vozio sa rekordna 4,04 promila pa skrivio prometnu: Evo kako različite razine alkohola u krvi utječu na tjelesne i mentalne funkcije vašeg organizma

Piše psd
29. studenog 2022. - 10:13

Muškarac čiji su inicijali I.J. iz Zvornika, grada na istoku BiH, uhićen je nakon što je izazvao prometnu nesreću na lokalnom putu u zvorničkom naselju Jadran, a utvrđeno je da je vozio sa 4,04 promila alkohola u krvi, priopćila je tamošnja Policijske uprave.

Prema konstataciji liječnika zvorničkog Doma zdravlja, I.J, koji je upravljao automobilom marke Renault zadobio je lakše ozljede. Protiv I.J. bit će podnesen zahtjev nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka, javlja radiosarajevo.ba.

Inače, razina alkohola u krvi mjeri se u promilima. Kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3).

Evo kako alkohol utječe na tjelesne i mentalne funkcije organizma:

0,2 do 0,3 promila - nema gubitka koordinacije, osoba osjeća laganu euforiju i gubitak sramežljivosti. Nema vidljivog depresivnog učinka, osoba je umjereno opuštena.

0,4 do 0,6 promila - osoba se osjeća veselo, opušteno, smanjuju se prepreke u ponašanju, pojava osjećaja topline i euforije. Javljaju se manje smetnje u razboritosti i sjećanju te smanjenje opreza. Emocije mogu biti intenzivnije, a ponašanje postati preuveličano.

0,7 do 0,9 promila - lagane smetnje u ravnoteži, govoru, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Smanjena mogućnost procjene i samokontrole, smetnje u razboritosti i sjećanju. Pripita osoba vjeruje kako funkcionira bolje nego što je to stvarno slučaj. Euforija.

1 do 1,25 promila - značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene. Mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Javlja se i euforija.

1,3 do 1,5 promila - velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak tjelesne kontrole. Zamućeni vid i značajan gubitak ravnoteže. Smanjuje se stanje euforije i nastupa emocionalno stanje tjeskobe, depresije i nemira. Ozbiljne smetnje u procjeni i shvaćanju.

1,6 do 1,9 promila - prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira, može se javiti mučnina.

2 promila - osjećaji zbunjenosti, izgubljenosti i dezorijentiranost. Osoba može trebati pomoć kako bi se ustala ili hodala. Ako dođe do ozljede, moguće je da osoba to i ne osjeti. Pri ovoj razini alkohola kod nekih ljudi javlja se mučnina i povraćanje. Može doći do smetnji s refleksom povraćanja, pa čak i gušenja. Moguća su razdoblja kojih se osoba ne sjeća.

2,5 promila - ozbiljne smetnje u svim mentalnim, tjelesnim i osjetilnim funkcijama. Povećan rizik od gušenja prilikom povraćanja i ozljeda prilikom pada ili druge vrste nesreće.

3 promila - Osoba ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja.

3,5 promila - moguća pojava kome. Ovo stanje jednako je razini kirurške anestezije.

4 promila i više - koma i moguća smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tokom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 23:24