StoryEditor
Crna kronikateške optužbe

Vlasnik poznate zaštitarske tvrtke i političar koji se protivio ulasku Hrvatske u EU osumnjičen da je zatočio, drogirao i silovao djevojku

Piše Marin Dešković/JL
6. travnja 2022. - 09:47

Deana Golubića (39), čelnika i kandidata nekoliko konzervativnih stranaka na parlamentarnim izborima u proteklome desetljeću, ujedno i suvlasnika zaštitarske tvrtke Lupus zaštita, čiji su zaštitari, između ostalog, osiguravali i "Hod za život", uhitila je zagrebačka policija zbog sumnji da je zatočio, drogirao i silovao jednu djevojku.

Golubić, diplomirani kriminalist, jučer je, nakon dovršenoga kriminalističkoga istraživanja, predan pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njega zagrebačkome Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu. Njegova odvjetnica Ana Čule rekla je u telefonskom razgovoru za Jutarnji list da se Golubić ne smatra krivim za ono što mu se stavlja na teret, a da više od toga ne može reći zbog tajnosti istrage.

"Poštovani, vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas kako su policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela 'silovanje', 'protupravno oduzimanje slobode' i 'omogućavanje trošenja droga' na štetu ženske osobe u vremenu od 2. do 3. travnja 2022. godine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog predali pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Ujedno, zbog obzira prema žrtvi kaznenog djela, pravima i interesima žrtve kao i zaštite privatnosti, nismo u mogućnosti iznositi više detalja", odgovorili su iz zagrebačke policije.

Golubićevo ime se u kontekstu političkih stranaka prvi put moglo čuti na parlamentarnim izborima 2011. kada se kao predsjednik novoosnovane stranke Nacionalni demokrati (ND) kandidirao na izborima, no nije uspio ući u Sabor. Tada je u svojim istupima pozivao birače da ne glasaju ni za Kukuriku koaliciju ni za HDZ, smatrajući da ni jedna od tih opcija nema snage Hrvatsku izvući iz krize. Stranka se također protivila ulasku Hrvatske u EU.

Na sljedećim parlamentarnim izborima 2016. Golubić se pojavio kao predsjednik stranke HKDU dr. Marko Veselica, kojoj je na čelo došao godinu dana prije. U istupima je ponovno naglašavao skepticizam prema odnosu Hrvatske s EU te činjenicu da "Hrvatsku vode dečki iz Bruxellesa". Stranka, pak, ponovno nije uspjela ući u parlament. Nakon što je HKDU 2019. završio u stečaju, Golubić se kandidirao treći put, na izborima 2020. godine, kao čelnik Hrvatske demokratske stranke, no ponovno bez uspjeha.

Paralelno s političkim angažmanom Golubić je prilično uspješno vodio zaštitarsku tvrtku Lupus, poznatu jer je 2016. osiguravala "Hod za život". U sudskome registru Golubić se navodi kao osnivač tvrtke Lupus security sa sjedištem u Zagrebu te suosnivač i odgovorna osoba tvrtke Lupus zaštita iz Varaždina. Riječ je rastućoj tvrtki u zaštitarskom sektoru u kojoj odnedavno kao direktor za korporativni razvoj radi i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 08:30