StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenje slavici

Vještak o kornatskoj tragediji: Zrak je bio 900 stupnjeva i istopio je vatrogasne cijevi

Piše PSD.
30. listopada 2012. - 13:56
Svjedočenjem Milana Carevića, vještaka za požare, tehnološke eksplozije i graditeljstvo, u utorak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za stradavanje vatrogasaca na Kornatu.

Carević je svjedočio kao dio ekspertnog tima koji je godinu dana nakon tragedije izradio multidisciplinarno vještačenje uzroka i okolnosti nastanka požara na Kornatu kobnog 30.kolovoza 2007. godine.

- Prilikom ispitivanja vatrogasnih cijevi utvrđeno je da su se zapalile na temperaturi od 700 do 900 stupnjeva. Cijevi nisu bile izložene plamenu, već djelovanju vrućeg zraka koji je rastalio aluminij. Ako su mogle gorjeti cijevi, na isti način su se mogla zapaliti i odijela, ali ih mi nismo ispitivali - kazao je Carević.

Nakon više uzastopnih pitanja tužitelja Zvonka Ivića koja su se odnosila na detalje od vremena izlaska vatrogasaca do izračuna točnog sastava i koncentracije plinova, carević je kazao kako kontinuirano inzistiranje na detaljima i vremenima u ovako kompleksnom događaju nema veze sa suštinom ovog događaja.

- U cijelom predmetu ima ogroman broj podataka i mnogi od tih podataka su u nesuglasju, no nijedna od tih činjenica nema utjecaj na ishod ovog događaja - naglasio je Carević.

Suđenje koje traje gotovo dvije godine i na kojem je dosad ispitano 137 svjedoka i održano 46 ročišta, nastavlja se sredinom studenog kada će se na okolnosti meteoroloških prilika na Kornatu u vrijeme tragedije saslušati meteorologinje Branka Ivančan Picek i Alica Baić.

Božana Sviličić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 11:03