StoryEditor
Crna kronikasudovanje u splitu

Veliki obrat u slučaju izručenja Rumunjskoj: Filmska producentica i ‘vidovnjakinja‘ s europskog uhidbenog naloga ipak ostaje u Hrvatskoj, a sud joj vraća 250 tisuća kuna

Piše Vladimir Urukalo
25. studenog 2021. - 16:20

Splitski Županijski sud obustavio je pravomoćno postupak izručenja Rumunjskoj njihove državljanke Magdolne Cecílie Eröss (45), koja je uhićena u Hrvatskoj krajem kolovoza ove godine po europskom uhidbenom nalogu.

Rumunjsku redateljicu i producenticu tražilo se radi odlaska na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne na koju je, u srpnju 2019. godine, bila osuđena u Rumunjskoj zbog ucjene. Sudilo joj se, po pisanju nekih tamošnjih medija, zbog toga što se predstavljala kao pomoćnica "vidovnjaka" koji je još 2012. godine jednoj lakovjernoj ženi "prodavao" priču da će joj pomoći da njezino dijete ne doživi razne patnje, pa čak i umre, ako uplati 2000 eura. Ukupno je naposljetku, po prvostupanjskoj sudskoj presudi, žrtva uplatila na račun 45-godišnjakinje više od 30 tisuća eura.

Nakon što je uhićena u Hrvatskoj, u kojoj živi od 2017. godine, privedena je na splitski Županijski sud pred suca istrage, koji joj je odredio istražni zatvor i jamčevinu od 250 tisuća kuna. Eross je provela na Bilicama nešto više od dva tjedna, a puštena je nakon što je uplatila traženo jamstvo.

Naknadno je bila donesena i odluka o izručenju Rumunjskoj, no ona se žalila na to rješenje splitskog suda. I baš kad se trebalo pravomoćno odlučiti o izručenju, došlo se do informacija da je ona na presudu u Rumunjskoj izjavila žalbu, tvrdeći da uopće nije bila upoznata s optužbama, policijskom kriminalističkom obradom te da nije bila svjesna da se uopće vodi kazneni postupak protiv nje.

Prije nekoliko dana njezin je odvjetnik Dino Radić dostavio splitskom sudu obavijest da je prvostupanjska odluka suda u Rumunjskoj ukinuta 5. studenog ove godine i predmet vraćen na ponovno suđenje, te da je povučen europski uhidbeni nalog. Sve je to provjereno preko Interpola i pokazalo se točnim, tako da splitskom sudu nije preostalo drugo nego obustaviti postupak izručenja i vratiti joj 250 tisuća kuna jamstva.

Zanimljivo je da se na internetskoj stranici Imbd.com, najvećoj bazi podataka o filmu na internetu koja sadrži mnoštvo podataka o filmovima, filmskim glumcima, redateljima, scenaristima i producentima, navodi da je Magdolna Cecília Eröss producirala mnoštvo televizijskih serija i filmova te režirala serije i, primjerice, filmski serijal u pet nastavaka znakovitog naslova "Savršena ljubavnica".

Na istoj se stranici navodi da je udana i da ima šestero djece, a njezina se supruga navodi kao producenta i glumca te stručnjaka za vizualne efekte koji je radio na poznatim hollywoodskim blockbusterima poput "Svjetski rat Z" s Bradom Pittom ili "Wonder women 1984", "Ljudi u crnom", "Mulan" i slično.

item - id = 1146025
related id = 0 -> 1133383
related id = 1 -> 1042362
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 16:20