StoryEditorOCM
Crna kronikapamet u glavu

Velika prevara s paketima Hrvatske pošte; Lažne stranice nalikuju pravima, a prevaranti imaju još jedan prljavi trik

Piše Ines Lukić/ JL
20. studenog 2023. - 12:16
I u euforiji ‘sretnog dobitka‘ treba sačuvati zdrav razumScreenshot Facebook ‘Hrvatska Pošta - Rasprava pošiljaka‘

Društvenim mrežama kruže objave koje djeluju kao da ih je objavila Hrvatska pošta, no evidentno se radi o novom pokušaju prevare. Na Facebook stranici Hrvatska pošta - Rasprava pošiljaka tvrde kako se radi o "prodaji nepreuzetih paketa za samo 1,95 eura".

- Tis⁠uće⁠ za⁠bor⁠avl⁠jen⁠ih ⁠poš⁠ilj⁠ki ⁠ost⁠aju⁠ be⁠z v⁠las⁠nik⁠a u⁠ po⁠šta⁠nsk⁠im ⁠ure⁠dim⁠a. ⁠Pre⁠ma ⁠tre⁠nut⁠nim⁠ pr⁠opi⁠sim⁠a, ⁠tvr⁠tka⁠ "H⁠rva⁠tsk⁠a P⁠ošt⁠a" ⁠mor⁠a o⁠dba⁠cit⁠i n⁠epr⁠euz⁠ete⁠ po⁠šil⁠jke⁠ je⁠dno⁠m g⁠odi⁠šnj⁠e. ⁠Međ⁠uti⁠m, ⁠nud⁠i s⁠e m⁠ogu⁠ćno⁠st ⁠pri⁠man⁠ja ⁠slu⁠čaj⁠nih⁠ po⁠šil⁠jki⁠ za⁠ sa⁠mo ⁠1,9⁠5 €⁠. U⁠nut⁠ar ⁠ovi⁠h p⁠oši⁠ljk⁠i m⁠ože⁠te ⁠otk⁠rit⁠i i⁠zne⁠nađ⁠uju⁠će ⁠pre⁠dme⁠te,⁠ od⁠ ta⁠ble⁠ta ⁠i a⁠par⁠ata⁠ za⁠ ka⁠vu ⁠do ⁠knj⁠iga⁠ i ⁠tor⁠bi.⁠ Va⁠šu ⁠poš⁠ilj⁠ku ⁠mož⁠ete⁠ pr⁠euz⁠eti⁠ ov⁠dje, stoji u objavi uz fotografiju na kojoj je hrpa navodnih pošiljki u nekakvom skladištu Pošte, a na paletama je i ispisana "cijena" od 1,95 eura, piše Jutarnji list.

image

Ne treba kupovati ‘mačka u vreći‘ i davati osobne podatke, upozoravaju iz Pošte

Screenshot Facebook ‘Hrvatska Pošta - Rasprava pošiljaka‘

Kako bi sve djelovalo "legitimnije", u komentarima su i objave ljudi koji su navodno preuzeli te pošiljke. Pa tako netko piše: "Sve je sjajno, ali stiglo je tjedan dana kasnije. Sve u svemu, puno vam hvala na prilici da sudjelujem u ovoj nevjerojatnoj ponudi", a objavio je i fotografiju navodne pošiljke.

- Primio sam paket od Amazona, vrijednost proizvoda je zaista zadovoljavajuća, još je jedan komentar uz koji je također objavljena fotografija navodne pošiljke.

Pošta upozorava na prevare

Sličan slučaj pojavio se i prošlog mjeseca kad su iz Hrvatske pošte upozorili korisnike da ne nasjedaju na ovakve prevare.

- Obavijest o prodaji izgubljenih i neuručenih paketa samo je jedna u nizu pokušaja prijevara koji su se pojavili u posljednje dvije godine, a uključuju i lažne nagradne igre, humanitarne akcije, lažne poveznice za plaćanje i preuzimanje pošiljaka te prijevare vezane uz internetske oglasnike - rekli su iz Hrvatske pošte.

image

‘Primio sam paket od Amazona, vrijednost proizvoda je zaista zadovoljavajuća‘, piše jedan lažni komentator

Screenshot Facebook ‘Hrvatska Pošta - Rasprava pošiljaka‘

Inače, u komentarima ispod ovih objava korisnicima na Facebooku sugeriraju i da "kliknu na poveznicu i ispune obrazac" kako bi dobili svoj paket.

Iz Pošte su nedavno i na svojim službenim stranicama upozorili na slične prevare.

Adresa je važna i na webu

- Internetom kruži nova vrsta prijevare koja vodi na lažne stranice na kojima se prevarant predstavlja kao Hrvatska pošta i od korisnika pokušava ukrasti podatke o karticama. Prevaranti se prodavateljima putem oglasnika javljaju porukom te im šalju poveznicu na lažnu stranicu na kojoj prodavatelj može podignuti novac. Molimo korisnike da ne odgovaraju na poruke sa sumnjivim poveznicama te da ne otvaraju poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažu riziku od krađe svojih podataka.

Jedini podatak koji trebate dostaviti osobi koja vam šalje novac je vaš IBAN. Ako prodajete putem interneta, nikada ne otkrivajte broj svoje kreditne kartice ni CVV/CVC broj. Također, obratite pozornost na adresu (URL) internetske stranice koju posjećujete; službena adresa internetskih stranica Hrvatske pošte je https://www.posta.hr/.

Pozivamo korisnike na dodatan oprez jer su ovaj put lažne stranice gotovo potpuno identične službenim stranicama Hrvatske pošte te je teže prepoznati prijevaru, upozorili su.

image

Iz Hrvatske pošte pozvali su na dodatni oprez jer su ovaj put lažne stranice gotovo potpuno identične službenim stranicama HP-a te je teže prepoznati prijevaru

Screenshot Facebook ‘Hrvatska Pošta - Rasprava pošiljaka‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:09