StoryEditor
Crna kronikatraju pretresi

Velika akcija PNUSKOK-a u Splitu: završena je pretraga stana, garaže i automobila Zvonka Kotarca. Uhićeno je 12 osoba, šokirala ih je policija na vratima, u panici su zvali odvjetnike...

Piše Vladimir Urukalo, PSD, H
20. srpnja 2021. - 11:16

13:45 Saznajemo da je završena pretraga stana, garaže i automobila Zvonka Kotarca u splitskom kvartu Pazdigrad. Pretrazi je prisustvovao i sam Kotarac. 

Profil Zvonka Kotarca pročitajte ovdje:

Tko je Zvonko Kotarac, ‘najveća riba‘ među uhićenima? Vlasnik je hotela od 26 milijuna eura, a znao se hvaliti: ‘Nakon Dioklecijana, mi smo sagradili najviše kvadrata u Splitu‘

13:30 Priopćenjem se oglasio i MUP: Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela policija je tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba.

U tijeku je provođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo javnost o utvrđenom.

13:22 Ispred Kotarčeve tvrtke Dal-koning nalaze se policijska vozila.

13:20 Ladu Pocrnić Mladinić brani mlada splitska odvjetnica Carmen Ivančević koja nam je kazala da je njena klijentica trenutno u prostorijama PNUSKOK-a.

"Čekamo odlazak u USKOK pred tužiteljicu na ispitivanje. Ne mogu vam govoriti o detaljima predmeta" - kazala nam je Ivančević.

Neslužbeno pak doznajemo da se Pocrnić Mladinić sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i to na način da je zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu s uhićem Zvonimirom Kotarcem dogovorila da njena kolegica Ljiljana Poletti Kopešić izda građevinsku dozvolu za njegov hotel Amphora na Žnjanu i za još jedan popratni objekt kraj hotela, a koji nisu bili u skladu s GUP-om.

13:02  Glasnogovornica gradske uprave Kristina Čuvalo za Hinu je potvrdila da su djelatnici policije jutros stigli u prostorije gradske uprave i da će javnost o svemu izvijestiti naknadno.

Prema neslužbenim informacijama policija istražuje nezakonitosti vezane uz jednog poduzetnika koji je izgradio nekoliko stambenih zgrada i poslovnih objekata u Splitu, a zadnja investicija mu je bio hotel na Žnjanu.

Policija i Uskok o uhićenjima se još nisu oglasili.

Neslužbeno je riječ o nastavku kriminalističkih istraživanja koje je policija provodila nad nizom osoba u travnju i listopadu 2019.

image
Policija ispred tvrtke Dal Koning poduzetnika Zvonka Kotarca
Ante Čizmić/Cropix

12:36 Odvjetnik Toni Marinković koji brani Nevena Mladinića Pocrnića, supruga Lade Pocrnić Mladinić, potvrdio nam je da je njegov klijent trenutno u policiji na kriminalističkoj obradi.

Neslužbeno doznajemo da se Mladinića sumnjiči da je napravio glavni projekt za Jukićevu zgradu na Mejama koji nije bio u skladu s GUP-om jer je zgrada bila 19,5 metara, a po GUP-u je trebala biti visoka najviše 16,5 metara. Sumnjiči ga se da jena nagovor Jukića poticao Ljiljanu Poletti Kopešić, višu savjetnicu za provedbu dokumenata prostornog uređenja na zlouporabu položaja i ovlasti, a sve kako bi mu izdala građevinsku i uporabnu dozvolu protivno propisima.

12:20 "Istražitelji su još uvijek u Banovini, vrše izvide. Nakon što završe, izvijestit ćemo javnost", kratko je kazao gradonačelnik Ivica Puljak.

12:10 Saznajemo da je akcija počela prije sedam sati, a policija je u Banovinu upala oko 7:30. Policija je pojedine osumnjičenike uhitila na radnom mjestu, a neke je probudila u kod kuće. Od našeg izvora saznajemo da je većinu uhićenih šokirala policija na vratima, u panici su zvali odvjetnike...

image
Tvrtka Dal Koning poduzetnika Zvonka Kotarca
Ante Čizmić/Cropix

12:05 Pretrage poslovnih i privatnih objekata uhićenih su u tijeku. Osumnjičeni nazoče pretragama uz pratnju odvjetnika. Nakon što završe pretrage očekuje se da policija dovede osumnjičene u prostorije USKOK-a na daljnje ispitivanje. Nakon što budu ispitani, istražitelji USKOK-a odlučit će koga će izvesti pred suca istrage uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora. O tom prijedlogu odlučuje sudac istrage. Zatvor se može odrediti zbog sprječavanja utjecaja na svjedoke, mogućnosti bijega, opasnosti od ponavljanja djela ili osobito teških okolonosti počinjenja djela. 

11:52 Kotarčev odvjetnik Vinko Ljubičić potvrdio nam je da je njegov klijent uhićen i da bi ubrzo trebao biti doveden u prostorije splitskog USKOK-a na ispitivanje. Kako doznajemo, Kotarca se sumnjiči za poticanje službenih osoba na zlouporabu položaja i ovlasti.

11:40 Jukića navodno terete da je dao parfem od 700 kuna kako bi mogao izgraditi 400-njak kvadrata više u svojoj zgradi na Mejama, dok se Kotarca spominje uz moguće nezakonite radnje vezane za njegov hotel Amphora na Žnjanu.

11:16 Jutros je u Splitu krenula velika akcija PNUSKOK-a koju provode djelatnici PN Uskok iz Splita uz podršku interventne policije.

Od Županijskog suda u Splitu ishodili su naloge za uhićenje i pretrage ukupno 12 osoba među kojima su, kako neslužbeno doznajemo, su Zvonko Kotarac i njegov brat Ivan Kotarac, Mario Jukić, vlasnik Mister Mota, arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić. 

Policija je upala i u Banovinu, a na popisu uhićenih su, navodno, i Lada Pocrnić, nekadašnja voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, kao i njezin suprug Neven Mladinić Pocrnić, potom Ljiljana Poletti Kopešić, viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja te Danijela Špalj, bivša vjećnica Kerumova HGS-a.

Kako neslužbeno doznajemo, sve je povezano s građevinskim malverzacijama, primanjem i davanjem mita.

image
Neno Kezić i Emil Šverko
Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:30