StoryEditorOCM
Crna kronikastalna borba

Vedran Bukovac ne mora platiti 7000 kuna zbog vrijeđanja udruge Naš Hajduk, sud u Sisku naložio novo suđenje u Splitu

Piše Marko Didić
7. veljače 2023. - 15:10

Zbog povrede bitnih odredbi kaznenog postupka Županijski sud u Sisku ukinuo je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Splitu kojom je Vedran Bukovac vođa inicijative ‘Bit će Bili šta su bili‘, osuđen na novčanu kaznu od 30 prosječnih dnevnih dohodaka ili 7.059 kuna zbog kaznenog djela uvrede na štetu udruge "Naš Hajduk". Bukovca je tužila udruga još 2016. godine, a predmet postupka su bili njegovi uvredljivi komentari na portalu Slobodne Dalmacije a Bukovac je koristio korisničko ime Spalato 67. Općinski sud u Splitu donio je nepravomoćnu presudu 15.srpnja 2021 godine a kao olakotne okolnosti uzete su mu priznanje kaznenog djela, ranija neosuđivanost i to što je okrivljeni sudionik Domovinskog rata. Otegotna je bila izražena upornost u činjenju kaznenog djela. Bukovac je preko svog odvjetnika Željka Ostoje uložilo žalbu. Vijeće na sisačkom Županijskom sudu pod predsjedanjem sutkinje Melite Avedić osim što je ukinulo prvostupanjsku presudu je također naložilo da se ovaj predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Da je presuda postala pravomoćna Bukovac bi morao istu objaviti na stranicama Slobodne Dalmacije i društvene mreže Facebook o svom trošku,a da nije platio kaznu onda bi je morao odraditi radom za opće dobro od ukupno 720 sati.

Općinski sud u Splitu, smatra viši sud, je pogriješio kada je Bukovcu izrekao kaznu u dnevnom iznosu od 235 kuna po danu pri tome ne uzimajući u obzir Bukovčeve prihode i imovinu te prosječne troškove nužne za uzdržavanje njegove obitelji. Dnevni iznos po zakonu ne može biti manji od dvadeset ni viši od deset tisuća kuna.

- Bukovac je umirovljenik i njegov dnevni iznos sigurno nije toliko velik koliko mu je odredio Općinski sud u Splitu prilikom izricanja kazne. Kada je otišao iz policije u aferi Kormilo u kojoj nikada nije dočekao niti nepravomoćnu presudu i njegova primanja su se znatno smanjila i nisu tolika da bi se na njega mogli obračunati parametri o prosječnom dnevnom iznosu u presuđenom obimu, kaže njegov odvjetnik Željko Ostoja smatrajući da je sud u Sisku donio dobru odluku.

- Općinski sud u Splitu je presudio i kaznio Bukovca zbog kaznenog djela uvrede,ali ne navodi u nepravomoćnoj presudi sadržaj tih uvreda kao ni zbog čega su one objektivno podobne štetiti časti i ugledu privatnog tužitelja,pa tako pobijana presudi ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama Sud mora otkloniti u ponovljenom postupku sve ove nabrojane povrede na koje je ukazano u ovoj odluci te će na novom suđenju ponovno izvesti sve dokaze te sukladno odredbi članka 450 stavak 2.ZKP/08 donijeti novu pravilnu i na zakonu osnovanu odluku, stoji u rješenju Županijskog suda u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 21:57