StoryEditorOCM
Crna kronikanoćni klub

Uznemirujuća snimka kruži Splitom: ‘Djevojka je silovana, stavili su joj drogu‘; Policija provodi istragu

Piše Vladimir Urukalo
14. ožujka 2024. - 10:43
Ddruštvenim mrežama kruži audiosnimka poruke u kojoj mlađa ženska osoba iz Splita upozorava prijateljicu na slučaj da je jedna 22-godišnja djevojka brutalno silovana (ilustracija)Cropix

Već nekoliko dana po društvenim mrežama kruži audiosnimka poruke u kojoj jedna mlađa ženska osoba iz Splita upozorava svoju prijateljicu na slučaj koji se, po njenom saznanju, dogodio prije nekoliko tjedana kada je jedna 22-godišnja djevojka brutalno silovana nakon što joj je nepoznat netko u piće u jednom splitskom noćnom klubu ubacio neku "prozirnu kapljicu" droge. U posjedu smo navedene audio snimke, ali je zbog zaštite žrtve i osoba koje se u njoj spominju nećemo objaviti.

- Izašla sam prije misec i po dana u taj klub i vidila sam da se oko mene mota neki tip, ali ne u smislu da me želi upoznati nego da mi se nekako naginje prema piću. Ni na kraj pameti mi nije bilo da bi mi netko moga nešto uvaliti u piće. Moja prijateljica koja je bila tamo s drugom ekipom rekla mi je da se pazim tog lika, da je malo previše čudan i da pripazim. Idući dan mi šalje poruku da ih je njena prijateljica iz ekipe odvela doma i da se, nakon toga, probudila drogirana u autu na svom parkingu i da se ničega nije sićala. I onda, dok sam bila na noktima kod prijateljice, ona mi govori da je jedna mlada cura silovana, a da je prvo bila s društvom u jednom lokalu, a onda su završili u tom klubu gdje je plesala, pila, družila se.

Policija zaprimila prijavu za silovanje

U jednom momentu, očito joj je netko to uvalija u piće jer se počela nekako čudno ponašati tijekom večeri, ali su mislili da je pijana. Pozvala je najnormalnije taksi i s kolegicom od koje se nije odvajala je otišla do zgrade, taksi ih je iskrca i imala je samo par koraka do portuna.

A onda je nađena u garaži sva krvava, modra, bez gaćica, raščupana... Šta da ti kažem, proširi svima da paze da im se ne bi uvalilo u piće, to je neka prozirna kapljica, slatkasta, ne može se navodno skužiti. Ima navodno dvi vrste, od jedne se ničega ne sićaš, a druga ti budi seksualni nagon. Policija sumnja na jednu osobu, ali ne žele ništa govoriti dok ne dođe nalaz vještačenja iz Zagreba. Pripazi, raširi ovo svugdi, i ja sam naivna bila, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi mi netko moga nešto uvaliti u piće - upozorava djevojka u audiosnimci.

S obzirom na ovako dramatičnu poruku, pokušali smo provjeriti ima li u cijeloj priči istine i u kojoj mjeri ili se, pak, radi o "patki" ili možda podmetanju konkurentskom noćnom klubu. Iz splitske smo policije neslužbeno doznali kako su prije desetak dana zaprimili prijavu za silovanje mlađe djevojke koja je bila u jednom klubu i poslije je nađena na drugom kraju grada te da su joj utvrđene lakše tjelesne ozljede.

Čekaju se nalazi vještačenja

Djevojka se, doznajemo, ničega ne sjeća, a točno je i to da policija ima određenu mušku osobu označenu kao sumnjivca, no isto tako čekaju da im nalazi vještačenja uzoraka koje su izuzeli od žrtve i potencijalnog napadača pokažu podudaraju li se ili ne. Isto tako, ako se utvrdi da odgovaraju, mora se dokazati osnovana sumnja da seksualni odnos nije bio dragovoljan, odnosno da je sve počinjeno pod prisilom.

Za sada, naravno, ne mogu niti potvrditi, ali niti isključiti da se radi baš o slučaju koji se spominje u audiosnimci te intenzivno rade na rasvjetljavanju svih okolnosti ovog mogućeg kaznenog djela.

Svakako, što god da se naposljetku utvrdi, ovo je svakako ozbiljno upozorenje svim djevojkama i ženama da u noćnim izlascima po kafićima i klubovima pripaze i obrate pažnju svoja pića i to tko se blizu njih nalazi.

Splitska policija: Ne smijemo izlaziti s detaljima...

Iz PU splitsko-dalmatinske odgovorili su na naš upit o navedenom slučaju:

- Obavještavamo Vas da smo početkom ožujka 2024.godine zaprimili prijavu događaja na području Splita, te su policijski službenici odmah poduzeli sve mjere i radnje kako bi se utvrdilo činjenično stanje, napravljen je očevid, te će biti provedena potrebna vještačenja. Oštećenoj osobi je pružena liječnička pomoć, te su joj utvrđene lakše tjelesne ozlijede.
O događaju je obaviješteno nadležno državno odvjetništvo kojemu su dostavljena pismena o svim do sada provedenim radnjama.
Obzirom na specifičnost ove vrste događaja, te obvezu zaštite osobe, nismo u mogućnosti iznositi detalje međutim moramo svakako ukazati na činjenicu da svakoj informaciji, posebno postojanja sumnje u počinjenje kaznenih dijela protiv spolne slobode pristupamo maksimalno posvećeni u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, prikupljanja dokaza i zaštite osoba. Na ovaj način pristupili smo i ovoj informaciji, radi čega nema realnog razloga da se građani osjećaju uznemireno ili na bilo koji način nesigurno.
Podatak koji govori u prilog naprijed navedenom je da smo tijekom prošle godine u 96% slučajeva kaznenih dijela Silovanja pronašli i procesuirali počinitelje, te nisu zabilježeni slučajevi serijskih kaznenih djela ove vrste koji bi izazvali pozornost i uznemirenje javnosti. Tijekom protekle godine i u prva dva mjeseca ove godine nismo evidentirali događaje u kojima bi oštećene osobe bile namjerno drogirane s ciljem počinjenja kaznenog djela - poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 06:46