StoryEditorOCM
Crna kronikarepovi pandemije

Uznemireni ministar Beroš konačno se na sudu sučelio s timariteljem lavova: ‘Strahovao sam za integritet i obitelj‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
25. listopada 2024. - 14:59

 Nakon niza nedolazaka radi kojih je u jednom trenutku čak, radi ignoriranja sudskih poziva, sutkinja mu izrekla plaćanje 400 eura paušalnog iznosa sudskih troškova rasprave, ministar zdravstva Vili Beroš s vidnom nelagodom stigao je danas na Općinski kazneni sud u Zagrebu. I konačno se susreo oči u oči s Danijelom L. (40), timariteljem lavova u ZOO Zagreb koji već neko vrijeme sjedi na optuženičkoj klupi.

Povod tom pravosudnom susretu Beroša s optuženikom su prijetnje smrću koje je, prema tvrdnjama zagrebačkog tužiteljstva, Danijel L. uputio Berošu sa svog Facebook profila: "Pritisak na necijepljene? Ajde još jednom izvrši taj ‘pritisak‘ kunem ti se djecom da slijedeći prosvjed pred tvojom kućom neće biti ni prosvjed a bome ni miran je*em ti mrtvu mater onu ..." Navedeni komentar optuženi je ostavio, inače, ispod članka na društvenim mrežama ‘Beroš branio Lauca. Capak: Uskoro ćemo razgovarati o proširenju covid-potvrda‘, piše Jutarnji list.

štitito zdravlje nacije, a dobivao prijetnje

 Tužiteljstvo za njega traži kaznu od godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, a ministar Beroš vidno prepadnut cjelokupnom atmosferom točnije ‘navalom‘ sedme sile, dao je iskaz.

- Bilo je to vrijeme globalne pandemije i zadatak je bio štititi zdravlje hrvatske nacije. Sve je to radio moj tim s kojim sam tada djelovao. A to se nekima u Hrvatskoj nije svidjelo. Osobno sam dobivao prijetnje, nekad su poruke stizale i u Ministarstvo, a bilo je i situacija da je policija osobno dolazila i obavještavala nas o uočenim prijetnjama. Ne znam je l‘ u ovom slučaju bilo tako ili sam ju osobno ja primio. Mogu samo reći da je poruka bila neadekvatna i prelazila uobičajeni način komunikacije te ista za mene kao čovjeka, liječnika i ministra predstavlja određeni problem - rekao je u sudnici ministar Beroš.

image

 Vili Beroš i Danijel L., koji mu je prijetio nemirnim prosvjedima pred kućom i vulgarno vrijeđao majku

Damjan Tadić/Cropix
image

Danijel L. nije našao za shodno ispričati se Berošu
 

Damjan Tadić/Cropix

Sutkinju je potom zanimalo kakav mu je to točno problem nastao pa je Beroš detaljnije pojasnio da je osjetio "strah za vlastiti integritet ali i za obitelj".

 - Spominjala se moja kućna adresa i prosvjed nekih osoba ispred moje kuće koji neće biti miran. Uostalom, nije ni humano niti pristojno nekome opsovati mrtvu majku – napomenuo je Beroš.

Davorina Karačića, branitelja optuženog Danijela L., zanimalo je kad je točno saznao za poruku, jesu li već kakvi prosvjedi bili ispred kod njegove kuće i je li mu itko već ranije prijetio i za to bio oslobođen. Potonje pitanje je sud Karačiću zabranio dok je Beroš na ostala pitanja odgovorio da se ne sjeća kad je za poruku točno saznao jer da to i nije relevantno, a što se tiče prosvjeda, ministar je potvrdio da su prosvjedi pred njegovim domom bili, no nije se mogao sjetiti jesu li bili prije ili poslije ovih prijetnji na Facebooku.

na pauzi pisao vulgarne komentare

Nakon što je ministar napustio sudnicu, optuženi je iznio obranu a ono što je ‘upalo‘ u sudnici svima u oko je da nije za shodno našao se, barem, Berošu ispričati s obzirom na to da je priznao da je autor napisanog spornog komentara.

- Nije mi bila namjera čovjeku prijetiti. Napisao sam taj komentar. Zašto? Taj dan sam napravio profil Dylandoug na Facebooku. Bila je jesen, loše vrijeme i imao sam pauzu na poslu. Napisao sam nekih 20 do 30 komentara i svi su bili vulgarni. Ali nisu bili upućeni Berošu, već su to bile prepirke s komentatorima lažnih profila i botovima na istoj stranici. Kad sam došao kući s posla, gledao sam te komentare i obrisao ih. A na kraju u roku od 24 do 48 sati i deaktivirao profil. Znam da se po IP adresi lako do mene moglo doći, ali nisam vjerovao da bi to netko posebno pratio – opisao je optuženi timaritelj lavova.

image

Timaritelj lavova Danijel L.: Bila je jesen, loše vrijeme i imao sam pauzu na poslu. Napisao sam nekih 20 do 30 komentara i svi su bili vulgarni

Damjan Tadić/Cropix

- Zašto ste napisali uopće taj komentar i spominjali prosvjed pred kućom? - zanimalo je dalje sutkinju na što joj je optuženi dodatno pojasnio da se "ne sjeća zašto je to pisao osim da je bilo u kontekstu nekog naslova oko cijepljenja, ali da i sam ima troje djece koja su se cijepila".

 Jeste imali za cilj zastrašivanje? - inzistirala je na pitanjima još sutkinja pa joj je Danijel L. odgovorio da mu to nije bio cilj jer bi u tom slučaju onda prijetnju "bio osobno uputio ministru na mobitel do čijeg bi broja došao za 30 sekundi ili bi, pak, poslao mail na njegov kabinet jer je sve dostupno preko interneta".

Je li kriv timaritelj iz zagrebačkog ZOO-a ili ne, bit će poznato idući tjedan za kada je zakazana objava presude, piše Jutarnji list.

image

Ministar Beroš dao je iskaz vidno prepadnut cjelokupnom atmosferom, točnije ‘navalom‘ sedme sile

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2024 15:00