Crna kronikafali suglasja

Utajila 4,5 milijuna kuna poreza? Optužnica protiv Nevenke Bečić i tvrtke 'Kerum' vraćena na doradu, evo što su nam rekli odvjetnici nekadašnje predsjednice splitskog Gradskog vijeća

Piše Vladimir Urukalo
28. svibanj 2019. - 19:17
rgx time: 4.1007995605469E-5

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo dobilo je u petak rok od još šest mjeseci kako bi doradilo optužnicu koju su 19. ožujka prošle godine podigli protiv bivše saborske zastupnice i predsjednice splitskog Gradskog vijeća Nevenke Bečić i tvrtke "Kerum" d.o.o.

Terete se za utaju poreza od četiri i pol milijuna kuna neplaćenog PDV-a i poreza na dobit, a sve je u vezi sa slučajem korištenja jahte "Joke".

Odlučilo je tako tročlano sudsko vijeće Općinskog suda, odlučujući o osnovanosti optužnice, navodeći da "optužnica nije u suglasju s predmetnim nalazom i mišljenjem vještaka dipl. oec. Srđana Kovačića".

Podsjetimo, Porezna uprava podnijela je kaznenu prijavu 2010. godine zbog korištenja jahte "Joke", odnosno zato jer su utvrdili da je Željko Kerum kao privatna osoba jahtu "Joke", vrijednu 10 milijuna eura, koja je u vlasništvu tvrtke "Kerum" d.o.o., koristio u privatne svrhe, i to u periodu od 1. travnja 2004. do kraja 2006. godine, a da tvrtki nije plaćao korištenje jahte.

Istraga u ovom slučaju prvo je 2011. godine bila odbijena od suca istrage splitskog Županijskog suda, no Vrhovni je sud vratio predmet na ponovno odlučivanje te je tada zaključeno da ipak ima osnove za istragu. Bilo je to 2014. godine, a iako se prvotno spominjala utaja 2,9 milijuna kuna, taj je iznos sad "narastao".

Prema Kaznenom zakonu, za utaju poreza, za što se Nevenka Bečić i tvrtka "Kerum" terete, ako je njome "došlo do smanjenja ili neutvrđenja porezne ili carinske obveze velikih razmjera", predviđena je kazna zatvora od jedne do 10 godina.

- Iz nalaza i mišljenja vještaka čije mišljenje tijelo progona prihvaća u odnosu na još tri radnje koje su bile u rješenju o provođenju istrage stavljene na teret u okviru produljenog djela, a u odnosu na koja je vještak također otklonio povredu poreznih propisa, ostaje sasvim nejasno na temelju čega se, suprotno nalazu i mišljenju vještaka, ustraje u mom progonu za kazneno djelo koje je predmet optužnice. Razlog zbog kojih optužba nije prihvatila nalaz i mišljenje vještaka, kojega samo vrlo kratko spominje, nije naveden u optužnici. Predlažem obustaviti kazneni postupak - navela je pred sudom Nevenka Bečić.

I odvjetnik tvrtke "Kerum" Miroslav Šarić naveo je da optužba nije prihvatila nalaz i mišljenje vještaka kojeg tek sporadično citiraju u malom dijelu izvučenom iz konteksta nalaza i mišljenja vještaka.

- Istragu je proveo ODO Split, odredio vještaka, dao mu naloge bez ikakvog sudjelovanja ili sugestije prvookrivljene ili obrane, a rezultat vještačenja je bio takav da je optužba isključila tri dijela iz produljenog kaznenog djela uz nalaz vještaka koji uopće nije citiran u optužnici, ali je citiran u odgovoru na optužnicu. Iz nalaza proizlazi zaključak da ni u odnosu na ovo djelo, koje je predmet optužbe, nema protupravnosti u postupanju prvookrivljene, pa optužnica nije utemeljena na nalazu i mišljenju vještaka već se u njoj nalaze samo neki manji, iz konteksta izvučeni dijelovi, koji su u suprotnosti posebno s mišljenjem vještaka.

Namjera, i to izravna, kao stupanj krivnje koji se traži kod ovog kaznenog djela uopće nije obrazložena, pa je nejasno na čemu optužba temelji zaključak o postojanju osnovane sumnje - istaknuo je Zoran Mimica, odvjetnik Nevenke Bečić.

- Vještak je naveo da nabavu plovila"Joke" s ciljem stjecanja dobiti društva "Kerum" d.o.o. nije moguće samo promatrati sa stajališta ostvarenih prihoda od najma plovila trećim osobama i evidentiranih troškova. Naime, plovilo je korišteno i za poslovne svrhe društva "Kerum" d.o.o., za koje se ne evidentiraju prihodi. Također je naveo da obradom raspoložive dokumentacije, iz koje je razvidno da se plovilo "Joke" knjigovodstveno vodilo u poslovnim knjigama društva "Kerum" d.o.o. od evidentiranja nabave, preko ostvarenih prihoda i rashoda te knjiženja obveza prema proračunu RH na ime vlastite potrošnje, nije moguće tvrditi da plovilo "Joke" nije nabavljeno u poduzetničke svrhe.

Je li to bila racionalna i ekonomski opravdana odluka, to je drugo pitanje, pa se stoga ne može kazati da je po toj osnovi oštećen proračun pri izvršavanju poreznih obveza - navodi se, među ostalim, u odluci Optužnog vijeća koju potpisuje sudac dr. sc. Mijo Galiot.

 

#KERUM#NEVENKA BEčIć#UTAJA POREZA#OPTUžNICA#JAHTA JOKE