StoryEditorOCM
Crna kronikaLIK I DJELO

Uspon i pad Gilje, nekad zlokobnog splitskog mafijaša. Ovo je priča o ‘El patronu’, njegovim ženama i brutalnoj izdaji

28. listopada 2023. - 15:40

U istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, Ivan Giljanović (41) zvani Giljo iz Splita čeka rasplet istrage za obiteljsko nasilje zbog kojeg je lišen slobode. Uhitila ga je policija iz Trogira neposredno nakon što je izašao na uvjetni otpust s odsluženja kazne od pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva.

Prema kaznenoj prijavi, tijekom boravka u zatvoru od 2019. do 2023. godine putem telefona, u vrijeme poziva dozvoljenih od strane suda, zvao je bivšu suprugu na koju je vikao i vrijeđao je. Meta njegovih verbalnih napada bilo je i maloljetno dijete koje imaju zajedno te je prijavljen i zbog povrede djetetovih prava.

Unatoč iznimno bogatom dosjeu, punom nasilnih kaznenih djela, Ivan Giljanović do sada nije bio poznat po nasrtajima na partnerice. Zbog toga pojedini smatraju kako je cijela situacija poslužila kako bi se Giljanović sklonio s ulice.

Naime, niz previranja koji se dogodio u splitskom podzemlju prije pet godina doveo je do toga da među polusvijetom prevladava stav kako je Giljo označen kao meta. Prije desetak godina tako nešto je bilo, doslovno, nezamislivo.

Iako je bivši boksač, prevarili su se svi koji su ga smatrali isključivo sirovom snagom jer Ivan Giljanović ima visoku stručnu spremu. Diplomirao je na kineziološkom fakultetu i  stekao zvanje profesora kineziologije.

image

Ivan Giljanović tijekom privođenja 2008. godine zbog iznuda

Nikola Vilić/Cropix

No, nikada se nije razvio u pravcu akademske karijere, već se  prvi napisi o njemu u medijima odnose na niz kaznenog djela iznuda i lihvarskih ugovora koje je počinio od 2007. do 2012. godine. Modus operandi bio je tada uobičajen kod kamatara: žrtve su se vabile putem malih oglasa u kojima bi nudio pozajmice bez ikakvih bankarskih provjera.

Naravno, tako naoko lagodan put do pozajmice debelo bi se preplatio kamatama od po 20 posto, mjesečno. Kada potpisnici lihvarskih ugovora više ne bi mogli otplaćivati pozamašne iznose, počele bi prijetnje smrću te oduzimanje nekretnina ili pokretnina.

Među opisanim inkriminacijama je tako bilo navedeno da je dvije godine “muzao” muškarca kojem je posudio pet tisuća eura. Dužnik mu je u konačnici isplatio 13.000 eura. Optužnica je navodila kako Giljanoviću to nije bilo dovoljno pa je tražio još 15.000 eura.

Drugu žrtvu je maltretirao godinama tražeći isplatu ogromnih svota novca da bi je na kraju natjerao da potpiše bianco zadužnicu na milijun kuna. Tu osobu je, između ostalog, odveo na osamljeno mjesto u okolici Splita i pucao joj pod noge.

Za ukupno 14 kaznenih djela se Ivan Giljanović 2012. godine nagodio s Općinskom državnim odvjetništvom u Splitu na kaznu od tri godine i deset mjeseci zatvora. U međuvremenu se Giljo razveo od prve supruge s kojom ima jedno dijete i polovicom 2009. godine sklapa drugi brak. 

Po izlasku iz zatvora od Hrvatskog boksačkog saveza dobiva 2016. godine nacionalnu licencu trenera boksa. Aktivan je na društvenim mrežama te se na Instagramu nazvao "Giljo_profesor_el patron".

image

Dragomir Petrović na suđenju

Josko Šupić/Cropix

U drugom braku dobiva dvoje djece te sa suprugom putuje na egzotične destinacije. Tijekom godina sve se više prekriva tetovažama s lokalpatriotskim i sakralnim motivima, ali i uočljivim natpisima kojima iskazuje svoj stil života, poput “vida loca”.

U tom periodu druži se s osobama koje će se nakon brojnih međusobnih neslaganja svrstati na suprotnu stranu. Razlog tome je bio, pričaju upućeni, što je Ivan Giljanović loše strateški odradio penjanje u poslovnoj hijerarhiji.

S vremenom su oni, koje je postavio ispod sebe i slao na teren, bili nezadovoljni nesrazmjerom rizika i dobiti. Malo po malo počeli su se odmetati od njega i organizirati u posebni klan koji je kasnije prerastao u najpoznatiju zločinačku udrugu u Splitu.

Uz njega, pak, ostaju braća Ante i Dragomir Petrović s kojima se Giljanović može vidjeti i na naslovnoj fotografiji njegovog Facebook profila kada su pozirali u maniri “ništa ne vidim, ne čujem, ne govorim”. U toj fazi se dodatno zbližio s Markom Bekavcem, još jednim poznatim pripadnikom splitskog krim miljea.

Krajem 2017. godine Giljanović i supruga su primili Marka Bekavca u kuću da živi s njima, u fazi kada se želio riješiti ovisnosti o narkoticima. Ivan Giljanović je njegovo izlječenje smatrao svojim Božjim pozivom.

image

Marko Bekavac

Vladimir Dugandžić/Cropix

Nakon prvotne bratske povezanosti dolazi do sve žešćih nesuglasica da bi sve kulminiralo u svibnju 2018. godine kada je pala krv, Bekavčeva. Njih dvojica su se našli u kafiću na Poljičkoj cesti u Splitu gdje su se zagrlili i poljubili da bi susret završio naguravanjem i pucanjem.

Marko Bekavac je istrčao iz kafića, a Giljanović ga je s izvučenim pištoljem pratio u stopu i pucao za njim. Nakon pucnjave nađeno je šest čahura, a Bekavac je zadobio ustrjelne i prostrjelne rane noge i debelog mesa.

Giljanović je tada pobjegao, a vrijeme njegovog bijega u Splitu su članovi zločinačka udruge Željka Rajića odlučili preuzeti prevlast u ilegalnom poslu služeći se sve nasilnijim metodama. Zaredale su se iznude i pucnjave u kojima su kao mete birali osobe za koje su smatrali da su povezane s Giljanovićem.

Radilo se o pojedincima koji nisu željeli odmetnut se od Gilje i koje su Rajićevi željeli eliminirati kao konkurente u poslu. Svi koji su ostali bliski s njim postali su mete, pa tako i Ante Petrović kojeg su kraj teretane "Guliver" u Solinu ranili s dva metka u potkoljenicu u jeku borbe za teritorij u prosincu 2018. godine.

Nakon njegova ranjavanja, njegov brat Dragomir Petrović je posvjedočio mu je bratu prijetio jedan od članova Rajićeve "zločinačke", tražeći od njega da se distancira od Giljanovića. Također mu je brat morao platiti 10.000 eura kako bi spriječio daljnje napade, kazao je Dragomir Petrović, kasnije osuđen zbog ubojstva Petra Vuknića kojeg su također povezivali sa Željkom Rajićem.

image

Ivan Giljanović na suđenju zbog ubojstva Marka Bekavca

Jakov Prkić/Cropix

U vrijeme Giljanovićeva bijega su terorizirali i članove njegove obitelji. U siječnju 2019. godine je u jedan sat iza ponoći izrešetan Mercedes koji je vozila njegova supruga.

Osobni automobil je bio parkiran kraj obiteljske kuće u Okrugu Gornjem u kojoj je spavala Giljanovićeva supruga s njihovom zajedničkom maloljetnom djecom. Drugom prilikom se na raskrižju u Splitu, ispred njenog automobila u kojem je bila s kumom, zaustavio Suzuki iz kojeg su izašle dvije muške osobe.

Kuma su udarili, a njoj su rekli da "poruči suprugu da zna tko su oni". Unatoč činjenici da je našao novu partnericu dok su ona i djeca trpjeli napade, ostala mu je lojalna prilikom svjedočenja na sudu te se, između ostalog, izjasnila kako muškarce ne poznaje.

Kada je početkom 2019. godine USKOK proveo niz uhićenja i otvorio istragu protiv Željka Rajića i još jedanaest osoba, u travnju iste godine se Ivan Giljanović predao nakon 11 mjeseci bijega.

Kako je sam kazao prilikom predaje, odlučio se predati smatrajući kako više nije u opasnosti od smaknuća, čime je pravdao višemjesečno skrivanje. Unatoč strahu za život i skrivanju, upravo na području BiH je upoznao novu partnericu zbog koje je raskrstio s drugom suprugom.

Njoj  svijet njenog partnera nije bio nepoznat jer je i ona u uskim vezama s krim miljeom susjedne države. Svoju vezu nisu ni skrivali unatoč činjenici da je Giljanović još uvijek bio formalno u braku.

image

Željko Rajić u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, drugi s lijeva

Privatni album

Nova djevojka je došla za njim i smjestila se u okolicu Splita nekoliko dana prije Giljine predaje. On je tada smješten na Bilicama i to na Ženskom odjelu kako ne bi bio s ostalom populacijom i došao u dodir s Rajićevom skupinom ili njihovim pristašama.

Unatoč tome što se radilo o sigurnosnoj procjeni pravosudne policije, Ivanu Giljanoviću je smještaj na ženskom zatvorskom odjelu uzet kao znak slabosti kojim je ostao etiketiran do danas.

Svi oni koji su mu neskloni kao prvu osobinu koja dokazuje njegov sraz kao alfa mužjaka je upravo “ležanje na ženskom odjelu”. Ubrzo je odlukom Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav prebačen u zatvor u Šibeniku.

Tamo je nakon manje od mjesec dana pretukao jednog 55-godišnjeg zatvorenika iz Zagreba koji ga je pokušao udariti glavom u glavu tijekom šetnje. Zagrepčanin je od Gilje zadobio više udaraca šakom u glavu zbog kojih je završio na Hitnom prijemu šibenske bolnice.

O cijelom događaju je sastavljen detaljan zapisnik u kojem su i izjave sudionika događaja, a sve je vidjelo i 10-ak svjedoka zatvorenika i pritvorenika.

- Žao mi je zbog svega, ali bio sam napadnut i isprovociran. Tog zatvorenika ja ne poznajem, a zamolio sam ga da se makne s klupe na kojoj sam radio sklekove.

On mi je kazao: “Odjebi! Jebem ti majku!” nakon čega me, podižući se s klupe, pogodio glavom. U strahu da ne krene ponovno na mene, udario sam ga dva puta šakom u glavu. On nije pao već je ostao stajati - stoji u službenim papirima Giljanovićev opis događaja.

image

Ivan Giljanović prilikom predaje u travnju 2019. godine

Vladimir Dugandžić/Cropix

U prosincu 2019. godine je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca te je na odsluženje poslan u Zatvor Remetinec u Zagrebu. Dobio je uvjetni otpust prošli tjedan kada je došao u Split da bi niti dan kasnije ponovno bio uhićen zbog obiteljskog nasilja nad suprugom i djetetom.

Oni koji mu zamjeraju smještaj na ženskom odjelu, tvrde kako je i to iskonstruirano jer se boji za svoj život. Naime, zbog njegovih izjava nakon predaje smatra se kako je prekršio zavjet šutnje što je neoprostivi grijeh među onima s kojima je do jučer jeo i pio.

image

Željko Rajić tijekom suđenja pod optužnicom da je šef zločinačke udruge

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:41