StoryEditor
Crna kronikaTRGOVANJE UTJECAJEM

USKOK pokrenuo istragu protiv Bandićevog suradnika, pokušao je utjecati na vještaka u sporu između Severine i Milana Popovića da otac dobije skrb nad sinom

Piše Vladimir Urukalo
20. travnja 2021. - 18:31

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem USKOK je pokrenuo istragu protiv Gzima Redžepija (45), aktualnog zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba i višegodišnjeg bivšeg zamjenika pročelnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba. U svom piropćenju USKOK, ne navodeći identitet, navodi da se osnovano sumnja da je okrivljenik krajem kolovoza 2020. godine u Zagrebu, počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem tako što je, koristeći autoritet "kojeg nesumnjivo uživa kao zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba i višegodišnji bivši zamjenik pročelnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, ali i činjenicu da je bio osoba od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, pokušao utjecati na ishod vještačenja u jednom sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju.

Kako neslužbeno doznajemo, radi se o postupku između Milana Popovića i Severine Kojić u kojem se, po najavi, do kraja svibnja očekuje da Županijski sud u Splitu donese pravomoćnu odluku kome će pripasti skrbništbvo nad njihovim zajedničkim djetetom. A baš Općinskim građanskim sudom u Zagrebu se, po nalogu splitskog suda, vodi postupak u kojem se moraju izvesti svi naloženi dokazi među kojima je i vještačenje. Već se neko vrijeme u kuloarima "šuškalo" o tome da se USKOK zainteresirao za ovaj predmet i da je tražio uvid u spis od suda, a sad je jasno i zašto.

USKOK sumnja da je, a nakon što je u tom postupku sud imenovao dvojicu vještaka za provođenje multidisciplinarnog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja u svrhu donošenja odluke s kojim će roditeljem maloljetno dijete stanovati, Redžepi tijekom provođenja vještačenja inicirao sastanak s vještakom psihijatrom.

Radi se o V.G., zamjeniku ravnatelja Psihijatrijske bolnice sv. Ivan koji je, navodi USKOK, zaposlenik Psihijatrijske bolnice koje je osnivač Grad Zagreb slijedom čega Redžepi utjecati na poslovanje bolnice u kojoj je ovaj zaposlenik.

Bliski Bandićev suradnik je, tvrde u USKOK-u, inicirao sastanak s vještakom, a sve kako bi osigurao izradu nalaza i mišljenja vještaka kako to odgovara interesima tužitelja i kako bi na taj način utjecao na ishod sudskog postupka u njegovu korist.

Redžepi je tijekom tog sastanka vještaku rekao da je dobar prijatelj s tužiteljem u navedenom sudskom postupku, pri čemu je isticao njegove kvalitete i donacije koje je izvršio u korist Grada Zagreba.

Osim toga Redžepi je vještaku rekao da je tužitelj dobar otac tako neizravno aludirajući na to da u svom nalazu donese mišljenje koji bi bilo u korist oca. Također je od vještaka zatražio da ga izvijesti kakvu će odluku u predmetu donijeti.

Kada ga je vještak, ne želeći postupiti suprotno svojem stručnom uvjerenju već svoj nalaz temeljiti isključivo na pravilima struke i stanju predmeta, izvijestio da je odlučio izuzeti se iz navedenog predmeta, okrivljenik je izrazio nezadovoljstvo takvim slijedom događaja.

Podsjetimo, da je Slobodna Dalmacija već pisala o tome da je srpski "kralj bakra" tražio od splitskog suda da uvaži njegove argumente i izuzme iz rada na predmetu sudske vještake, psihijatra i psihologinju, jer sumnja u njihovu nepristranost i objektivnost. Bio je nezadovoljan kad je zagrebački Općinski sud odbio izuzeće vještaka psihijatra koji je sam tražio da ga se oslobodi obveze vještačenja radi, kako je naveo, njegovih osobnih razloga koji ga sprječavaju da se u dovoljnoj mjeri posveti ovom predmetu. Popović je u svojoj žalbi splitskom Županijskom sudu naveo da sud ovakvom odlukom kojom mu ne dozvoljava izuzeće praktički prisiljava vještaka da protiv svoje volje nastavi raditi ono za što je angažiran. Sad je jasno koje su to bili "osobni razlozi" vještaka. Popovićeve su žalbe odbijene, vještaci su ostali u predmetu.

- Od vještaka je zatraženo vještački nalaz i mišljenje izraditi u primjerenom roku te spis predmeta vratiti ovome sudu radi nadležnog postupanja i donošenja odluke, žurno, kako bi odluka po žalbi bila donesena najkasnije do kraja svibnja 2021. godine - nedavno nam je potvrđeno iz ureda Bruna Kleina, predsjednika splitskog Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 09:31