StoryEditorOCM
Crna kronikaKaznena djela

USKOK podigao optužnicu protiv carinika i policajca iz Splita zbog šverca cigareta: oštetili državni proračun za gotovo milijun kuna

Piše Stanislav Soldo
7. travnja 2021. - 16:31

Zbog šverca cigareta preko malograničnog prijelaza u oklici Metkovića USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1979., 1986., 1978.) i jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1973.). Njih se sumnjiči da su počinili kaznena dijela izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, u razdoblju od listopada 2019. do 27. veljače 2020., na području Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, u cilju pribavljanja nepripadne materijale koristi, po prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje s točno određenim zaduženjima i ulogama radi kupovine i prijevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine te njihove prodaje na ilegalnim tržištima u Hrvatskoj.

Tako je, u okviru podjele zaduženja, II. okr. od nepoznatih osoba u Bosni i Hercegovini nabavljao veće količine cigareta. Nakon dogovora s I. okr., cigarete su od II. okr. u Ljubuškom preuzimali III. okr. policijski službenik i IV. okr. carinski službenik te su ih potom u svojim vozilima prevozili preko malograničnog prijelaza u Metkoviću između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zatim su cigarete odvozili na područje Zagreba gdje ih je I. okr. preuzimao radi skladištenja i daljnje prodaje većem broju osoba. Okrivljenici su na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine na opisani način uvezli i u Hrvatskoj prodali najmanje 90 pakiranja takozvaih „baksi“ raznih marki cigareta koje nisu bile označene duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i na koje nisu platili carinska i druga davanja, čime su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 900.000,00 kuna, priopćeno je iz Uskoka.

Ako im se u sudskom postupku dokaže krivanja mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju do deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 18:36