StoryEditor
Crna kronikaoptužen za davanje mita

Uskok će se žaliti na obustavu postupka protiv Lucića, na potezu Vrhovni sud

Piše H
20. travnja 2018. - 19:37
sabor22-161116.JPG

Uskok je najavio žalbu na odluku osječkog Županijskog sud koji je u petak nepravomoćno obustavio postupak protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića zbog optužbi za davanje mita novinaru Dragi Hedlu.

Sudsko optužno vijeće je razmatrajući optužnicu, nakon zasjedanja i glasovanja nepravomoćnim rješenjem obustavilo kazneni postupak protiv Lucića, "jer djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo".

Kako će Uskok podnijeti žalbu konačnu odluku donijet će Vrhovni sud.

Uskok je u ožujku podigao optužnicu protiv Lucića zbog sumnje da je, 26. srpnja prošle godine u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Tužiteljstvo Lucića tereti da je novinaru Hedlu rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju radi te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Istraga protiv Lucića pokrenuta je nakon što je saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo u rujnu prošle godine jednoglasno Luciću skinulo zastupnički imunitet te dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka.

No, istraga je postala pravomoćna tek krajem studenoga nakon žalbe Uskoka i odluke Izvanraspravnog vijeća, jer je sudac istrage ranije tvrdio da Hedl nema status odgovorne osobe, odnosno da nema kaznenog djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 18:00