StoryEditor
Crna kronikamora vratiti štetu

Umirovljeni general Kruljac dočekao presudu za veliku aferu, Vrhovni sud mu izrekao - uvjetnu kaznu od godinu dana

Piše Željko Petrušić/Jutarnji list
23. travnja 2020. - 11:24
Mladen KruljacVlado Kos/HANZA MEDIA

Vrhovni sud RH potvrdio je osuđujuću presudu protiv nekadašnjeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, umirovljenog generala Mladena Kruljca u aferi Sibinj.

Vrhovni sud Kruljcu je preinačio odluku o kazni, te mu je umjesto godine dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, izrečena uvjetna kazna od godine dana, piše Jutarnji list.

"Odlukom Vrhovnog suda pravomoćna je osuda za optuženog vojnog zapovjednika. Za njega je prvostupanjska presuda preinačena u odluci o kazni. Osuđen je jer je u dogovoru s optuženim načelnikom općine i optuženim članom općinskog poglavarstva naložio vojsci izvođenje radova u općinskoj Zoni. To je učinio usprkos tome što je tada bila zabranjena uporaba inženjerskih postrojbi Hrvatske vojske za obavljanje radova koji nisu za potrebe oružanih snaga. Hrvatska vojska je izvela radove kroz Zonu. Time je Republika Hrvatska oštećena. Vrhovni je sud ovom optuženiku za kaznu na koju je osuđen prvostupanjskom presudom (kazna zatvora jedna godina) izrekao uvjetnu osudu na način da se kazna zatvora neće izvršiti ako optuženik u vremenu provjeravanja 2 godine ne počini novo kazneno djelo i ako u roku od 1 godine od pravomoćnosti presude ispuni posebnu obvezu popravljanja štete oštećenoj Republici Hrvatskoj i isplatom 67.549,55 kuna.

Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Optuženiku su kao olakotne okolnosti, osim samog sudjelovanja u Domovinskom ratu, posebno uzete u obzir i činjenice da je tijekom rata tri puta ranjen zbog čega i ima status Hrvatskog ratnog vojnog invalida. Uzeto je u obzir i da je od počinjenja kaznenog djela prošlo 13 godina. Optuženik je upozoren da sud može opozvati uvjetnu osudu i odrediti izvršenje kazne zatvora ako u roku koji mu je određen ne izvrši u potpunosti ili u većoj mjeri posebnu obvezu," priopćeno je s Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 16:10