StoryEditor
Crna kronikaucjenjivali vlasnike automobila koje su krali

Ukradeni passat nađen na granici s BiH

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 21:22

Mjesto gdje je pronađen ukradeni passat 
Tijekom ophodnje po obroncima Malaštice, brda iznad Župe dubrovačke, Pogranična policija u neposrednoj je blizini granice Hrvatske s BiH, gotovo na samoj “ničijoj zemlji”, otkrila vozilo VW passat, DU 541-BP. Nepuna tri dana prije pronalaska, vozilo je vlasniku Marku Previšiću (48) ukradeno tijekom noći dok je bilo parkirano ispred obiteljske kuće u naselju Rječina u Župi.

Automobil su lopovi skrili na pustoj i vrlo strmoj makadamskoj cesti koju su inženjerci HV-a probili tijekom Domovinskog rata. Kiše, potpomognute vjetrovima, isprale su cestu i pravo je čudo kako su lopovi vozilom prešli četiri kilometra uz brdo kojim se teško penju i “landroveri”.

Uspevši se uz goleme napore na Malašticu, zatekli smo pripadnike Pogranične i Krim-policije na očevidu. Zbog pretpostavke da će svaki trag pomoći u otkrivanju osoba koje kradu osobna vozila Župljana, policija je široko ogradila lokaciju pronalaska passata, tako da je bio onemogućen prilaz nađenom vozilu. Ni vlasnik nije bio raspoložen za priču, a promrmljao je samo:

- Dva dana nisam spavao! Strah me bilo i javiti se na telefon! Sudbina Previšića je istovjetna onoj njegova sumještanina Pera Pejdara iz Postranja, susjednog naselja u Župi. Nismo doznali jesu li Previšića, kao i Pejdara, nakon krađe nazivale nepoznate osobe i nudile otkup nestalog automobila.

Pejdaru su početkom ožujka ukrali golf 4 ispred kuće, tako da su Župu nazvali “lopovskim rajem” za krađu vozila:

- Golfa ujutro nije bilo pred kućom, a nakon što sam policiji prijavio krađu, nazvao me nepoznati muškarac i provocirao pitanjem znam li gdje mi je auto. Pokušao me nagovoriti “skupi 3000 eura pa ti možda vratim auto”, dodajući da novac trebam donijeti u Trebinje. Odmah sam pomislio da imam posla s organiziranom automafijom s kojom nisam siguran hoću li izvući i živu glavu, a ne za otkupninu dobiti auto - uzbuđeno govori Pejdar, odlučan da ne pristane na ucjene osobe koja ga je “stalno nazivala idućih dana više puta dnevno, ali je odustao, shvativši da neće dobiti novac”.

Po sličnom su scenariju prethodnih godina, ali uglavnom ljeti u Trebinju i okolici završavali motocikli brojnih Dubrovčana. Dio je vraćen uz otkupninu, a dio je, pretpostavlja se, poslužio kao “platežno sredstvo” za drogu.

Ahmet Kalajdžić / EPEHA

Izdvojeno

13. srpanj 2020 00:12