StoryEditorOCM
Crna kronikaPOZNAT POLICIJI

Uhićeni za paljevine kontejnera po Splitu bio je sudionik poznatog televizijskog showa: ‘operirao‘ kockama za potpalu

21. siječnja 2023. - 14:13

Kao serijski palitelj kontejnera koji je u Splitu tijekom dva mjeseca izazvao požar na 34 spremnika otpada uhićen je Željan Arnerić (47) s Brača, nekadašnji sudionik showa “Ljubav je na selu”. U nedjelju ujutro je doveden pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske uz kaznenu prijavu za oštećenje tuđe stvari.

Zbog istog kaznenog djela je već osuđen 2019. godine, ali tada se nije radilo o paljevinama već o bušenju guma na osobnim automobilima u Postirama na Braču. Njega su uhitili policijski službenici Prve policije postaje Split neposredno nakon što je u četvrtak oko 23.30 sati planuo kontejner u Bihaćkoj ulici.

Zatečen je nedaleko od mjesta izbijanja požara te je doveden u postaju kraj prodajnog centra Joker na kriminalističko istraživanje. Tijekom obrade je utvrđeno kako koristi stan u Splitu te je u njemu izvršena pretraga.

image

Zbog zapaljenja kontejnera nagorjela su dva automobila na krizanju Svačićeve i Kninske ulice

 

Sasa Burić/Cropix

Nakon ispitivanja uhićenog Arnerića i prikupljanja ostalih materijalnih dokaza došlo se do spoznaje kako je odgovoran za izazivanje požara na kontejnerima u Splitu od početka studenog prošle do sredine siječnja ove godine. Upravo zbog navedenog niza paljevina policajci su intenzivnije obilazili područja centra grada i provodili opservacija područja, doznajemo od glasnogovornice Antonele Lolić.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je počinio niz kaznenih djela oštećenja tuđe stvari prilikom čega je izobličio i učinio neuporabljivim spremnike za otpad. Utvrđena je materijalna šteta u iznosu od 5766 eura, a u požarima je oštećeno i pet osobnih automobila.

Kako saznajemo, Željan Arnerić se sumnjiči da bi upaljačem zapalio kocku za potpalu koju bi onda ubacio u kontejner. Znao je u jednoj noći, navodi se u prijavi, zapaliti po nekoliko kontejnera u različitim ulicama, a operirao je na splitskim predjelima Spinut, Varoš, Škrape, Bol i Manuš.

Iz pritvorskog nadzornika privest će ga na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu gdje će iznijeti obranu. također će se odlučivati hoće li nad njim biti određen istražni zatvor. Na to će sigurno utjecati što je na otprije osuđivan.

image

Zapaljeni konteneri 

Sasa Burić/Cropix

Na Općinskom sudu u Splitu je dobio kaznu od sedam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog bušenja guma na vozilima u Postirama na Braču. Mještani su prijavljivali oštećenja na vozilima koja bi netko počinio tijekom noći, a Željan Arnerić je uhićen nakon što je jednom prigodom usred dana zatečen prilikom istog nedjela.

U kaznenoj prijavi s kojom je sada Željan Arnerić priveden navedeno je da je početkom studenog prvo oko 18.00 sati, u Zrinsko Frankopanskoj ulici potpalio sadržaj u jednom plastičnom kontejneru, da bi oko 01.00 sat napravio isto u Ulici A.G. Matoša, a u 03.35 sati je zapalio dva  kontejnera u Ulici Dražanac.

Tri dana kasnije je oko 02.35 sati na križanju Kninske i Svačićeve ulice potpalio sadržaj u dva plastična spremnika za otpad. Za dva dana, točnije 10. studenog je oko 18.15 sati u ulici Domovinskog rata zapalio jedan kontejner, stoji u prijavi, a za tjedana dana je u istoj ulici i takoreći u isti sat potpalio još jedan kontejner.

Zatim je, navodi se u prijavi, 22. studenog oko 00.51 sati u Šimićevoj ulici potpalio dva kontejnera. Za pet dana je oko 18.10 sati u Sinjskoj ulici potpalio jedan kontejner te je u požaru oštećeno i jedno osobno vozilo.

Napravio je pauzu od mjesec dana da bi 21.prosinca od 18.40 do 00.15 sati u Zagrebačkoj, Istarskoj i Radničkoj ulici potpalio tri kontejnera. Za tjedan dana je u Tršćanskoj, Dubrovačkoj i Hrvatskih iseljenika u vremenu od 23.25 do 00.30 sati potpalio sadržaj u tri metalna spremnika.

image
Josko Šupić/Cropix

U prijavi dalje stoji kako je 3. siječnja ove godine oko 23.08 sati u Držićevoj ulici potpalio jedan plastični kontejner. Već sutradan je oko 3.25 sati u Ulici A.G. Matoša potpaljen sadržaj u dva kontejnera.

Za tri dana je oko 18.30 sati u ulici Domovinskog rata potpalio sadržaj u jednom plastičnom spremniku za otpad te se požar proširio na još tri kontejnera. Sumnjiči se da je 8. siječnja u 0.55 sati u Ulici Dražanac potpalio sadržaj u jednom kontejneru da bi isti dan u 23.20 sati u Teslinoj ulici potpalio dva kontejnera.

Vatra je tada zahvatila i dva parkirana vozila. Nakon tjedan dana je u 18.00 sati u Bregovitoj ulici potpalio sadržaj u jednom metalnom spremniku za otpad. Sutradan je, navodi prijava, prvo oko 2:40 sati u Plinarskoj ulici potpalio dva kontejnera, pa oko 18.00 sati u Ličkoj ulici jedan, a u 18.55 sati, u Pojišanskoj ulici još jedan.

Dan kasnije je oko 20.45 sati u Svačićevoj ulici potpalio sadržaj u jednom metalnom kontejneru. Posljednje je navedeno kazneno djelo kada je 19. siječnja oko 23.30 sati u Bihaćkoj ulici  potpaljen jedan plastični kontejner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 22:51