StoryEditorOCM
Crna kronikaotkrili su ga

Uhićen Splićanin koji je hakirao stranice Agencije za znanost i preuzeo 13 GB ‘nejavnih podataka‘. Evo kako je to izveo

Piše Marko Didić
15. kolovoza 2024. - 12:57

Policija je otkrila tko je hakirao web stranicu Agencije za znanost, a to je učinjeno nakon što je sama Agencija podnijela kaznenu prijavu protiv, u tom trenutku, nepoznatog počinitelja.

Riječ je o 23-godišnjem Splićaninu koji je uhićen na području PU brodsko - posavske te je doveden u Split gdje je nad njim obavljeno kriminalističko istraživanje, a prijavljen je za kazneno djelo neovlašteni pristup iz čl. 266. Kaznenog zakona koje je počinio u razdoblju od deset i pol mjeseci. 

Temeljem naloga Županijskog suda u Splitu obavljena je pretraga doma i drugih prostorija koje koristi u Splitu gdje su pronađeni i oduzeti elektronički uređaji uz pomoć kojih je osumnjičeni počinio kazneno djelo.

Na ovoj složenoj priči su intenzivno radili Službenici za kibernetičku sigurnost Sektora-kriminalističke policije, Kriminalističko-obavještajne službe PU splitske u suradnji s policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije, Kriminalističko obavještajne službe, Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave Zagrebačke, uz koordinaciju Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije. 

image
Goran Šebelić/Cropix

Uhićeni je, kako je dokazano, u razdoblju 18. kolovoza 2023. godine do 01. siječnja 2024. hakirao podatke koji se nalaze na web stranici Agencije te da je neovlašteni pristup izvršen SQLI metodom, a koje su informacije oštećni prijavitelji dobili nakon prijave Nacionalnom CERT-u.

Inače, SQLI napad je vrsta kibernetičkog napada u kojem napadač ubacuje zlonamjerni SQL kod u web stranicu, a taj kod web stranica šalje bazi podataka, što je dovelo do toga da je napadač imao neovlašteni pristup podacima, mogao je modificirati podatke i potpuno preuzimati podatke, što je i učinio te neovlašteno preuzeo 13 GB „nejavnih podataka“.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 03:11