StoryEditor
Crna kronikariječ stručnjaka

Ugledni splitski psihijatar o slučaju ‘oca monstruma‘: Radi se o dubokoj depresiji i narcističkoj ličnosti. Djeca su bila s očajnim čovjekom u trenutku njegova pomračenja

Piše H. P.
25. rujna 2021. - 13:55
Očevid u zagrebačkim Mlinovima gdje je počinjen strašan zločin; Psihijatar Ivan UrlićŽeljko Puhovski/Cropix

Ugledni splitski psihijatar, doktor Ivan Urlić, prokomentirao je stravičan zločin koji se u noći s petka na subotu dogodio u Zagrebu.

Propali biznismen Harald Kopitz usmrtio je svojih troje djece dok su boravili u njegovoj urbanoj vili u zagrebačkim Mlinovima. Prije ubojstava, Kopitz je na Instagramu ostavio poruku u kojoj navodi kako „ne može više“, najavljuje svoj odlazak i nabraja one koje smatra krivim za situaciju u kojoj se zatekao.

- Zbilja nevjerojatno, ali je znak današnjeg vremena kad preko društvenih mreža saznajemo za teške krize pojedinih osoba - rekao je doktor Urlić te dodao kako je siguran da je ovo bio apsolutni šok za hitnu medicinsku pomoć i za dežurnoga suca.

- Vjerujem da nikad nisu nešto ovako sreli, iako se stalno susreću s dramama i tragedijama - primijetio je Urlić.

Ukratko je opisao i profil 'oca monstruma', objasnivši kako se po svemu sudeći radi o osobi s narcističkim osobinama.

- Očito je riječ o bankrotiranom biznismenu koji se našao u  bezizlaznoj situaciji i srušio mu se cijeli svijet. U svojoj kratkoj poruci okrivljava članove obitelji, a posebno ističe loše odnose njegove bivše supruge i sadašnje partnerice. Najveći dio emocionalne ojađenosti zbog promašenih ambicija i želja, okrenuo je bivšoj supruzi. Meni se čini da u prvi plan izbija duboka depresivna kriza, kod jedne izrazito narcističke osobe - rekao je psihijatar.

- On ne može prihvatiti da je u nekim stvarima pogriješio, da nije bio dovoljno ekspertan. S druge strane, imao je potrebu osvetiti se onima koje smatra krivima, u prvom redu bivšoj supruzi. Na neki način, nesvjesno, htio je kazniti i samoga sebe, spuštajući zastor nad cijeli svoj život na ovakav stravičan način - opisao je psihijatar stanje ubojice, dodajući da je poruka koju je objavio te noći odraz duboke depresije.

- Iz njegove posljednje poruke na Instagramu jasno je da je imao svojevrsno pomračenje uma, u životu više nije vidio ni jedu zraku svjetla. Poslao je poruku koja nije samo najava onoga što mu okupira osjećaje i misli, nego je na neki način i poziv u pomoć. Napisao je: „Ja više ne mogu“, što je izjava čovjeka koji više ne vidi izlaz – rekao je doktor.

Osvrnuo se i na slične slučajeve u svijetu, napomenuvši da očevi počinitelji najčešće pokazuju upravo narcističke crte ličnosti.

- Osobe s narcističkom strukturom ličnosti imaju visoko mišljenje o sebi, nisu kritične prema situacijama u kojima se nalaze, već žive u fantazijama uspjeha i bogatstva. Prisutna je i osvetnička želja, jer bi netko drugi trebao biti kriv za njihove promašaje i loše procjene, a na neki način, nesvjesno, ovakvim postupcima kažnjavaju i sami sebe – rekao je naš sugovornik.

Haralda Kopitza pregledat će sudski psihijatar, otkriva naš sugovornik, a zatim će timovi koji se bave sudskom medicinom procijeniti sve elemente koji su mogli dovesti do ovakvog strašnog postupanja.

- Potrebno je utvrditi kako je tekao njegov život, što se ranije događalo, kakva je osnovna struktura ličnost. Treba utvrditi i kako su tako mala djeca završila s očajnim čovjekom, u trenutku njegova maksimalnog ogorčenja i stravične osvete - rekao je doktor Urlić.

item - id = 1129998
related id = 0 -> 1130977
related id = 1 -> 1130900
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 17:52