StoryEditorOCM
Crna kronikaSEDMA GODINA BORBE

Udovici radnika iz Splita oduzeta odšteta, a iz DORH-a stiglo još jedno ‘pravosudno iznenađenje‘: Moja kaznena prijava dodijeljena u rad jednome od prijavljenih!

Piše Katarina Marić Banje
23. siječnja 2022. - 21:38
Očevid na gradilištu nakon smrti Andrije Matasa odvijao se u noćnim satima. Njegova udovica Anđelija Matas sedmu godinu ne odustaje od borbe za istinuCropix

Prolazi sedma godina od smrti Andrije Matasa (56) iz Splita, radnika "Cestara", na gradilištu trgovačkog centra Mall u Splitu, a pravna bitka njegove udovice i troje djece još uvijek nije gotova. Odlučili su se na podnošenje kaznenih prijava DORH-u u Zagrebu protiv onih koji nisu napravili sve potrebno da se utvrde okolnosti radne nesreće te onih koji su donosili odluke u postupku na temelju nepotpunih podataka.

Dvije njihove kaznene prijave ustupljene su USKOK-u u Zagrebu, koji je od Županijskog suda u Splitu zatražio sudski spis. Radi se o prijavama protiv šest osoba uključenih u očevid i istragu tragedije na gradilištu te troje sudaca koji su donijeli drugostupanjsku presudu kojom je odbijen njezin odštetni zahtjev, a na temelju pogrešnog datuma nesreće.

Treća kaznena prijava, protiv tvrtke "Cestar" i odgovornih osoba, proslijeđena je na Državno odvjetništvo u Splitu, gdje su je dali u rad zamjeniku koji je na listi osumnjičenih u jednoj od dvije kaznene prijave na kojima radi USKOK.

Sporni svjedok

– Sve tri kaznene prijave podnijela sam DORH-u u Zagreb da izbjegnem Državno odvjetništvo u Splitu, što sam u njima i naglasila. Dvije su ustupili USKOK-u, a nisam mogla ni zamisliti da će treću dodijeliti zamjeniku koji je odbio bilo kakav kazneni progon, niti objektivnu odgovornost, protiv tvrtke "Cestar" i odgovornih osoba.

Kad sam nazvala tog zamjenika, kazao mi je kako je on radio očevid i zna o čemu se radi pa će vidjeti ima li propusta. Znači, on će sam sebe preispitivati, kontrolirati i donijeti odluku! Spomenula sam mu da sam tražila njihovo izuzeće, na što je on kazao kako "nisu znali", iako je to navedeno u kaznenoj prijavi.

image
Anđelija Matas i njena djeca podnijeli su tri kaznene prijave
Joško Šupić/Cropix

Inače, on je odbačaj kaznene prijave za smrt mojeg muža temeljio na svjedoku koji je dao šest različitih iskaza, a na kraju su ga uzeli kao glavnog i pouzdanog svjedoka. Zbog takvih i sličnih postupaka od početka istraživanja smrti mojeg muža sumnjam u počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i zato sam i podnijela prijave – kazala nam je Anđelija Matas.

Sve je to navela i u dopisu Zlati Hrvoj Šipek, glavnoj državnoj odvjetnici.

– Ima li smisla i zdrave logike slati prijavu protiv "Cestara" u Split na DORH, na kojem je već odbačena? Ovo je još jedno psihičko iscrpljivanje i omalovažavanje mene, moje djece i pravosuđa – navela je udovica u pismu glavnoj državnoj odvjetnici.

S druge strane, dok u Državnom odvjetništvu u Zagrebu ne čitaju pažljivo zaprimljene dokumente, s Vrhovnog suda je u roku od deset dana dobila odgovor na zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

– Utvrđuje se da je zahtjev osnovan, Vijeće Vrhovnog suda dužno je donijeti odluku u roku od šest mjeseci – navedeno je u rješenju mr. sc. Radovana Dobronića, predsjednika istog suda.

Njegovo rješenje odnosi se na odluku kojom je Vrhovni sud dopustio reviziju pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu koju su donijeli suci navedeni u kaznenoj prijavi.

Presuda utemeljena na pogrešnom datumu

Andrija Matas poginuo je kao radnik "Cestara" na gradilištu, a firma je osporavala da se radi o nesreći na radu te je udovica pokrenula sudski postupak. Stravična nesreća dogodila se dok je Andrija Matas s kolegama na gradilištu prodajnog centra pokušavao popraviti kamion.

Njegov kamion, težak 15 tona, tog se poslijepodneva pokvario i stao na uzbrdici na mjestu na kojem je ometao sigurno prometovanje i zapriječio je put ostalim vozilima. Prostor je bio skučen i osvjetljenje je bilo loše, te je jedan radnik osvjetljivao mobitelom dok su Andrija Matas i još jedan kolega na kamion montirali akumulator, koji je težio  oko 40 kilograma.

U jednom trenutku kamion je krenuo unatrag i prignječio je Andriju Matasa uz teretno vozilo koje je bilo parkirano iza njega. Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Splitu su 2019. godine udovica i djeca dobili 757.000 kuna. Tročlano vijeće Županijskog suda u Splitu tu je presudu nakon manje od godine dana preinačilo i oduzelo odštetu udovici i njezinoj djeci.

Pritom je nevjerojatna činjenica da je u presudi kao datum nesreće naveden 23. lipnja 2016. godine, iako je Andrija Matas poginuo 10. studenog 2015. godine u 18.15 sati prignječen između dva kamiona. Na temelju pogrešnog datuma utvrdili su kako je vidljivost tog dana bila nedvojbeno dobra te kako zamjena akumulatora na kamionu nije zahtjevna operacija te da to rade svi prosječni vozači na svojim osobnim automobilima.

Osim sudske odluke kojom je cijela krivnja prebačena na njezina pokojnog muža, Anđeliju Matas muči i očevid te istraga nakon nesreće, nakon koje nije bilo nikakvog kaznenog progona protiv odgovornih osoba.

– Niz stvari propustilo se utvrditi, uvjerena sam da je i niz stvari zataškano i krivo prikazano, sve kako bi se potpuno skinula odgovornost s "Cestara" i sakrile nepropisne radnje na gradilištu. U kamionu nije izvršena analiza otisaka prstiju i dlanova nađenih u kabini, nego su samo fiksirani i slikani fotoaparatom.

image
Andrija Matas poginuo je na gradilištu trgovačkog centra
Cropix

Navodi se da je nađeno kako je ručna kočnica spuštena i postoje saznanja kako je netko nakon nesreće i prije dolaska policije ulazio u kabinu kamiona. To nikada nije razjašnjeno jer se nisu ispitali otisci prstiju. Nadalje, u prometnom vještačenju, ali i u zapisniku s tehničkog pregleda, navedeno je kako kamion nije bio tehnički ispravan.

Nezavisni prometni vještak utvrdio je da kočni sustav nije bio ispravan. U spisu na Državnom odvjetništvu nije bilo niza dokumenata, među kojima i zapisnika inspekcije zaštite na radu, a nije naložena ni obdukcija – nabraja nam Anđelija Matas, koja je stoga u jednoj kaznenoj prijavi navela šest osoba iz "Cestara", policije, Državnog odvjetništva i Inspektorata koje smatra odgovornim.

Niz nepravilnosti

Tu prijavu uzeo je u rad USKOK u Zagrebu, kao i drugu u kojoj je nabrojeno troje sudaca, a udovici je sumnjivo što je presuda donesena mjesec dana nakon dodjele predmeta.

– Troje sudaca, koji su napisali da je moj muž živio osam mjeseci nakon svoje smrti, također su odlučili kako troškove postupka, koji su se do tada popeli na 202.000 kuna, moramo platiti moja djeca i ja. "Cestar" nas nije uspio ovršiti jer je, srećom, Vrhovni sud dopustio reviziju postupka.

Spis je sada kod njih, tako da će ga oni morati dostaviti USKOK-u, a o tome ih je i obavijestio splitski sud, od kojeg su tražili predmet. Smatram da su ti suci počinili kazneno djelo kojim su lažirali podatke, spriječili dokazivanje činjeničnog stanja i zataškavali – kaže nam Anđelija Matas.

image
Pokojni Andrija Matas
Privatni album

Treća kaznena prijava podnesena je protiv tvrtke "Cestar" te još pet osoba koji su njezini zaposlenici: od odgovorne osobe na razini cijele firme do rukovoditelja radova, voditelja gradilišta, osobe odgovorne za ispravnost vozila i svjedoka sa samog gradilišta.

U prijavi se navodi niz nepravilnosti s gradilišta o kojima je pisano i u presudi Općinskog suda u Splitu, kada je dodijeljena odšteta udovici i djeci, i koje su utvrđene. Nadalje, osim neispravnosti kamiona, sporna je važeća polica osiguranja vozila jer su mi iz same osiguravajuće kuće kazali kako vozač, u ovom slučaju moj Andrija, nije bio osiguran.

Tu je i činjenica da je naloženo da akumulator mase 40-50 kilograma mijenjaju vozači umjesto da se pozove servisna služba – mehaničari. Sve navedeno zataškano je unutar tvrtke, stoji u prijavi, te Državno odvjetništvo treba utvrditi zašto, ali ne ono u Splitu, koje nije vidjelo ništa sporno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 14:47