StoryEditorOCM

Udarao ženu, policija ga ‘pomilovala‘, a sudac pustio. I to sve jer je u HDZ-u? Da ste u pitanju Vi, bio bi - zatvor!

Piše VIJESTI SD
13. srpnja 2023. - 13:24

Pijani HDZ-ovac pljuskama je napao vlasnicu kafića, uporno ju je htio ozlijediti, a policija je to okarakterizirala kao remećenje javnog reda i mira?!

Podsjetimo, načelnik općine Severin Žarko Žigela (HDZ), koji je pijan šamarao vlasnicu kafića, policija je samo prijavila za prekršaj narušavanja javnog reda i mira.

Prekršajni sudac je načelnika i još dvojicu muškaraca saslušao i pustio ga da se brani sa slobode. Odredio mu je mjeru kojom ne smije prići kafiću ispred kojeg je izudarao vlasnicu.

Kako se vidjelo iz snimke koju su zabilježile nadzorne kamere, ali i iz svjedočenja same vlasnice, načelnik Žgela ženu je hvatao za vrat i šamarao je.

Policija je u puno navrata prije takvo ponašanje karakterizirala kao "nasilničko ponašanje", dakle išla bi s kaznenom prijavom, a Žiglea se očito ‘izvukao‘. Naime, policajci su ovaj put  izabrali blažu sankciju: remećenje javnog reda i mira. I sudac je općinskog udarača pustio na slobodu, čak ni sudac nije iskoristio zakonski predviđenu sankciju i pospremio nasilnika u zatvor do 30 dana.

No, u kaznenom zakonu (čl. 323) jasno stoji:

- Tko nasiljem, zlostavljanjem, iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu drugoga dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

I sada je pitanje kako je policija postupala u sličnim predmetima.

Zavirili smo u policijsku arhivu:

- Postupajući po prijavi o tjelesnom napadu, policijski službenici utvrdili su kako je 6. listopada oko 14.30 sati u blizini pekarnice u Ulici Vijenac kneza Branimira u Vukovaru 29-godišnjak, koji se nalazio u društvu još tri osobe, verbalno i tjelesno napao 17-godišnjaka koji je sjedio na klupi, zadavši mu udarce rukom i nogom u glavu, te ga time lakše ozlijedio. 29-godišnjak je jučer, 7. listopada uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "nasilničko ponašanje" te će danas biti predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

- Jučer je oko podne zaprimljena dojava 26-godišnjeg muškarca koji je prijavio da je napadnut u Trogiru u ugostiteljskom objektu. Izlaskom na mjesto događaja policijski službenici su utvrdili kako je 41-godišnji muškarac fizički napao 26-godišnjaka kojeg je i vukao po podu. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 41-godišnjaka je podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Nasilničko ponašanje.

- Utvrđena je sumnja da su u noći 6. srpnja 2019.g. oko 4 sata na ulici u Makarskoj na naročito drzak način fizički napali 27-godišnjaka koji je zadobio lakše ozljede, te ga takvim nasilničkim ponašanjem doveli u ponižavajući položaj. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv njih su podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, te su trojica od njih i to 20-godišnjak, 19-godišnjak i 23-godišnjak predani policijskom pritvorskom nadzorniku.

Dakle, policija je u prethodnim slučajevima u pravilu za slične stvari išla s prijavom za kazneno djelo "nasilničko ponašanje", međutim, ovdje su išli s blažim djelom.

Za prekršaje iz područja javnog reda i mira zaprijećena je novčana kazna ili kazna zatvora do 30 dana, dok je za nasilničko ponašanje kazna do tri godine zatvora!

Odvjetnik Veljko Miljević za JL kaže:

- To ne oslobađa Državno odvjetništvo mogućnosti da reagira, niti mora značiti da je stvar gotova. Pametni državni odvjetnik išao bi na subjektivni element. Vidjelo se na snimci da je načelnik išao šakom prema glavi vlasnice kafića i očigledno ju je namjeravao ozbiljnije ozlijediti - kaže Miljević, po kojemu bi Državno odvjetništvo trebalo ozbiljnije obraditi i preispitati ovaj slučaj.

Pavasovićev stav

Kako se vidjelo iz snimke koju su zabilježile nadzorne kamere, ali i iz svjedočenja same vlasnice, načelnik Žgela ženu je hvatao za vrat i šamarao je. Osim što je nakon ovog fizičkog napada potresena i u šoku, vlasnica kafića trpi i fizičke bolove.

- Po onome što sam vidio na snimci, policija je trebala konzultirati Državno odvjetništvo oko pitanja radi li se ovdje o prekršaju ili kaznenom djelu nasilničkog ponašanja ili kojem drugom - kaže odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, napominjući kako je Državno odvjetništvo trebalo policiji dati uputu u kojem će smjeru ići - podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu.

- Da se radi o običnom čovjeku koji je u Zagrebu nasrnuo na ženu, to bi bilo kazneno djelo - rekao je Pavasović Visković za JL.

Snimku napada pogledajte OVDJE.

Željko Kudrić, dipl. iur., za IUS Info objašnjava:

- Potrebno je napraviti distinkciju između kaznenog djela i prekršaja pa u tom smislu možemo iznijeti stajalište kvantitativnih teorija prema kojima prekršaji, u odnosu na kaznena djela, sadržavaju manju kriminalnu količinu nedopuštenog ponašanja, odnosno sadrže manju količinu neprava. Slikovito prikazano, najlakše kazneno djelo trebalo bi biti teže od najtežeg prekršaja.

U Kazneni zakon najnovijim Zakonom o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (Narodne novine, broj 56/15), koji je stupio na snagu 30. svibnja 2015., nasilničko ponašanje uvršteno je kao samostalno kazneno djelo u članku 323.a koji glasi: "Tko nasiljem, zlostavljanjem, iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu drugoga dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine".

Dakle, iz takvog zakonskog opisa kaznenog djela "nasilničko ponašanje" proizlazi da se za njegovo egzistiranje pretpostavlja kumulativno ispunjenje triju pretpostavki:

- nasilje, zlostavljanje, iživljavanje ili drugo osobito drsko ponašanje

- javno mjesto

- prouzrokovanje teže posljedice (dovođenje drugoga u ponižavajući položaj).

Isto tako, bitno je istaknuti da se formulacijom "a time nije počinjeno teže kazneno djelo" ovo kazneno djelo određuje kao supsidijarno kazneno djelo, odnosno propisuje se da će to djelo doći u obzir samo ako određenim ponašanjem nije počinjeno neko drugo "teže" kazneno djelo (primjerice: kvalificirani oblik kaznenog djela "teška tjelesna ozljeda").

Cijeli Kudrićev tekst pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:00