StoryEditorOCM
Crna kronikanakon svih odsluženih odgojnih mjera

Učenik žrtva i trojac koji ga je pokušao silovati nogom stolice - opet u istom razredu

Piše PSD.
14. lipnja 2012. - 01:05
Trojici učenika Šumarske škole Karlovac, koji su u prosincu prošle godine tijekom malog odmora pokušali nogom stolca silovati kolegu iz razreda , na Odjelu za mladež Općinskog suda u Karlovcu izrečena je odgojna mjera “pojačane brige i nadzora te uključivanja u pojedinačni ili skupni psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade”, potvrdila nam je glasnogovornica suda Irena Šegavić, piše Jutarnji.hr.

Maloljetnici u dobi od 15 i 16 godina nakon incidenta su suspendirani s nastave te ovih dana u školi polažu predmete koje su spremali kod kuće. Ako polože predmete, moći će, kao i svi drugi učenici, redovno upisati treći razred, te će se vratiti u razred iz kojega su bili izbačeni.

Podsjetimo, slučaj se dogodio između šestog i sedmog sata jutarnje smjene. Dvojica učenika uhvatila su žrtvu, prislonila dječaka na stol, a treći učenik pokušao mu je u stražnjicu gurnuti nogu stolca. Srećom, zlostavljani učenik uspio se istrgnuti, te je pobjegao i sve prijavio pedagoginji škole Mirni Korkut.

U školu je ubrzo stigla kriminalistička policija pa su nakon istrage podnijeli kaznenu prijavu protiv trojice učenika zbog nasilničkog ponašanja prema drugim učenicima. Istražitelji su utvrdili da je trojac maltretirao i ostale učenike još od početka školske godine.

Školska pedagoginja Mirna Korkut kaže da će Centar za socijalnu skrb imenovati stručnjake koji će o problematičnim učenicima voditi brigu, posjećivati ih kod kuće, razgovarati s roditeljima… Ona smatra da su mediji cijeli slučaj prenapuhali.

- Ma djeca bi se među sobom izmirila, odmah kad se doznalo za događaj, svi roditelji su se našli i ispričali zlostavljanom dječaku i njegovim roditeljima. Na kraju krajeva, i sudska kazna koja je vrlo blaga dokazuje da se ništa strašno nije dogodilo - rekla je pedagoginja Korkut.

Zlostavljanom dječaku nije pružena nikakva psihosocijalna pomoć već je sve proživio, kako je rekla pedagoginja, u hodu jer “na njemu nije bilo vidljivih trauma”.

Predsjednica Udruga sudaca za maloljetnike Lana Petö-Kujundžić smatra propustom to što žrtvi nije pružena nikakva pomoć. Kaže da je pedagog škole trebao obaviti najveći dio posla, kontaktirati stručnjake i omogućiti dječaku barem četiri ili pet odgovarajućih terapija.

PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 01:21