StoryEditor
Crna kronikaVATRENA ODMAZDA

U zadnje tri godine zapaljeni automobili nekolicine istaknutih splitskih policajaca: otkrivamo čime su se bavili te donosimo kronološki pregled slučajeva

30. travnja 2019. - 22:20

Trojica policijskih službenika PU splitsko dalmatinske skupo su platili izbor zanimanja zbog kojeg su im zapaljeni osobni automobili. Svi redom rade u segmentima policijskog posla u kojima su izloženi dodatnom riziku: organizirani kriminalitet, rad s navijačima i zlouporaba droga.

Još jedna paljevina koja spada u navedenu skupinu odnosila se na vozila njihovog bivšeg kolege. Od navedena četiri slučaja posljednji se dogodio prije jedan dan, ostali tijekom protekle tri godine. U svim slučajevima kriminalistička istraživanja su u tijeku, što prevedeno na jednostavan jezik znači da se za počiniteljima još uvijek traga.

'Slobodna' doznaje: u Dubrovačkoj je namjerno zapaljen automobil inspektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske

U Dubrovačkoj ulici je u ponedjeljak malo iza ponoći zapaljen Opel, a kako je pokazao očevid vatra je namjerno izazvana. Vozilo je u vlasništvu policijskog inspektora iz Splita koji radi u službi više od 20 godina, prvo u Prvoj policijskoj postaji, a nakon toga na Odjelu maloljetničke delinkvencije te na Odjelu za organizirani kriminalitet.

Prošle godine su zabilježena dva slučaja namjerno izazvanog požara koje se mogu povezati sa zanimanjem vlasnika vozila. U kolovozu je oko 2,30 sati u Krležinoj ulici zapaljen Opel Astra policajca koji u okviru svoje službe nadzire pripadnike Torcide. Požar je izazvan pirotehničkim sredstvom ubačenim u vozilo kroz zadnje staklo koje je razbijeno. Nastala šteta procijenila se na 30.000 kuna.

Četiri mjeseca prije toga u Podstrani su na predjelu Strožanac u požaru oko 2 sata ujutro izgorjeli motocikl Burgman-Suzuki i osobni automobil Citroen C3, dok je Toyota nagorjela. Vatra je krenula od motocikla koji je u vlasništvu bivšeg policajca te se proširila na Citroen njegovog oca i djelomično dohvatila Toyotu parkiranu neposredno kraj njih.

Četvrti slučaj dogodio se 2016. godine krajem listopada na Put Borika u Omišu zapaljen je osobni automobil Smart, vlasništvo policajca Policijske postaje Omiš. Kroz razbijeni prozor su ubačene goruće bokserice natopljene zapaljivom tekućinom. Vatra se proširila na Fiat Stilo parkiran uz Smart. Šteta je procijenjena na 20.000 kuna. Policajac je samo mjesec dana ranije dobio nagradu u povodu Dana policije za predani rad u službi. Prve reakcije njegovih sumještana su bile da se zamjerio dilerima droge jer je radio i na toj problematici.

U gotovo svim slučajevima jako brzo se znalo tko je počinitelj, ali nije bilo načina sakupiti dokaze za podnošenje kaznene prijave. Zbog toga su ti slučajevi do danas otvoreni. Jedan od razloga je što svi materijalni tragovi izgore. Upitali smo Branka Rapića, sudskog vještaka za zaštitu od požara i tehnoloških eksplozija koje su još specifičnosti kod podmetanja požara na vozila.

- Kada je po automobilu polivena zapaljiva tekućina postoji svojevrsni reljef koji ukazuje na namjernu paljevinu. Nakon što se prolije benzin po haubi i krovu automobila vide se jasne mrlje po limu jer je izrazita razlika ondje gdje je gorjela zapaljiva tekućina od onog dijela gdje nije došla navedena tvar. Nije rijetko da prijenosom vatre izgori više vozila u nizu. Kod izgorjele unutrašnjosti vozila i krhotina stakla koje su pale unutra jasno je da je plamen podmetnut ubacivanjem zapaljive tvari. Naime, kod razvijanja visoke temperature pri požaru u vozilu stakla se razbiju prema vani - pojašnjava naš sugovornik.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 18:52