Crna kronika'ko prizna, pola mu se prašta

U stanu mu pronašli oružje i drogu: evo kako je sutkinja kaznila vođu splitske zločinačke organizacije, samo dva mjeseca prije spektakularne akcije USKOK-a

Piše Vladimir Urukalo

Kriv sam, točno je da je u pretrazi stana u kojem živim nađen pištolj marke Glock 19 i točno je da su kod mene pronađene dvije medicinske šprice s uljem marihuane jer koristim to ulje za probleme s kožom, a nemam liječnički recept, istina.

Spreman sam podmiriti kaznu koju mi sud odredi, a napominjem da se sve ovo zbiva zbog moga prijašnjeg života i da sam platio svoj dug državi i odradio zatvorske kazne. Sada uredno živim i od 2010. godine nemam ni jedno kazneno djelo – govorio je tako Željko Rajić, 34-godišnjak iz Splita, sutkinji Prekršajnog suda u Splitu početkom siječnja ove godine.

Tada je, naime, bio doveden nakon što je policija u pretrazi njegova stana pronašla pištolj i 12 komada streljiva te navedeno ulje kanabisa, a sutkinja mu je nepravomoćno odredila kaznu od 10 tisuća kuna uz oduzimanje pronađenih predmeta. Naravno, kazna je umanjena za 600 kuna jer je Rajić proveo dva dana u pritvorskoj jedinici policije.

– Prilikom odmjeravanja novčane kazne vodilo se računa o svim okolnostima koje se odnose na počinjeni prekršaj i osobu okrivljenika, pa je istome kao posebno olakotna uzeta činjenica da je u potpunosti priznao prekršaje, a prekršajem nisu izazvane štetne posljedice, dok posebno otegotnih nije bilo, zbog čega su mu za počinjene prekršaje izrečene u zakonu propisane najniže novčane kazne te mu je potom izrečena ukupna novčana kazna u iznosu od 10 tisuća kuna, smatrajući da će se i na taj način postići specijalna i generalna prevencija te da okrivljenik ubuduće neće činiti ovakve i slične prekršaje – obrazložila je sutkinja Suzana Budimir svoju presudu.

No, samo dva mjeseca kasnije taj isti Željko Rajić uhićen je u velikoj akciji USKOK-a i policije kao glava zločinačke organizacije čiji su članovi, prema rješenju o provođenju istrage, počinili kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju, ubojstva u pokušaju, teške tjelesne ozljede i oštećenja tuđe stvari. Naknadno je istraga proširena na još nekoliko osoba za nova četiri kaznena djela iznuda i protupravnog oduzimanja slobode.

Rajića USKOK sumnjiči da je povezao ostalih sedmero osumnjičenika u zločinačku grupu, nakon čega su nabavljali razne vrste oružja i streljiva, kojim su pokušali usmrtiti pripadnike drugih zločinačkih udruženja i oštetiti njihovu imovinu, "te u cilju upozorenja i zastrašivanja teško ozlijedili i pripadnika vlastita zločinačkog udruženja".

Splitska banda otimala i mučila ljude, izreketarili su čak i Giljanovićevog oca i rođaka; Otkriveno da je u zločinačkoj skupini bio i ubojica s TTTS-a

Policija i USKOK otkrili kako su 'razbili' grupu kriminalaca sa splitskog područja; Otkrili tko je bio 'mozak operacija', a tko glavni egzekutor, planirali su ubiti i izvjesnog Roka

Grupa je prije uhićenja bila pomno nadzirana više mjeseci zbog sumnje da krijumčare u Hrvatsku veće količine narkotika, a s uhićenjima se počelo nakon što su dvojica od njih, Ante Vučak i Robert Žuvela, pokušali ubiti Jozu Čabraju kod ambulante u Kaštel Sućurcu 5. ožujka, oko 21 sat. No, Čabraja je i to preživio, a policija je dan poslije krenula u akciju te su uhićeni u Baškoj Vodi.

Željko Rajić u javnosti se prvi put "pojavio" 2010. godine, kada ga se spominjalo kao splitskog redara koji je bio premlaćen u hotelu "Le Meridien Lav", i to nakon "homoseksualnih odnosa" u sobi u kojoj su boravili on i još dvojica muškaraca. On je poslije opovrgnuo takve tvrdnje iz policijske prijave.

– Kad već nisu u stanju riješiti slučaj, pokušavaju skrenuti pozornost na moju tobožnju ljubavnu vezu s A.J., što je ispod svake razine – ogorčeno je tad govorio Rajić. Krajem 2016. godine bio je, zajedno s još jednim mladićem, osuđen na dvije godine zatvora zbog pucnjave ispred kafića "Krom" 12. lipnja 2008. godine, u kojoj su ranjene tri osobe, i to tijekom slavlja pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Njemačkom.

Bio je i svjedok u postupku protiv Kristijana Stojanovića za ubojstvo Ive Stipetića te ga je Stojanovićev kum Ivica Šerić u jednom iskazu prokazao kao počinitelja zajedno sa Stojanovićem. Sucu se tada požalio i kako su ga dok je bio u zatvoru u dva navrata posjećivali policajci u civilu, koji su ga "upućivali da prokaže Stojanovića kao ubojicu kako bi sebi osigurao bolje uvjete u zatvoru".

– Rekao sam im da ne znam ništa o tome i da ne mogu teretiti nekoga ako ništa ne znam. To što me je Šerić spominjao u iskazu, ne znam kako to komentirati osim da ne znam zašto to radi, to nije lijepo. Nisam počinio ovo kazneno djelo i nemam veze s tim... – kazao je Rajić na suđenju u ožujku 2016. godine.

#MARIHUANA#SPLIT#PIšTOLJ#žELJKO RAJIć#ZLOčINAčKA ORGANIZACIJA#PREKRšAJNI SUD