StoryEditor
Crna kronikaBOGAT ULOV

U Splitu rekordna zapljena ‘speeda‘ ikad zabilježena u Hrvatskoj: u stanu u Bihaćkoj ulici pronađeno više od 35 kilograma amfetamina i marihuana, uhićen 30-godišnjak

26. svibnja 2021. - 11:55

U Splitu je zaplijenjeno preko 35 kilograma amfetamina speed te je pritvorskom nadzorniku doveden 30-godišnji diler uz kaznenu prijavu neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Uhitili su ga inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske.

U utorak su temeljem naloga suda izvršili pretragu stana u Bihaćkoj ulici u Splitu kojeg 30-godišnjak koristi te je tom prilikom pronađeno i oduzeto 35 PVC paketa s drogom amfetamin mase preko 35 kilograma, 617 grama marihuane, dvanaest stabljika marihuane i oprema za uzgoj indijske konoplje.

image
Zaplijenjeno 35 kg amfetamina nađenih u 'boksu' u Bihaćkoj ulici
PU SD

Nabavna cijena kilogram speeda je 2500 do 3000 eura tako da bi cijena ove količina bila oko 100.000 eura. Radi se o iznosu koji se višestruko povećava prodajom na malo na ulici gdje je cijena grama od 50 do 100 kuna. 

Ovo je do sada najveća zapljena ove vrste droge na području Republike Hrvatske i nastavak pozitivnog trenda i izvrsnih rezultata PU splitsko-dalmatinske kad je u pitanju suzbijanje kriminalitet droga, navedeno je u priopćenju. U posljednje tri godine su zaplijenili 28 kilograma amfetamina, saznajemo od glasnogovornice Antonele Lolić.

Do sada je na prvom mjestu bila zapljena iz prosinca 2017. godine kada su na splitskom području uhićene tri osobe s više od 18 kilograma amfetamina. Jedan je bio iz Splita, a dvojica sa zagrebačkog područja.

image
Zaplijenjeno 35 kg amfetamina
PU SD

Prodavali su amfetamin na splitskom području, a lokalni dečko je i uzgajao marihuanu, također za dilanje. Tada je cijena grama speeda bila od 100 do 200 kuna, uz česte prigovore kupaca kako “gram nije gram” već mu masa bude 0,7 g.

Inače, u MUP-ovu komentaru pokazatelja sigurnosti za prošlu godinu navedeno je kako je splitska policija na razini Hrvatske jedna od najuspješnijih u suzbijanju kriminaliteta zlouporabe droga. PU splitsko-dalmatinsku istakli su kao jednu od najboljih policijskih uprava u suzbijanju kriminaliteta zlouporabe droga u svim segmentima.

Tijekom 2020. godine navedena uprava prijavila je 217 kaznenih djela vezanih za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, što je za 16 posto bolji rezultat od onog godinu prije. Što se tiče prekršaja Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, utvrđena su ukupno 1644 prekršaja tijekom iste godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 07:17