StoryEditor
Crna kronikaNOĆNA PUCNJAVA

U Makarskoj izrešetana kuća bivšeg slovenskog nogometnog reprezentativca optuženog za namještanje utakmica, susjedi umrli od straha: Dvije noći nismo oka sklopili, mislili smo da je zaratilo!

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
19. ožujka 2019. - 21:47

- Da jesam li čuo pucnjavu?! To je bio rat, i sigurno se nije pucalo iz pištolja, već iz nečega jačega, možda snajpera ili kalašnjikova, ali je bila pojedinačna paljba, a ne rafalna. Vidite i sami, mecima su probijene grilje, stakla, namještaj i štokovi od vrata. Prvu večer pucalo se oko jedan sat iza ponoći kada je ispaljeno šest do sedam hitaca, a drugu večer oko 2.30 sati i to 12 do 13 metaka. Pucali su iz šume udaljene niti pet metara od kuće odakle je policija pokupila čahure i "češljala" teren - govori nam Makaranin, iz razumljivih razloga anoniman, opisujući kako je izgledalo kada su policiji još uvijek nepoznati počinitelji ili počinitelj s 20 metaka izrešetali kat kuće u centru grada, pored hotela "Miramare" na Obali kralja Tomislava.

Pucalo se u noći s ponedjeljka 11. ožujka na utorak 12. ožujka, za vrijeme orkanske bure, kao i večer poslije, u noći s utorka na srijedu 13. ožujka. Iako kriminalistička istrage još traje, najvjerojatnije se, kako doznajemo, pucalo iz poluautomatske puške.

Izrešetana kuća u vlasništvu je 44-godišnjeg Dina Laliča i njegova oca, nekadašnjeg vratara slovenskih nogometnih klubova Triglav, Rudar i Primorje te mlade slovenske reprezentacije.

Informacija da su na obiteljskoj kući u Makarskoj prijavljena oštećenja nastala uporabom vatrenog oružja, i to u dijelu kuće u kojem nitko ne boravi, obavijena je velom tajne, do danas se ni policija nije oglasila mimo šturog biltenskog priopćenja.
"Kako smo već naveli, kriminalističko istraživanje u svezi s navedenim događajem je u tijeku, a po dovršenoj istrazi izvijestit ćemo javnost", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske.

Pred kućom sa zatvorenim zelenim aluminijskim prozorima, dan nakon rešetanja, zatekli smo Laličev parkirani crni mercedes njemačkih registracijskih oznaka. Lalič je, naime, odmah nakon dojave o pucnjavi iz Slovenije došao u Makarsku, a pogled prema griljama otkriva oko 20 rupa koje su nastale pucanjem iz vatrenog oružja i to, najizvjesnije, s nekoliko metara udaljene stijene u šumi poluotoka Sv. Petar.

Pored izrešetane kuće nalazi se još nekoliko kuća, kao i mala stambena zgrada, ali očito je da su napadači ili napadač, unatoč nevremenu, izvrsno ciljali. Propucani su prozori, stakla i namještaj, a saznajemo i da su u kuću tri dana nakon vatrenih okršaja trebali stići gosti, što je svakako sreća u nesreći, iako u ovom trenutku, naravno, nije moguće znati jesu li počinitelji ili počinitelj znali da u tom dijelu kuće u trenutku pucnjave nema nikoga.

U kući zimi nitko ne živi, a svako malo je obilazi i čisti Dinova teta koja je dan nakon pucnjave i doživjela šok kada je u sobi na prvom katu ugledala izrešetani namještaj pa je slučaj prijavila policiji.

Dok smo pored kuće čekali Laliča koji je bio u makarskoj policijskoj postaji na razgovoru, od susjeda smo doznali kako bivši nogometaš u kuću u Makarskoj dolazi uglavnom na ljetovanje.

- Nitko od nas ništa nije vidio, ali smo itekako čuli. Bilo je ne pali svjetlo i poklopi se kušinom po glavi. Sigurno je ovo neko upozorenje, a za što, nitko ne zna, možemo samo nagađati je li imao konflikt s nekim iz Makarske. Prvu večer pucnjave mislili smo da netko isprobava pušku, a nitko nije ni znao da se puca pet metara od naših kuća. Ma znali su oni kada treba pucati, po mraku i nevremenu kad nije bilo prolaznika. Šta je ovo došlo u Makarskoj, da će te ubiti na ulici, ni krivog ni dužnog - kaže nam Makaranin.

Prisjetio se i Laličeva sudjelovanja u aferi "Offside".

- Sigurno kuću nisu izrešetali zbog te afere, jer bi onda pucali u Sloveniji, a ne u Makarskoj - zaključuje Makaranin.
Lalič je široj javnosti poznat od prije devet godina kada je punio stupce crne kronike zbog sudjelovanja u aferi "Offside", akciji policije i USKOK-a koji su istražili namještanje rezultata utakmica i ostvarivanja ilegalne zarade na kladionicama, a u sklopu koje su optuženi nogometaši i sportski djelatnici klubova Croatia Sesveta, Varteksa i Međimurja. Riječ je bila o optužbama za namještanje osam prvoligaških utakmica i četiri pokušaja namještanja, kao i za primanje mita, a USKOK je od sportskih djelatnika tražio povrat 207 tisuća eura.

U akciji je policija u suradnji s njemačkim kolegama uhitila 22 osumnjičenika, među kojima i Laliča koji je lanac organizirao s bivšim trenerom iz Dinamove omladinske škole Vinkom Šakom te igračem slovenskih klubova Admirom Suljićem pa je trojac u nagodbi s USKOK-om pristao na godinu i pol dana zatvora, a državi su vratili i oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na namještene utakmice. Cijena za namještenu utakmicu kretala se između 150.000 i 300.000 eura.

Lalič: Možda je netko isprobavao oružje

Možda se netko zaigrao pa isprobavao oružje ili su napali neki veliki komarci''
Bivšeg slovenskog nogometnog reprezentativca "uhvatili" smo drugog dana nakon pucnjave, "zaskočili" smo ga taman kada je s ocem ulazio u mercedes i planirao krenuti za Sloveniju. Naravno, nije mu bilo do fotografiranja pa je odmah stavio kapu dukserice na glavu, žurio je, ali bio je ljubazan i nasmiješen unatoč cijelom događanju.

-Trebate sve pitati policiju, oni istražuju, a mi ne smijemo ništa govoriti. Ne znam tko je to napravio, tu ne živim, nemam nikakve veze ni s kim i ni s čim u Makarskoj, možda se netko zaigrao pa isprobavao oružje ili su napali neki veliki komarci - bilo je sve što nam je kazao Lalič.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2022 00:05