StoryEditor
Crna kronikanove informacije

Treći kraj USKOK-ove akcije u Splitu vodi ka ‘Jokeru‘, voditeljicu centra i bivšu gradsku vijećnicu sumnjiči se za dva kaznena djela. Doznajemo imena još dvoje uhićenih

Piše Vladimir Urukalo
21. srpnja 2021. - 15:23

Od ranog jutra u srijedu u prostorijama za ispitivanje splitskog USKOK-a u zgradi Županijskog suda u Splitu vladala je velika gužva i "promenada". Zamjenica ravnateljice USKOK-a Natalija Petković od osam je sati započela ispitivanje dvanaestero osoba uhićenih u utorak u grandioznoj antikorupcijskoj akciji.

Uhićeni su poznati splitski građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac i njegov brat Ivan Kotarac te Mario Jukić, vlasnik "Mister Mota", zatim arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić te Lada Pocrnić Mladinić, nekadašnja voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, kao i njezin suprug Neven Mladinić, potom Ljiljana Poletti Kopešić, viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja, te Danijela Špalj, bivša vijećnica Kerumova HGS-a i voditeljica poslovanja trgovačkog centra "Joker". Uhićeni su još i Željko Smajić, inspektor zaštite od požara splitske PU te Zoran Morpurgo, nadzorni inženjer električnih instalacija.

Očekuje se da će najmanje pet osoba biti tijekom četvrtka, uz USKOK-ov prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, dovedeno pred suca istrage splitskog Županijskog suda koji onda mora donijeti odluku o tom prijedlogu.

Naravno, to što će USKOK za nekoga, još se ne zna za koga, tražiti istražni zatvor ne mora značiti da će isti biti i određen posebice jer se, smatraju neki od odvjetnika koji brane okrivljene, ovdje radi o djelima koja su počinjena prije više godina i jer je sva relevantna dokumentacija izuzeta.

Slobodna Dalmacija već je pisala da se Zvonka Kotarca sumnjiči za ukupno sedam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti vezanih za dobivanje građevinskih i lokacijskih dozvola za njegov hotel "Amphora" na Žnjanu te za četiri stambene zgrade na Žnjanu koje je gradila Kotarčeva tvrtka "Dal-koning" kao investitor.

U te su malverzacije bili uključeni Lada Pocrnić Mladinić, Kotarčev brat Ivan, Ljiljana Poletti Kopešić te arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić kao i Boris Marelja. Kotarcu je na ovaj način pribavljena korist od najmanje dva milijuna eura.

Drugi krak priče tiče se Marija Jukića, 54-godišnjeg splitskog poduzetnika te Ljiljane Poletti Kopešić i Nevena Mladinića kao glavnog projektanta arhitekture, a vezana je za protupravno omogućavanje izgradnje stambene zgrade na Mejama, na čestici zemlje površine 617 četvornih metara, a koja je bila tri metra viša od GUP-om dopuštene visine.

Jukić je tako napravio zgradu koja je viša tri metra i veća za 422 četvorna metra bruto površine od dopuštene te je na taj način došao do najmanje milijun i 260 tisuća eura protupravne koristi.

- Moj je klijent iznio iscrpnu obranu i sve je detaljno objasnio te je negirao sve za što ga se tereti - kazao nam je u srijedu ujutro kratko Mladinićev odvjetnik Toni Marinković.

Treća strana ove USKOK-ove akcije okrenuta je prema splitskom trgovačkom centru "Joker". Naime, istražitelji sumnjaju da je Danijela Špalj, kao voditeljica tog centra, počinila dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Ona je početkom 2019. godine tražila od Nevena Mladinića koji je bio glavni projektant i nadzorni inženjer da utječe na Ljiljanu Poletti Kopešić da se izda uporabna dozvola za poslovni prostor od 760 četvornih metara u kojem je trebala biti otvorena trgovina "TEDI" iako su znali da nije provedeno obvezno ispitivanje funkcionalnosti sustava za dojavu požara.

Po USKOK-u, inženjer Morpurgo je na Mladinićevo traženje, a bez da je proveo takvo ispitivanje, napravio izvješće u kojem je naveo da su svi potrebni radovi provedeni i da je ugrađen vatrodojavni sustav. Mladinić je na osnovu takvog izvješća u siječnju 2019. godine napravio završni izvještaj po kojem je sve izvedeno u skladu s glavnim projektom.

Poletti Koperšić je tada, na traženje Špalj i Mladinića, iako je znala pravo stanje, zakazala tehnički pregled poslovnog prostora u Jokeru.

Tada na scenu stupa inspektor Smajić koji je, sumnjaju istražitelji, znajući da nije obavljeno ništa što je bilo potrebno da bi se zadovoljili propisi, napisao zapisnik o nadzoru mjera zaštite od požara lažirajući da je utvrdio kako je objekt izveden u skladu s Glavnim projektom i da je sustav vatrodojave prilikom preuređenja prostora ostao nepromijenjen.

Na osnovu takvih podataka, Poletti Kopešić izdaje u veljači 2019. godine uporabnu dozvolu za takav preuređeni poslovni prostor, a time je, smatra USKOK, omogućen rad trgovine "TEDI" bez obzira na moguću opasnost po živote i zdravlje ljudi u slučaju požara.

Odvjetnik Ivana Kotarca: Nema veze s ovim za što ga se tereti


- Moj klijent je iznio obranu iscrpno i detaljno, negirao je ono za što ga se sumnjiči. Smatram da on nema veze s ovim za što ga se tereti jer on uopće nije obnašao niti je imao ovlasti za ulogu koja mu se stavlja na teret.

Njegov opis poslova u tvrtci je apsolutno drugačiji od onoga što USKOK tvrdi - komentirao nam je Vinko Gulišija, branitelj Ivana Kotarca koji se na ispitivanju u USKOK-u zadržao više od sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 22:59