StoryEditorOCM
Crna kronikaKAZNENE PRIJAVE

Trojica dilera dolijala u Splitu i Makarskoj: u stanu na Mejašima skrivao kokain i staklene tegle sa smolom marihuane

7. veljače 2023. - 10:46

Početak tjedna splitska policija otvorila je zaključenjem dvaju slučajeva kojima su u svoje evidencije dodali još trojicu dilera. Kod njih trojice nađeno je šest vrsta opojnih droga, od kojih se neke vrste rijetko nalaze na popisu zaplijenjenih narkotika.

Najveća količina pronađena je kod 54-godišnjaka iz Splita koji je i završio u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama. Kod njega su inspektori Službe kriminaliteta droga pretragom stanova u splitskim predjelima Varoš i Mejaši našli 637 grama kokaina pakiranog u jednoj vrećici.

Osim toga, skrivao je i tri staklene posude sa 772 grama smole marihuane te pet medicinskih šprica. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da mu je drogu na čuvanje dao 40-godišnjak.

Stoga je i mlađi muškarac obuhvaćen obradom te je provedena pretraga prostorija i vozila koje koristi na trogirskom području, točnije na Čiovu i u Solinu. Kod njega je pronađena medicinska šprica s 9 ml smole marihuane.

image

Kokain nađen na splitskim Mejašima

PU SD

Preliminarnim testiranjem utvrđeno je kako smola ima više od 0,3 posto THC-a (tetrahidrokanabinol), što je zakonski dozvoljeni minimum glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane do kojeg je tvar legalna. Nakon provedenih pretraga utvrđeno je kako su 54-godišnjak i 40-godišnjak ostvarili obilježja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Uz kaznenu prijavu su predani pritvorskom nadzorniku te su ispitani na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Stariji je smješten u Zatvor u Splitu, a mlađi je pušten da se brani sa slobode.

Raznolik ulov imali su policijski službenici Policijske postaje Makarska koji su dovršili kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom te je uz kaznenu prijavu zbog dilanja također završio kod pritvorskog nadzornika. Sve je krenulo od prometnog prekršaja kada je krajem prošlog tjedna oko 21.30 sati zaustavljen u Makarskoj dok je upravljao Renaultom.

S obzirom na postojanje sumnje da muškarac upravlja vozilom pod utjecajem opijata, policijski službenici su zatražili da se testira i da pristane na vađenje krvi. Međutim, 60-godišnjak je odbio obaviti testiranja na drogu.

image

Privođenje

Bozo Radić/Cropix

Nakon što je upitan posjeduje li kod sebe drogu, muškarac je policijskim službenicima iz vozila predao 45,6 grama amfetamina "speed" i 2,4 grama marihuane. Uhićen je i doveden u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja.

Kako se utvrdilo da mu je adresa stanovanja u Starome Gradu, u pomoć su priskočili policijski službenici Policijske postaje Hvar, koji su obavili pretragu njegova doma i pronašli 160 grama amfetamina speed, 150 grama marihuane te manju količinu halucinogenih gljiva sa psilocibinom, poznatih kao "čarobne gljive", i jednu tabletu ecstasyja.

Tijekom vikenda je nad njim okončana obrada te je doveden na ispitivanje na državnom odvjetništvu nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Kako je zbog odbijanja testiranja na droge ostvario i obilježja prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega je, osim kaznene prijave, podnesen i optužni prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 04:17