StoryEditor
Crna kronikaMEĐUNARODNA AKCIJA

Trojac Klis, Brčić i Aco upao u ruke njemačke policije koja će ih izručiti Danskoj. Sumnja se da su prošvercali 30 kg kokaina i 50 kg marihuane

4. srpnja 2020. - 15:44
Danijel Bartolić/Ilustracija/HANZA MEDIA

U velikoj međunarodnoj akciji na švercere droge prije tri dana uhićena su dva Hrvata i jedan Srbin. Riječ je o javnosti dobro poznatom 33-godišnjem Stjepanu Mihoviloviću, zvanom Klis, iz Klisa i 20-godišnjem gotovo nepoznatom Dorijanu Brčiću iz Kaštela, a uhićeni su na području Njemačke zbog sumnje da su prošvercali oko 30 kilograma kokaina i 50 kilograma marihuane, koja navodno dolazi iz španjolske Seville.

Njihovo izručenje traži Kraljevina Danska, na čiju inicijativu je i pokrenuta ova akcija. Kraljevina Danska je i lani bila na čelu akcije kojoj je bio cilj velika zločinačka organizacija s korijenima u Albaniji koja je europsko, pa dakle i dansko tržište, opskrbljivala oružjem i narkoticima. U isto vrijeme tada su se akcije uhićenja paralelno provodile u Nizozemskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Belgiji, Sloveniji i Albaniji, a zločinačku grupu se sumnjičilo da je ukupno iz Albanije u Europu prošvercala tonu i 650 kilograma kokaina i heroina te velike količine oružja.

Jesu li dvojica Hrvata i izvjesni Srbin Aco dio nekog većeg zločinačkog udruženja, gotovo je nemoguće doznati, a ni o samoj akciji uhićenja u Njemačkoj nije objavljeno ni jedno slovo u hrvatskim medijima, a hrvatski MUP o tome ne govori jer je uhićenja obavila druga država i oni s tim nemaju veze.

Javio nam se na redakcijski mail otac Josip Brčić otac uhićenog Doriana Brčića koji nam je napisao slijedeću poruku kada je vidio test o uhićenju njegoovg sina u tiksanom izdanju naše novine:

"Prije puštanja u promet vaše novine, zašto niste provjerili u Njemačkoj policiji zašto se tereti moj sin Dorian. Očito su vama bitne udarne vijesti, a time i tiraž. Po mojim saznanjima moj sin nema nikakve veze sa spomenutim Klisom i njegovim nedjelima... Sramota u isti koš stavljate sve ljude bez temeljite provjere...", napisao je Josip Brčić.

Na to smo mu uzvratili mailom sa slijedećim sadržajem: Poštovani, ako mislite da nešto nije točno napisano vezano za vašeg sina, napišite mi izjavu što je netočno i uopće možete mi napisati sve ono što smatrate važnim vezano za ovu temu i mi ćemo to objaviti."

Stigao je ubrzo njegov odgovor u kojem kaže ovo: "Ponavljam, u policijskoj postaji Frankfurt se moga sina ne tereti za nikakvu drogu koju vi ovdje spominjete javno, on je kolateralna žrtva, našao se tu, a vi ste ga odmah proglasili dilerom. Jeli vam poznato da se za pisanje neistine može odgovarati?", pita nas Dorianov otac.

Stjepan Mihovilović Klis postao je poznat izvan Hrvatske kada je sredinom prosinca 2017. godine, zajedno s još petoricom prijatelja, uhićen na beogradskom stadionu JNA dok je izazivao nerede tukući se za interese jedne navijačke grupacije koju je vodio Filip Korać, srpski kriminalac, a Splićani su bili posebno "dopremljeni" za tu priliku.

Spominjalo se u kuloarima da je angažman ove šestorice bio "deal" za izgubljenu Koraćevu drogu, ali to službene vlasti Srbije nikada nisu dokazale. Klis imao istetovirane rešetke na lijevom ramenu i ta fotka njega krvavog i tih rešetaka obišla je Balkan.
Mihovilović je bio osuđen u Srbiji nakon toga na šest mjeseci zatvora, a zabranjen mu je pet godina ulazak u Srbiju.

Nakon dolaska u Hrvatsku s odsluženja kazne i nakon smrti svoga kompanjona sa stadiona JNA Ante Firića, koji je poginuo 2018. godine u prometnoj nesreći na autocesti A3 Bregana – Lipovac, pokraj Ivanić-Grada, Mihovilović odlazi iz Hrvatske i boravi na području Njemačke, najviše grada Frankfurta. Gubi mu se svaki trag do ovog uhićenja otprije dva dana.

O Mihoviloviću se po medijima u Hrvatskoj pisalo nakon što je završio u zatvoru zbog pljačke benzinske postaje "Europa Mill", te pljačke poslovnice Prve sportske kladionice u Splitu 2007. godine, za što je pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. Široj javnosti je postao poznat po tome što je posjedovao telefon u pritvoru koji je dijelio s ostalim zatvorenicima. Klis je kaznu služio na splitskim Bilicama, te je optužen da je prodao mobitel i SIM karticu jednom zatvoreniku po cijeni od 400 eura, a za istu aferu bio je optužen i jedan pravosudni policajac. Prilikom služenja zatvorske kazne u Šibeniku, Klis je tražio da ga puste na sprovod tetki u Bristivicu. Sa sprovoda je pobjegao policajcima i nakon deset sati je uhvaćen u jednom splitskom kafiću u društvu prijatelja.

Mihovilović nikada nije osuđen za djelo koje je počinio 12. prosinca 2015.godine u Dugopolju, kada je na svadbenom slavlju pucao iz kalašnjikova i pištolja na parkiralištu ispred svadbenog salona "Dolis" i TC-a "Lesnina", znajući da se na parkiralištu nalazi veći broj osoba i da se u blizini nalaze pristupne ceste poslovne zone "Dugopolje". Optužnica njemu i još trojici potvrđena je u siječnju 2018. godine, ali nije zabilježeno da je u ovom predmetu održano ijedno ročište.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 15:28