StoryEditor
Crna kronikaOstaje iza rešetaka

Tomislavu Horvatinčiću odbijena žalba za odgodom izvršavanja zatvorske kazne: Zatvorska bolnica mu može pružiti svu potrebnu medicinsku skrb

Piše Dušan Miljuš/JL
28. srpnja 2021. - 13:33

Tomislavu Horvatinčiću (73) odbijena je kao neosnovana žalba za odgodom izvršavanja zatvorske kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora na koju je pravomoćno osuđen za pomorsku nesreću u kolovozu 2011. godine i jedino mu još preostaje mogućnost ustavne tužbe - piše Dušan Miljuš za Jutranji list.

Horvatinčić se, podsjećamo, 14. srpnja ove godine javio na izvršavanje zatvorske kazne u remetinečki zatvor nakon što mu je odbijena zadnja molba za odgodu izvršenja kazne do kraja godine zbog narušenog zdravlja.

image
Tomislav Horvatinčić u drustvu odvjetnika Velimira Dosena dolazi na sud 
Damjan Tadic/Cropix

Njegov branitelj, odvjetnik Velimir Došen, u toj je žalbi tvrdio da mu se u Bolnici za osobe lišene slobode ne može pružiti odgovarajuća zdravstvena skrb, ali i da dr. sc. Maša Bulajić, koja je potpisala mišljenje zatvorske bolnice, nije kompetentna osoba te da je takvu odluku donijela bez proučavanja opsežne medicinske dokumentacije.

Sudsko vijeće koje je žalbu njegova branitelja odbilo kao neosnovanu zaključilo je da zatvorska bolnica Horvatinčiću može pružiti svu potrebnu medicinsku skrb te da je odluku donijela kompetentna osoba.

Ako Horvatinčić oboli ili mu se dodatno pogorša zdravstveno stanje, a zatvorska bolnica ne bude imala uvjete za liječenje, može mu se prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora odobriti prekid izvršenja zatvorske kazne.

- U proteklih gotovo 14 dana moj branjenik nije imao nikakve liječničke preglede. Zbog bolova u koljenu trebao je ići kod ortopeda, ali liječnica koja mu to treba odobriti na godišnjem je odmoru. Ovo je još samo jedan dokaz da smo bili u pravu kad smo tvrdili da mu se unutar zatvorskog sustava ne može pružiti odgovarajuća zdravstvena skrb - rekao nam je Horvatinčićev branitelj, riječki odvjetnik Velimir Došen.

item - id = 1115969
related id = 0 -> 1132119
related id = 1 -> 1129431
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 12:49