StoryEditorOCM
Crna kronikaosječki sud

Todorić i Karamarko družili se na hodniku i zatim svjedočili u aferi SMS: bivši šef HDZ-a kaže da ga je s Vargom povezala sumnja u izbornu krađu 2015.

Piše Hina
10. studenog 2020. - 14:49

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak je posvjedočio kako je mislio da mu lažnu SMS prepisku, zbog koje se sudi Franji Vargi i Blažu Curiću, podvaljuju premijer i Martina Dalić, dok je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao da ga je s Vargom povezala sumnja u izbornu krađu 2015.

Bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi sudi se da je u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije, gdje je pobjegao pred istragom, kako bi omeo istragu i dokazao da je Todorićev progon politički motiviran, izradio lažnu SMS prepisku između premijera Andreja Plenkovića, tadašnje ministrica Martine Dalić te nekoliko odgovornih osoba iz "Agrokora".

Iz prepiske proizlazi da dogovaraju politički motivirani kazneni postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje, za što mu je druooptuženi Blaž Curić dostavio brojeve telefona Plenkovića i Dalić, a što je Varga, na neutvrđeni način, dostavio Ivici Todoriću.

U svjedočenju pred osječkim Županijskim sudom Todorić je u utorak rekao da je najveći dio sporne dokumentacije, u više navrata tijekom 2017. dobio od "Ivice", kojem ne zna prezime, osim da je s područja Velike Gorice. Kazao je i da nije znao tko mu je poslao lažnu prepisku, a o svemu je poslije više saznao iz medija.

image


 
Vlado Kos/Cropix

Kazao je da se s Ivicom sastao samo jednom u Zagrebu te da je bio jako sumnjičav, jer su unutra bile neke stvari za koje nije vjerovao da su potpuno istinite pa je pomislio da mu premijer Plenković i potpredsjednica Dalić podvaljuju "kako bi ga poslije uhapsili", nakon što mu je "Plenković sa svojom Borg grupom neprijateljski preuzeo kompaniju".

Tvrdi da nakon što je izašao iz "Agrkokora" nije imao nikakvih saznanja o tome što se događa pa je nastojao prikupiti što je moguće više informacija, pri čemu ga je netko od prijatelja povezao sa spomenutim Ivicom, s kojim se više nije htio sastajati jer je mislio da mu "podvaljuju oni koji su mu oteli kompaniju".

"Taj sam materijal poslije zanemario, jer sam mislio da to nije istina, ali kad se, nakon što sam već bio u Londonu, dogodila 'Hotmail afera' i kad sam vidio koji su kriminal provodili Andrej Plenković i Borg grupa, onda sam pomislio da je to istina i svoje odvjetnike zamolio da to daju DORH-u, što su oni predali tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeliniću", pojasnio je Todorić.

Rekao je kako je, nakon što se nekoliko mjeseci ništa nije događalo, u medijima objavljen istup ravnatelja SOA-e Daniela Markića koji je ustvrdio da dokumentacija nije istinita i da je Todorić to falsificirao.

Todorić napominje kako se, nakon što je bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić također izišao u javnost s nekim porukama, cijela afera otvorila, postala javna te da je i on saznao puno više. 

Na upit tužiteljstva je li "Ivicu" pitao odakle mu taj materijal kaže kako se ne sjeća je li ga to pitao, ali se "bojao tko iza toga stoji". Na dodatni upit potvrdio je da je sporu dokumentaciju objavio na svom blogu, ali tek nakon što su ga u DORH-u otpužili da ju je falsificirao i nakon što ju je objavio "Jutarnji list".

Uskokovom tužitelju Svenu Miškoviću odgovorio je da se ne sjeća kako je dokumentaciju objavio na svom blogu, ako ju je zaprimio u papirnatom obliku te je li ju pretipkavao.

Karamarko tvrdi da se s Vargom upoznao kako bi istražio navodnu izbornu krađu 2015.

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko posvjedočio je da su mu krajem 2016. dva prijatelja rekla da poznaju čovjeka koji ima dokaze da su parlamentarni izbori u studenom 2015. pokradeni, što je i sam ranije tvrdio. 

image

 
Vlado Kos/Cropix

S obzirom da je sumnjao da su glasovi i mandati HDZ-a na tim izborima pokradeni htio je doći do informacija i nekog suvislog obrazloženja kako se to dogodilo pa se upoznao s Vargom za kojeg je poslije saznao da je informatičar u MUP-u.

Tvrdi kako mu Varga nije dostavio nikakve informacije ili dokumentaciju o izborima 2015. te da mu nikada nije dostavljao nikakve materijale ili screenshotove komunikacije bilo kojih osoba.

Nakon što mu je predočen iskaz iz istrage da mu je Varga poslao poruku komunikacije Vlade Galića i Ivana Anušića s osobama iz tvrtke "Apis" Kararmako je kazao kako dopušta mogućnost da je to rekao, ali se toga ne sjeća. Rekao je da je to vjerojatno bilo irelevantno jer da je imao neke dokaze o krađi glasova da bi ih sigurno upotrijebio.

Potvrdio je kako mu se Varga jednom obratio i zainteresirao se za kontakt sa Zdravkom Mamićem, jer je Mamić izražavao nezadovoljstvo činjenicom da nije još otkriven autor kukastog križa na poljudskom stadionu u Splitu.

Nakon što je pitao Mamića je li zainteresiran da o tome nešto sazna, jer je Varga zbog toga od njega i tražio Mamićev broj, a nakon što je Mamić dozvolio, on je Vargi "dao njegov broj ili nekog njegovog kontakta".

Na upit tužiteljstva Karamarko je ustvrdio kako mu Varga nije spominjao da ima saznanja ili materijale vezano uz suđenje Zdravku Mamiću u Osijeku pa ni oko slučaja "Agrokor".

S obzirom da je Zdravko Mamić, u svom iskazu video vezom, posvjedočio da je Vargu upoznao tijekom suđenja u Osijeku i da mu je njegov telefonski broj dao Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a je kazao kako misli da to proizlazi iz njegovog iskaza, da Mamićev broj, nakon njegovog pristanka, dostavi Franji Vargi.

Uskok je predložio da se u nastavku suđenja pročitaju ovogodišnje presude Općinskog suda u Splitu i Županijskog suda u Slavonskom Brodu, kojima je Varga praovomćno osuđen za krivotovrenje isprava, a na okolnost njegove dosadašnje kažnjavanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 02:41