StoryEditorOCM
Crna kronikanesavjesno liječenje

Tko je kriv za smrt Gabrijela Bebića? Podignute optužnice protiv tri liječnice i sestre, tereti ih se za niz kobnih propusta, prijeti im do 8 godina zatvora

20. veljače 2021. - 13:48

Slučaj smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića uskoro dobiva svoj pravosudni epilog.

Nakon provedene istrage Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

DORH okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate sa tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke.

Prvookrivljenicu (D.D.) i drugookrivljenicu (J.V.) kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije ispostava Metković, tereti se da su propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta.

Osim toga, nisu primijenile terapiju djelotvornim lijekovima i poduzele daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju te su dijete vratile na kućno liječenje.

Također četvrtookrivljenica (M.M.) je 10. prosinca 2018., odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (N.T.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugroženo. Tereti je se da nije obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.

Epilog je to slučaja smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića, Gabrijela Bebića koji je preminuo uslijed liječničke pogreške.

Ako im se na sudu dokaže krivnja četiri medicinske djelatnice, tri liječnice i medicinska sestra mogu biti kažnjene kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 11:04