StoryEditor
Crna kronikanije trebao umrijeti

Tko je kriv za Kristijanovu smrt? Ministar Bošnjaković zatražio izvješća nadležnih službi, no nema odgovor na pitanje kako je mladić s oštećenjima završio u zatvoru

Piše Goran Penić/JL
28. kolovoza 2019. - 19:59

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zatražio je izvješća nadležnih službi u pravosudnom sustavu vezano uz smrt 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, osobom s tjelesnim i mentalnim oštećenjima, koji je zbog piromanije završio u splitskom zatvoru da bi potom umro u bolnici nakon što je upao u komu.

Zakazali DORH, suci, zatvorska uprava: Kristian Vukasović umro je zbog - pet izgorenih maslina!; Mladić se od straha noćima tresao u krevetu na Bilicama, borio se sa suicidalnim mislima...

Kristian Vukasović s Bilica se nikad nije vratio kući: pod čudnim okolnostima pao je u komu i preminuo u bolnici; Tko je mladića s posebnim potrebama strpao u zatvor s najgorim kriminalcima?!​

DORH i Ministarstvo pravosuđa o tragičnoj smrti 18-godišnjeg mladića: 'Kristian je imao branitelja, a istražni zatvor i kaznu zatvora odredio je sud. Na Bilicama do sada nisu utvrđene nepravilnosti...'

Bošnjaković pojašnjava kako je u razgovoru s nadležnim službama Uprave za zatvorski sustav doznao da je Vukasoviću uvijek bila pružena adekvatna liječnička pomoć, te da je bio nekoliko puta hospitaliziran od travnja, a zadnji put 1. kolovoza u KBC-u Split, gdje je nakon tri tjedna i preminuo.

- Čekam izvješće u kojem očekujemo točan uzrok smrti i je li to možda u uzročno-posljedičnoj vezi s tretmanom u zatvoru. Ako bi se to pokazalo, sasvim sigurno bismo poduzeli mjere koje su nam na raspolaganju, ali takvih saznanja zasad nemamo - kaže Bošnjaković.

Dodaje da je, po onome što su mu dosad rekli djelatnici u sustavu, Vukasoviću bila pružena potrebna medicinska pomoć, da su o tome odlučivali liječnici, a jedino će nalazi obdukcije utvrditi od čega je umro u KBC-u Split.

- Bez toga ne mogu ništa reći. U svakom slučaju, mi jesmo jako zainteresirani da vidimo što se dogodilo, iako su nam dosad prezentirani dokazi da mu je bila pružena pomoć - pojašnjava ministar pravosuđa.

Na naše pitanje je li bila određena primjerena kazna od osam mjeseci zatvora za osobu s mentalnim i tjelesnim oštećenjima, da kaznu izdržava s najtežim osuđenicima, ministar kaže da to ne može komentirati jer nema uvid u sudski spis. 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 06:54