StoryEditor
Crna kronikaNJEGOVA PRIČA

Tko je koga kamatario? Malvasija kaže da bi samo luđak prijetio ocu Ivana Giljanovića: Od Gilje sam uzeo 26 tisuća kuna, a isplatio mu 200 tisuća eura

28. veljače 2020. - 16:10
Arhiva/HANZA MEDIA, privatni album

Nad Jerkom Malvasijom (34) iz Splita je nakon privođenja zbog pokušaja iznude Zvonka Giljanovića (63), oca Ivana Giljanovića Gilje određen je istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. U svojoj obrani na državnom odvjetništvu negirao je oba kaznena djela za koja je prijavljen te je kazao kako je on žrtva iznude mlađeg Giljanovića kojem je na ime duga od oko 20.000 kuna otprije deset godina isplatio mnogostruko veći iznos.

- Nije istina da sam ja iznuđivao Zvonu Giljanovića, pa on i dan danas trenira boks i svi znaju u kakvoj je formi. Osim toga ja sam svjestan da mi zdravstveno stanje ne dozvoljava ulaženje u nikakve fizičke sukobe, pa imam pločice u glavi od prošlog ljeta - kazao je između ostalog Malvasija.

U bolnici je tada završio nakon što su ga sačekali u Varošu, stavili mu vreću na glavu i pretukli ga šipkama. Operiran je, a liječnicima je kazao da je pao s motora te incident nije nikada završio pod policijskom obradom.

Da je Jerko tada imao više povjerenja u policiju možda bi se napadači do danas našli. Očito je smatrao da policija ne reagira na prijave osoba s dosjeom ili članova njihove obitelji jer je izjavio kako mu je i otac imao problema zbog navodnog duga.

Međutim, upravo je njegovo uhićenje demantiralo takva razmišljanja. Naime, policija je praktički odmah reagirala na prijavu starijeg Giljanovića bez obzira da mu je sin osuđeni iznuđivač koji je u istražnom zatvoru zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca za što je nepravomoćno dobio pet godina zatvora.

- Još davno sam od Gilje uzeo 26.000 kuna i sve vrijeme sam mu vraćao, što glavnice što kamata. Koliko sam davao ja mislim da sam mu isplatio 200.000 eura, ostao sam bez automobila i motora. I onda je on meni prije nekog vremena poručio iz zatvora da sam dužan još 15.000 eura. Nisam mogao vjerovati pa sam mu zato jednom nazvao oca, a jednom mu ostavio glasovnu poruku - izjavio je Jerko Malvasija.

image
Jakov PrkiĆ/HANZA MEDIA

Trenutno ga vezano za pokušaj iznude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu sumnjiči da je 22. veljače 2020. u 16,59 sati sa svog mobilnog telefona putem aplikacije nazvao Giljanovića i rekao mu da će mu odnijeti kuću i iseliti ga. Zaprijetio je ubojstvom njega i članova njegove obitelji ako mu do određenog datuma ne donese 200.000 eura na ime duga njegovog sina, navodi kaznena prijava.

Osnovano se sumnja da je osumnjičenik, istog dana u 20,49 sati, na istoj aplikaciji ostavio oštećeniku glasovnu poruku tražeći novac i kamate na taj novac, kao i da mu kupi vozilo ponovivši istovremeno prijetnje istog sadržaja kao i prethodne, stoji u prijavi.

Osim toga Malvasiju sumnjiče da se 19. veljače našao s jednom osobom u jednom odvjetničkom uredu u Splitu kako bi prepisali njegovo vozilo marke Audi A6 na Malvasiju, a koje mu je on prethodno prodao.

Osnovano se sumnja da je Malvasija, bez dogovora s vlasnikom uzeo sa stola ključeve njegovog vozila marke Golf V navodeći mu kako će otići kupiti kupoprodajni ugovor i vratiti se. Otišao je do vozila i odvezao se te ga zadržao ne odgovarajući na daljnje pozive čime je oštetio vlasnika za najmanje 27.000 kuna.

- U tom slučaju se radi o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima - kazao je Jerko Malvasija u obrani na državnom odvjetništvu.

Njegovo zastupanje preuzeo je splitski odvjetnik Željko Ostoja.

- Zastupam Jerka Malvasiju, ali u ovoj fazi postupka informacije nisu javne te vam mogu samo potvrditi da negira kaznena djela. Upravo idem svog klijenta posjetiti u istražnom zatvoru na Bilicama - kazao nam je odvjetnik Ostoja.

Malvasija u svom dosjeu uz presude za držanje dva i pol kilograma marihuane i krađu ima i presudu zbog protupravne naplate što je temeljni razlog njegovog zadržavanja u ćeliji. Iz zatvora je izašao prošle godine, a u siječnju je nakon krvavog pohoda Filipa Zavadlava u Splitu vladalo opće uvjerenje kako je i on bio na popisu za smaknuće.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 14:39