stdClass Object ( [id] => 580886 [title] => Teški propust suda u Zadru: Daruvarac se može slobodno približiti žrtvi i njezinoj obitelji, a smije i otići izvan Hrvatske, jer su izdane mjere opreza donesene - nezakonito!? [alias] => teski-propust-suda-u-zadru-daruvarac-se-moze-slobodno-pribliziti-zrtvi-i-njezinoj-obitelji-a-smije-i-otici-izvan-hrvatske-jer-su-izdane-mjere-opreza-donesene-nezakonito [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesu li mjere opreza koje je Općinski sud u Zadru donio protiv Darka Kovačevića Daruvarca (31) prije njegova puštanja na slobodu donesene nezakonito?

Naime, 14. prosinca, kada je Daruvarcu istekao šestomjesečni istražni zatvor, izvanraspravno Vijeće Općinskog suda u Zadru održalo je sjednicu na kojoj je, po prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, Daruvarcu odredilo mjere opreza, odnosno mjere zabrane približavanja obitelji pretučene 18-godišnjakinje, zabranu napuštanja Zadra, te oduzimanje putovnice i osobne iskaznice.

Izvanraspravno vijeće – u čijem su sastavu sutkinja i predsjednica vijeća Ivana Parać Krišto, šefica Kaznenog odjela Ana Brkić i sudac Ante Bačić – odluku je tog dana donijelo nakon 13 sati, iako je Daruvarčev pritvor istekao nekoliko sati prije, nakon 10 sati ujutro, točno u isto vrijeme kada je šest mjeseci prije uhićen zbog napada na mladu Zadranku.

Te činjenice, da donose mjeru opreza, koja je zapravo supstitut za istražni zatvor, nakon isteka zakonskog roka za istražni zatvor, bili su itekako svjesni i sami suci, ali su je ipak donijeli kako bi Daruvarca na slobodi koliko-toliko zadržali pod mjerama nadzora. Iako za to, ističemo, nije bilo zakonskog pokrića jer je istražni zatvor iskonzumiran te nema osnova za donošenje mjera opreza!

Odvjetnici bez komentara

Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan podnio je žalbu na sudsku odluku o mjerama opreza, ali njezinu zakonitost nije htio komentirati. Bez komentara bio je i odvjetnik 18-godišnjakinje Milan Petričić.

O potvrđivanju ili ukidanju mjera opreza odlučuje Županijski sud, trebao bi to napraviti u instruktivnom, odnosno hitnom roku, ali u slučaju prekoračenja nema sankcija, što znači da je teoretski moguće da odluku donese tek iza 9. siječnja, za kada je sutkinja Mitra Meštrović zakazala nastavak suđenja Daruvarcu za nanošenje teških ozljeda i prijetnju smrću 18-godišnjoj djevojci iz Zadra.

Ako dođe do ukidanja mjere opreza, što naši stručni sugovornici smatraju vrlo izglednim, Daruvarac bi bez ikakve zabrane mogao pristupiti žrtvi i njezinoj obitelji, odnosno mogao bi se slobodno kretati i nesmetano napustiti Hrvatsku. Mogao bi, primjerice, mirno otići u BiH gdje je inače rođen, i tako izbjeći nadzor hrvatskog pravosuđa i odgovornost za premlaćivanje.
Drugim riječima, ako se Daruvarac u ovom trenutku, dok su izdane mjere, premda najvjerojatnije nezakonite, još uvijek na snazi, približi oštećenici ili njezinoj obitelj, ili napusti Hrvatsku, ne bi snosio nikakve sankcije. Nove mjere bi mu se mogle izreći jedino u slučaju da ponovi prijetnje prema žrtvi ili njezinoj obitelji.

Komentar o zakonitosti odluke izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru nismo mogli dobiti ni na Općinskom sudu ni u Općinskom državnom odvjetništvu, s obzirom na to da je cijeli predmet proglašen tajnim zbog zaštite žrtve, a i sama odluka o mjeri opreza još uvijek nije pravomoćna.

'Rat' sudaca i odvjetnika

Novi propust Općinskog suda u Zadru dodatno dovodi u pitanje kapacitiranost sudaca koji su trebali donijeti presudu, u ovom slučaju tijekom 95 dana, ali i sposobnost same predsjednice suda Ane Mišlov, odgovorne za zakonito i učinkovito funkcioniranje ovog suda.

Naprotiv, u zadarskim pravosudnim kuloarima i dalje se vodi "rat" između sudaca i odvjetnika koji se međusobno optužuju zbog puštanja Daruvarca na slobodu prije nego što je donesena prvostupanjska presuda. Iz sudačkog tabora Državnom odvjetništvu se predbacuje što u trenutku kad su vidjeli da sud neće stići donijeti odluku prije isteka pritvora nisu na nekom od zadnjih ročišta predložili izmjenu optužnice u teže kazneno djelo, primjerice pokušaj ubojstva, čime bi se automatski produljio pritvor Daruvarcu na godinu dana.

Iz odvjetničkih krugova odgovaraju da za takav manevar ODO nije imao pokriće u relevantnim činjenicama jer bi u protivnom postupali protivno zakonu. Suci, izgleda, zaboravljaju da su dva neovisna sudska vještaka medicinske struke utvrdila da je pretučena 18-godišnjakinja imala obične teške tjelesne ozljede, da su te ozljede nastale od četiri do najviše pet zadobivenih udaraca niskog do srednjeg intenziteta i da su sve te ozljede nastale u vremenu manjem od dvije minute, što je uostalom zabilježeno na nadzornoj videokameri u kafiću "Chill out", a ne tijekom "pola sata mrcvarenja", kako se to već mjesecima prenosi u medijima.

Naime, 18-godišnja djevojka je sutradan, samo 12 sati nakon što je napadnuta, osobno došla u policiju i podnijela kaznenu prijavu protiv Daruvarca, no tada nije navela da joj je glavom tukao u umivaonik. To je spomenula tek u istrazi, kada je rekla da joj je glavom "par puta" udario u umivaonik, što izgleda ne odgovara medicinskom vještačenju.

Daruvarac je djevojku odvukao u WC i tamo se s njom zadržao oko pola sata. Djevojka je u kaznenoj prijavi navela da joj je pretraživao mobitel i SMS poruke te da je u jednom trenutku "eksplodirao" i počeo razbijati inventar toaleta. Djevojka je također rekla da mu je u svađi u toaletu udarila pljusku te da mu je vratima prignječila prste, nakon čega je on poludio, odbacio je u vrata WC-a i počeo ga demolirati. Potom ju je potežući za kosu izvukao iz toaleta u prostor kafića i počeo je krvnički mlatiti, rukama i nogama. Sve ozljede, prema medicinskoj dokumentaciji, djevojka je zadobila u te dvije minute.

Traženje izuzeća

Neki odvjetnici, pak, sucu Šimiću predbacuju povezanost s Daruvarčevim odvjetnikom Andrejem Korljanom. Naime, kako je "Slobodna" o tome već pisala, sudac Šimić je svjedočio u korist Korljanove supruge Nataše Erstić, inače bivše sutkinje Općinskog suda u Zadru, koja je tužila "Slobodnu Dalmaciju" za naknadu štete. Među ostalim i zbog te povezanosti suca Šimića s Natašom Korljan na štetu "Slobodne Dalmacije", novinar Ivica Nevešćanin je nedavno tražio izuzeće suca Šimića kao raspravnog suca u tužbi Zdravka Livakovića protiv njega i šefa zadarskog SDP-a Antuna Novoselovića, no predsjednica suda Ana Mišlov je taj zahtjev odbacila.

Hoće li svjedoci premlaćivanja djevojke u kafiću ipak odgovarati? Odvjetništvo policiji naredilo da provedu izvide, za nepružanje pomoć prijeti im godina zatvora​

Progovorio Daruvarac: Nisam ni psihopat, ni monstrum, bio sam pod utjecajem alkohola i steroida; Odvjetnik Korljan otkazao mu punomoć​

Tko koga ucjenjuje: zvučnu snimku svoje svađe s kćeri Gurlica poslala Daruvarcu!

Nakon što je Ana Gurlica, majka pretučene djevojke, na prosvjedu u Zadru izjavila da su joj dan prije dolazili na kućna vrata, lupali i prijetili nepoznati počinitelji, Državno odvjetništvo je zatražilo hitne izvide da bi se zaštitila obitelj žrtve.

spostavilo se da takvih napada nije bilo, jer je kuća obitelji Gurlica već duže vremena pod zaštitom policije. Majka Gurlica je također medijima uputila fotografije navodnog slavlja Daruvarčevih prijatelja u kafiću "Chill out" nakon njegova puštanja na slobodu. Kako je na toj fotografiji i jedna maloljetna osoba, njezina je majka prijavila policiji Anu Gurlicu, da joj kćer izlaže medijskom linču.
Tog dana, kada je Daruvarac pušten iz pritvora, Ana Gurlica je rekla novinarima da je u kafiću na Meladi "fešta i slavlje", no novinari tako nešto nisu uspjeli vidjeti.

Naprotiv, iz policijskih krugova se doznaje da Daruvarac od izlaska iz pritvora boravi u svojoj kući i da praktički uopće ne izlazi. Istovremeno se društvenim mrežama i u novinarskim krugovima proširila zvučna snimka na kojoj majka Gurlica razgovara sa svojom kćeri. Razgovor traje 21 minutu i na njoj bijesna majka drži lekcije kćeri u vezi njezina ponašanja i o odnosu prema Daruvarcu. Tu je snimku majka kasnije, kako je rekla novinarima, poslala Daruvarcu kao očajnički čin ne bi li ga na taj način udaljila od svoje kćeri.

Daruvarac je pak taj isti zvučni zapis, prema riječima majke, iskoristio za ucjenu. Od Ane Gurlice je navodno tražio da povuče tužbu protiv njega inače će snimku dostaviti javnosti. Gurlica tužbu nije povukla, snimka je završila u javnosti, a nakon što je o postojanju iste na suđenju govorila vlasnica "Chill outa", ono je zatvoreno za javnost zbog zaštite žrtve.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pravosudni skandal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-20 23:32:30 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin, Božana Sviličić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-21 13:42:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-20 23:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11778 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/12/20/Novosti/10582867.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15510253 Threads: 5 Questions: 3204781662 Slow queries: 7220011 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236063665 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/teski-propust-suda-u-zadru-daruvarac-se-moze-slobodno-pribliziti-zrtvi-i-njezinoj-obitelji-a-smije-i-otici-izvan-hrvatske-jer-su-izdane-mjere-opreza-donesene-nezakonito-580886 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/teski-propust-suda-u-zadru-daruvarac-se-moze-slobodno-pribliziti-zrtvi-i-njezinoj-obitelji-a-smije-i-otici-izvan-hrvatske-jer-su-izdane-mjere-opreza-donesene-nezakonito-580886?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428514 [name] => Darko Kovačević Daruvarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-kovacevic-daruvarac [link] => /tag/darko-kovacevic-daruvarac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pravosudni skandal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Teški propust suda u Zadru: Daruvarac se može slobodno približiti žrtvi i njezinoj obitelji, a smije i otići izvan Hrvatske, jer su izdane mjere opreza donesene - nezakonito!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-21-35-08-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/20/Novosti/10582867.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/20/Novosti/10582867.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jesu li mjere opreza koje je Općinski sud u Zadru donio protiv Darka Kovačevića Daruvarca (31) prije njegova puštanja na slobodu donesene nezakonito?

Naime, 14. prosinca, kada je Daruvarcu istekao šestomjesečni istražni zatvor, izvanraspravno Vijeće Općinskog suda u Zadru održalo je sjednicu na kojoj je, po prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, Daruvarcu odredilo mjere opreza, odnosno mjere zabrane približavanja obitelji pretučene 18-godišnjakinje, zabranu napuštanja Zadra, te oduzimanje putovnice i osobne iskaznice.

Izvanraspravno vijeće – u čijem su sastavu sutkinja i predsjednica vijeća Ivana Parać Krišto, šefica Kaznenog odjela Ana Brkić i sudac Ante Bačić – odluku je tog dana donijelo nakon 13 sati, iako je Daruvarčev pritvor istekao nekoliko sati prije, nakon 10 sati ujutro, točno u isto vrijeme kada je šest mjeseci prije uhićen zbog napada na mladu Zadranku.

Te činjenice, da donose mjeru opreza, koja je zapravo supstitut za istražni zatvor, nakon isteka zakonskog roka za istražni zatvor, bili su itekako svjesni i sami suci, ali su je ipak donijeli kako bi Daruvarca na slobodi koliko-toliko zadržali pod mjerama nadzora. Iako za to, ističemo, nije bilo zakonskog pokrića jer je istražni zatvor iskonzumiran te nema osnova za donošenje mjera opreza!

Odvjetnici bez komentara

Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan podnio je žalbu na sudsku odluku o mjerama opreza, ali njezinu zakonitost nije htio komentirati. Bez komentara bio je i odvjetnik 18-godišnjakinje Milan Petričić.

O potvrđivanju ili ukidanju mjera opreza odlučuje Županijski sud, trebao bi to napraviti u instruktivnom, odnosno hitnom roku, ali u slučaju prekoračenja nema sankcija, što znači da je teoretski moguće da odluku donese tek iza 9. siječnja, za kada je sutkinja Mitra Meštrović zakazala nastavak suđenja Daruvarcu za nanošenje teških ozljeda i prijetnju smrću 18-godišnjoj djevojci iz Zadra.

Ako dođe do ukidanja mjere opreza, što naši stručni sugovornici smatraju vrlo izglednim, Daruvarac bi bez ikakve zabrane mogao pristupiti žrtvi i njezinoj obitelji, odnosno mogao bi se slobodno kretati i nesmetano napustiti Hrvatsku. Mogao bi, primjerice, mirno otići u BiH gdje je inače rođen, i tako izbjeći nadzor hrvatskog pravosuđa i odgovornost za premlaćivanje.
Drugim riječima, ako se Daruvarac u ovom trenutku, dok su izdane mjere, premda najvjerojatnije nezakonite, još uvijek na snazi, približi oštećenici ili njezinoj obitelj, ili napusti Hrvatsku, ne bi snosio nikakve sankcije. Nove mjere bi mu se mogle izreći jedino u slučaju da ponovi prijetnje prema žrtvi ili njezinoj obitelji.

Komentar o zakonitosti odluke izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru nismo mogli dobiti ni na Općinskom sudu ni u Općinskom državnom odvjetništvu, s obzirom na to da je cijeli predmet proglašen tajnim zbog zaštite žrtve, a i sama odluka o mjeri opreza još uvijek nije pravomoćna.

'Rat' sudaca i odvjetnika

Novi propust Općinskog suda u Zadru dodatno dovodi u pitanje kapacitiranost sudaca koji su trebali donijeti presudu, u ovom slučaju tijekom 95 dana, ali i sposobnost same predsjednice suda Ane Mišlov, odgovorne za zakonito i učinkovito funkcioniranje ovog suda.

Naprotiv, u zadarskim pravosudnim kuloarima i dalje se vodi "rat" između sudaca i odvjetnika koji se međusobno optužuju zbog puštanja Daruvarca na slobodu prije nego što je donesena prvostupanjska presuda. Iz sudačkog tabora Državnom odvjetništvu se predbacuje što u trenutku kad su vidjeli da sud neće stići donijeti odluku prije isteka pritvora nisu na nekom od zadnjih ročišta predložili izmjenu optužnice u teže kazneno djelo, primjerice pokušaj ubojstva, čime bi se automatski produljio pritvor Daruvarcu na godinu dana.

Iz odvjetničkih krugova odgovaraju da za takav manevar ODO nije imao pokriće u relevantnim činjenicama jer bi u protivnom postupali protivno zakonu. Suci, izgleda, zaboravljaju da su dva neovisna sudska vještaka medicinske struke utvrdila da je pretučena 18-godišnjakinja imala obične teške tjelesne ozljede, da su te ozljede nastale od četiri do najviše pet zadobivenih udaraca niskog do srednjeg intenziteta i da su sve te ozljede nastale u vremenu manjem od dvije minute, što je uostalom zabilježeno na nadzornoj videokameri u kafiću "Chill out", a ne tijekom "pola sata mrcvarenja", kako se to već mjesecima prenosi u medijima.

Naime, 18-godišnja djevojka je sutradan, samo 12 sati nakon što je napadnuta, osobno došla u policiju i podnijela kaznenu prijavu protiv Daruvarca, no tada nije navela da joj je glavom tukao u umivaonik. To je spomenula tek u istrazi, kada je rekla da joj je glavom "par puta" udario u umivaonik, što izgleda ne odgovara medicinskom vještačenju.

Daruvarac je djevojku odvukao u WC i tamo se s njom zadržao oko pola sata. Djevojka je u kaznenoj prijavi navela da joj je pretraživao mobitel i SMS poruke te da je u jednom trenutku "eksplodirao" i počeo razbijati inventar toaleta. Djevojka je također rekla da mu je u svađi u toaletu udarila pljusku te da mu je vratima prignječila prste, nakon čega je on poludio, odbacio je u vrata WC-a i počeo ga demolirati. Potom ju je potežući za kosu izvukao iz toaleta u prostor kafića i počeo je krvnički mlatiti, rukama i nogama. Sve ozljede, prema medicinskoj dokumentaciji, djevojka je zadobila u te dvije minute.

Traženje izuzeća

Neki odvjetnici, pak, sucu Šimiću predbacuju povezanost s Daruvarčevim odvjetnikom Andrejem Korljanom. Naime, kako je "Slobodna" o tome već pisala, sudac Šimić je svjedočio u korist Korljanove supruge Nataše Erstić, inače bivše sutkinje Općinskog suda u Zadru, koja je tužila "Slobodnu Dalmaciju" za naknadu štete. Među ostalim i zbog te povezanosti suca Šimića s Natašom Korljan na štetu "Slobodne Dalmacije", novinar Ivica Nevešćanin je nedavno tražio izuzeće suca Šimića kao raspravnog suca u tužbi Zdravka Livakovića protiv njega i šefa zadarskog SDP-a Antuna Novoselovića, no predsjednica suda Ana Mišlov je taj zahtjev odbacila.

Hoće li svjedoci premlaćivanja djevojke u kafiću ipak odgovarati? Odvjetništvo policiji naredilo da provedu izvide, za nepružanje pomoć prijeti im godina zatvora​

Progovorio Daruvarac: Nisam ni psihopat, ni monstrum, bio sam pod utjecajem alkohola i steroida; Odvjetnik Korljan otkazao mu punomoć​

Tko koga ucjenjuje: zvučnu snimku svoje svađe s kćeri Gurlica poslala Daruvarcu!

Nakon što je Ana Gurlica, majka pretučene djevojke, na prosvjedu u Zadru izjavila da su joj dan prije dolazili na kućna vrata, lupali i prijetili nepoznati počinitelji, Državno odvjetništvo je zatražilo hitne izvide da bi se zaštitila obitelj žrtve.

spostavilo se da takvih napada nije bilo, jer je kuća obitelji Gurlica već duže vremena pod zaštitom policije. Majka Gurlica je također medijima uputila fotografije navodnog slavlja Daruvarčevih prijatelja u kafiću "Chill out" nakon njegova puštanja na slobodu. Kako je na toj fotografiji i jedna maloljetna osoba, njezina je majka prijavila policiji Anu Gurlicu, da joj kćer izlaže medijskom linču.
Tog dana, kada je Daruvarac pušten iz pritvora, Ana Gurlica je rekla novinarima da je u kafiću na Meladi "fešta i slavlje", no novinari tako nešto nisu uspjeli vidjeti.

Naprotiv, iz policijskih krugova se doznaje da Daruvarac od izlaska iz pritvora boravi u svojoj kući i da praktički uopće ne izlazi. Istovremeno se društvenim mrežama i u novinarskim krugovima proširila zvučna snimka na kojoj majka Gurlica razgovara sa svojom kćeri. Razgovor traje 21 minutu i na njoj bijesna majka drži lekcije kćeri u vezi njezina ponašanja i o odnosu prema Daruvarcu. Tu je snimku majka kasnije, kako je rekla novinarima, poslala Daruvarcu kao očajnički čin ne bi li ga na taj način udaljila od svoje kćeri.

Daruvarac je pak taj isti zvučni zapis, prema riječima majke, iskoristio za ucjenu. Od Ane Gurlice je navodno tražio da povuče tužbu protiv njega inače će snimku dostaviti javnosti. Gurlica tužbu nije povukla, snimka je završila u javnosti, a nakon što je o postojanju iste na suđenju govorila vlasnica "Chill outa", ono je zatvoreno za javnost zbog zaštite žrtve.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/teski-propust-suda-u-zadru-daruvarac-se-moze-slobodno-pribliziti-zrtvi-i-njezinoj-obitelji-a-smije-i-otici-izvan-hrvatske-jer-su-izdane-mjere-opreza-donesene-nezakonito-580886 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=43c2aab0e77e789adefdf0cdd9e5b585feb08283 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Te%C5%A1ki+propust+suda+u+Zadru%3A+Daruvarac+se+mo%C5%BEe+slobodno+pribli%C5%BEiti+%C5%BErtvi+i+njezinoj+obitelji%2C+a+smije+i+oti%C4%87i+izvan+Hrvatske%2C+jer+su+izdane+mjere+opreza+donesene+-+nezakonito%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fteski-propust-suda-u-zadru-daruvarac-se-moze-slobodno-pribliziti-zrtvi-i-njezinoj-obitelji-a-smije-i-otici-izvan-hrvatske-jer-su-izdane-mjere-opreza-donesene-nezakonito-580886 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fteski-propust-suda-u-zadru-daruvarac-se-moze-slobodno-pribliziti-zrtvi-i-njezinoj-obitelji-a-smije-i-otici-izvan-hrvatske-jer-su-izdane-mjere-opreza-donesene-nezakonito-580886 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pravosudni skandal [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaPravosudni skandal

Teški propust suda u Zadru: Daruvarac se može slobodno približiti žrtvi i njezinoj obitelji, a smije i otići izvan Hrvatske, jer su izdane mjere opreza donesene - nezakonito!?

Piše Ivica Nevešćanin, Božana Sviličić
21. prosinca 2018. - 00:11

Jesu li mjere opreza koje je Općinski sud u Zadru donio protiv Darka Kovačevića Daruvarca (31) prije njegova puštanja na slobodu donesene nezakonito?

Naime, 14. prosinca, kada je Daruvarcu istekao šestomjesečni istražni zatvor, izvanraspravno Vijeće Općinskog suda u Zadru održalo je sjednicu na kojoj je, po prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, Daruvarcu odredilo mjere opreza, odnosno mjere zabrane približavanja obitelji pretučene 18-godišnjakinje, zabranu napuštanja Zadra, te oduzimanje putovnice i osobne iskaznice.

Izvanraspravno vijeće – u čijem su sastavu sutkinja i predsjednica vijeća Ivana Parać Krišto, šefica Kaznenog odjela Ana Brkić i sudac Ante Bačić – odluku je tog dana donijelo nakon 13 sati, iako je Daruvarčev pritvor istekao nekoliko sati prij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:35