StoryEditor
Crna kronikamladi plivači zadarskogA plivačkog kluba ‘jadera’, stradali kod šestanovca stabilno

TEŠKA NESREĆA NA AUTOCESTI Policijski očevid teško optužuje HAC i njihova radnika: ralica se okretala na cesti

Piše PSD.
1. veljače 2010. - 22:34

Sva četiri putnika “seat altee” zadarskih registracijskih oznaka, trener i troje 12-godišnjih plivača zadarskoga Plivačkog kluba “Jadera”, teško su ozlijeđena u sudaru s ralicom HAC-a u nedjelju, u 20.10 sati.

Prema informacijama iz KBC-a Split, u ponedjeljak su svi pacijenti bili stabilno, premda su 12-godišnjaci Toni Rudić i Lovre Krpina zadobili za život opasne ozljede. Oni su bili na stražnjem sjedištu “seata”, dok su vozač, 34-godišnji Marijan Čulina, trener u klubu, i Lucijan Krpina, Lovrin brat blizanac, zadobili također teške tjelesne ozljede, ali nisu životno ugroženi.

Do nesreće je došlo kod Tunela “Zaranač”, na 380. kilometru autoceste, a “seatom” je iz pravca Dubrovnika upravljao 34-godišnji Marijan Čulina, trener u Plivačkom klubu “Jadera” u Zadru.

O uzroku nesreće, međutim, u ponedjeljak su iz MUP-a i HAC-a stigla suprotna objašnjenja. Prema policijskom očevidu, do nesreće je došlo nakon što se Oli R. (39) iz Splita, vozač ralice, koji je išao iz smjera Dugopolja u pravcu Šestanovca s upaljenim žutim rotacijskim svjetlima, polukružno okrenuo na suprotni kolnički trak.

Nije pazio na ostale vozače

To je navodno obavio na službenom prolazu između zaštitnih metalnih odbojnika, ali se prethodno nije uvjerio da to može obaviti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. U tom trenutku iz tunela je izašao “seat” kojim je upravljao trener Čulina te podletio pod ralicu. U policiji kažu da će o podnošenju kaznenih prijava donijeti odluku nakon kompletiranog očevida i obrade.

No iz HAC-a tvrde da polukružnog okretanja nije bilo.

- Do nesreće je došlo zbog naleta osobnog vozila u zadnji kraj vozila HAC-a, tipa ‘mercedes actros’-kamion s ralicom i posipačem, odnosno nalet se nije dogodio u polukružnom okretanju - stoji u službenom priopćenju HAC-a.

prometna_sestanovac2-310110

- HAC-ovo vozilo se kretalo zaustavnim i dijelom voznog traka kolnika autoceste, obilježeno vidljivom signalizacijom u smjeru Dugopolja. Zbog zimskih uvjeta na cesti i stanja kolnika na dionici Dugopolje - Bisko brzina kretanja vozila bila je ograničena na 80 km/h uz upozorenje mokar kolnik - piše dalje u priopćenju, a iz HAC-a kažu da će zatražiti dodatno vještačenje prometne nesreće.

Snimke nesreće navodno ne postoje jer rotirajuća kamera u trenutku sudara dvaju vozila nije bila usmjerena u tom pravcu. “Seat” je u naletu na ralicu skršen do neprepoznatljivosti.

Jedan od blizanaca, Lovre Krpina, kao i Toni Rudić završili su na dječjem JIL-u, njihov trener smješten je na Traumatologiju, a Lucijan je na Dječjoj kirurgiji.

- Ne bih želio davati nikakve izjave, sve sam rekao policiji - kratko nam je u telefonskom razgovoru kazao vozač ralice.

Vozač “seata” nije bio raspoložen za razgovor, kao ni roditelji ozlijeđenih mladih plivača, koji su stigli iz Zadra.

- Mi se svi nadamo da će sve biti dobro, u pitanju su djeca, a dogodila se teška nesreća. Ja nisam liječnik pa ne mogu govoriti o njihovu stanju, ali se nadamo da će se sve stabilizirati. Samo želim reći da smo svi potreseni, a prema nekim neslužbenim informacijama koje sam dobio, trebalo bi sve biti dobro - kazao nam je u splitskoj bolnici dan nakon nesreće Vitomir Burčul, predsjednik Plivačkog kluba “Jadera”.

vitomir_burcul1-010210
Predsjednik Plivačkog kluba ‘Jadera’ Vitomir Burčul kaže kako su djeca putovala osobnim automobilom radi štednje

- Marijan je iskusan, savjestan i odgovoran vozač. U plivanju je cijeli život, bio sam mu trener kao klincu, kasnije je završio kineziologiju, a trener je u mome klubu već deset godina. Djeca su inače na natjecanja išla kombijem, i sada ih je trebalo ići osam, no kako su se neki razboljeli, nije bilo potrebe za kombijem pa ih je vozio trener - pričao je još uvijek potreseni Burčul.

Piše tonka čubelić
Snimio joško ponoš/cropix

‘Obično idemo kombijem’

Čuli smo se kad su krenuli, a oko 21.30-22 sata zvali su me roditelji jednog od dječaka da se dogodila nesreća. Nisam znao da je tako strašno dok nisam nazvao bolnicu. Rekli su mi da su kritično. Sad se samo nadamo da će sve biti u redu. Mi smo i inače vozili djecu na natjecanja. Naša je praksa inače da na sva natjecanja djecu vozimo baš klupskim kombijem. Tako je trebalo biti i ovaj put, međutim u posljednji trenutak su nam neki od plivača otkazali put i onda smo radi smanjivanja troškova putovanja donijeli odluku da se ide osobnim automobilom. Nažalost, dogodila se nesreća - kazao nam je Ante Džaja, Marijanov prijatelj, kolega i vjenčani kum čijim su ‘seatom’ Marijan i dječaci i otišli na put.

- Vidio sam slike auta, mislim da one sve govore. Sad se samo nadamo i molimo da sve bude dobro - dodao je Džaja.

d.ž./epeha, t.č.

‘Cestom je putovalo 200 djece’

Oni su ranije krenuli jer smo mi još plivali štafetu. Došli smo do mjesta nesreće sat nakon što se dogodila, a slika koju smo ugledali bila je stravična. Odmah smo se počeli zivkati jer nismo znali tko je bio u tom autu, u tom trenutku na cesti je bilo 200 djece jer smo svi krenuli jedan za drugim. Strašan šok je to bio, vidiš djecu par sati ranije u bazenu, a onda naletiš na tako strašnu sliku. Samo se nadam da će sve biti u redu s njima - riječi su jednog od očevidaca nesreće.

Stanje stabilno

Djeca su bila na kadetskom prvenstvu Dalmacije, uzrast od 12 do 14 godina. U Dubrovnik su otišli u subotu, a natrag u Zadar su krenuli u nedjelju oko 18 sati. Kući su trebali biti oko 22 sata.

- Situacija je, za sada, stabilna, ozljede su teške i brojne i zahtijevaju daljnje praćenje - kazao nam je dr. Neven Pavlov, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 21:22