StoryEditor

Tanja je devet godina živjela s optužbom da je otrovala svekrvu. Ovo je njezina kalvarija

1. studenog 2019. - 00:18
Tanja Mesaroš - devet je godina bila pod teretom moguće zatvorske kazneAnte Čizmic i Nikola Vilić/Arhiv/Hanza media

Kada se našla suočena s kaznom zatvora od 40 godina zbog optužbe za trovanje svekrve, Tanja je imala 30 godina, prezivala se Milas.

Živjela je u Zmijavcima, bila u prvom braku, imala troje djece.

Na dan kada je pravomoćno oslobođena krivnje,Tanja ima 39 godina. Preziva se Mesaroš, živi u Zadru, u drugom je braku i majka je šestero djece.

Gotovo cijelo desetljeće trebalo je da nevjesta, koja se brinula o svekrvi tri godine prije njezine smrti, sudski potvrdi kako nema čvrstih dokaza da je ona napravila taj izrazito perfidni čin, kako je zločin trovanja nazvao sudac u oslobađajućoj presudi.

Obitelj Milas živjela je u kući liječnika dr. Ivana Milasa u Zmijavcima kraj Imotskog gdje se supruga Tanja brinula za njihovo troje maloljetne djece i bolesnu mu majku Anu Milas (67).

Tijekom tri i pol godine starica je bila potpuno nepokretna zbog prijeloma vratne kralježnice, a u međuvremenu je pretrpjela i dva moždana dara. Imala je oduzete ruke i noge, nije mogla govoriti i otežano je gutala.

Boravila je u krevetu u sobi u prizemlju kuće, a nevjesta ju je hranila, čistila i njegovala te joj davala lijekove.
Osim sina Ivana, Ana Milas je imala kćerku Jagodu Kegalj, koja živi u Njemačkoj, i sina Marka Milasa koji živi u Rijeci, te su davali bratu po 1000 kuna mjesečno za brigu o majci.

Svakodnevno su po sat vremena dnevno dolazile patronažne sestre iz privatne ustanove za brigu o starijim i nemoćnim osobama iz Imotskog.

One su staricu presvlačile, mijenjale joj urinarni kateter i pelene, kupale je... U tome im je pomagala nevjesta Tanja.
Njezina predanost te briga i pažnja oko svekrve bila je toliko dojmljiva da je jednoj od njegovateljica poslužila kao tema diplomskog rada.

Briga oko starice se nastavljala sve do 21. rujna 2010. godine oko 21.15 sati kada ju je nevjesta Tanja našla mrtvu. Tada umjesto muža poziva prijateljicu i time čini prvu stvar zbog koje je devet godina morala dokazivati svoju nevinost.

Naime, upravo njezina nevoljkost da te večeri pozove supruga, pokazala se kao jedna od indicija da je ona otrovala Anu Milas. Prijateljica provodi s njom vrijeme do jutra, kada Tanja konačno poziva supruga koji je bio dežuran tijekom noći u ambulanti u Lovreću.

Suprug dolazi, pregledava majku, a kako je i mrtvozornik, ispisao je smrtovnicu u kojoj je naveo da je uzrok smrti prirodan: zatajenje srca i moždani udar.

Suprugu su bile sumnjive mrtve mačke

Ana Milas pokopana je dva dana kasnije u obiteljskoj grobnici, a ubrzo nakon njene smrti Ivan Milas počinje optuživati suprugu da mu je usmrtila majku. Kao razlog je naveo mrtvog mačića kojeg je vidio u dvorištu na dan pogreba te mu je bio sumnjiv nestanak nekoliko mačaka. Sredinom siječnja 2011. godine dolazi do žestokog sukoba među supružnicima u kojem Tanja zadobiva tjelesne ozljede.

Odlazi svojim roditeljima, te u splitsku bolnicu gdje je hospitalizirana pet dana. Nikad se više nije vratila u kuću svog tadašnjeg supruga koji je angažirao jednu ženu da se brine od djeci.

Tanjina prijateljica, koju je pozvala nakon svekrvine smrti, ubrzo počinje govoriti ženi koja čuva djecu kako je dovoljno da ona kaže jednu ili dvije riječi i može joj uništiti život. Nije dugo trebalo da kaže Ivanu Milasu kako ga Tanja nije pozvala u večernjim satima kada mu je umrla majka, već tek ujutro. Početkom ožujka on odlazi u Policijsku postaju Imotski i prijavljuje sumnjivu smrt majke.

Krajem svibnja na nalog istražnog suca napravljena je ekshumacija tijela Ane Milas na mjesnom groblju u Zmijavcima te su uzeti uzorci tkiva za analizu. U biološkim uzorcima nađeni su tragovi pesticida karbofurana, smrtonosnog za ljude.
Karbofuran je organofosforni karbamatni insekticid - pesticid koji se koristi u poljoprivredi u zaštiti duhana i žitarica, a u zemljama EU-a i SAD-u zabranjen je zbog smrtnosti životinja.

Pet mjeseci kasnije Tanja Milas je optužena za ubojstvo na krajnje podmukao način, iz niskih pobuda, što je kvalificirani oblik kaznenog djela te se za njega može dobiti dugotrajna kazna zatvora. Tužiteljstvo smatra da je oko 18.15 sati Tanja kobne večeri dala svekrvi uobičajeni obrok u koji je umiješala insekticid karbofuran od čega je starica umrla. Teretila se kako se tako htjela riješiti brige o nepokretnoj svekrvi o kojoj se skrbila tri godine.

- Nisam kriva, ja sam pokojnu svekrvu voljela i zbog ljubavi sam i preuzela brigu o njoj. Ona i djeca su mi bila jedino svjetlo u toj kući jer sam sa suprugom imala stalne fizičke i psihičke patnje.

Zato sam se i bojala nazvati ga kada sam našla svekrvu mrtvu jer se on u nekoliko navrata znao strašno naljutiti kada bi se ona zagrcnula prilikom hranjenja ili bi dobila rane od ležanja.

Pozvala sam prijateljicu i htjela sam nazvati njegova rođaka, ali me ona spriječila jer je kazala da ne mogu zvati rođaka, ako nisam nazvala muža. Javila sam mu ujutro te je došao i pregledao je nakon čega mi je kazao da je mogu obući.

Imali smo pesticide u šupi jer smo se bavili poljoprivredom. Tako smo imali i jedan otrov u tegli zamotan u kesicu, a donijeli su nam ga radnici koji su radili na ljetnoj kuhinji. Trebao nam je za lisice, a suprug ga je spremio i ja nisam imala doticaj s otrovom.

Znam da je moj suprug otrovao rođakova psa uz obrazloženje da ne želi da životinja širi zarazu. Neko vrijeme nakon smrti svekrve počeo je govoriti meni, ali i djeci da sam je ja otrovala - izjavila je Tanja na sudu.

”Vidio sam sukrvicu u nosnici...”

Njezin suprug svjedočio je o jutru kada ga je Tanja pozvala da mu je majka umrla.
- Vidio sam majci tragove sukrvice u nosnici te sam mislilo da je to od moždanog udara. Vidio sam da je smrt nastupila ranije, ali sam u smrtovnici napisao vrijeme smrti 5 sati ujutro jer nisam sumnjao u prirodni uzrok.

Nije mi palo na pamet poslati tijelo na obdukciju, iako sam i tada pomislio na nasilnu smrt. Tek kada sam našao mrtvo mače i kada je nestalo 4-5 mačaka posumnjao sam da ih je moja supruga otrovala. Mjesec dana nakon smrti moje majke zatražila je razvod te smo se tada fizički sukobili i ona je otišla.

Angažirao sam jednu ženu za brigu o djeci, a ubrzo sam saznao od Tanjine prijateljice s kojom se posvađala kako mi je zatajila kada mi je majka umrla. Kada sam ispred vrata šupe, mjesec dana nakon smrti majke, vidio teglu s otrovom koji su donijeli radnici posumnjao sam u trovanje majke.

Nikad nisam koristio otrov, ali sam kao liječnik imao slučaj trovanja u Grudama kada sam vidio ženu kako umire u mukama - kazao je.

Nakon Tanjina odlaska od muža i oporavka od ozljeda, sve troje djece živi s njom, a supružnici Milas su se tada i službeno razveli. Djeca su s njom dvije godine nakon kojih joj ih oduzimaju odlukom Općinskog suda i Centra za socijalnu skrb Imotski uz obrazloženje da je tako najbolje jer se ne zna hoće li im majka biti osuđena.

Na Županijskom sudu u Splitu je provedeno prvo suđenje na kojem je prijateljica optužene Tanje, koju je prvu zvala nakon smrti svekrve, još više tereti Tanju navodeći kako je nad mrtvim tijelom svekrve govorila pogrdne riječi o pokojnici.

Izjavila je tada kako se Tanja žalila da joj je teško brinuti se o svekrvi i raditi u poljoprivredi.

U jesen 2014. godine odlukom vijeća pod predsjedanjem sutkinje Ivone Rupić, optužena nevjesta je oslobođena krivnje.

Toksikološki nalaz pokazao je prisutnost karbofurana i drugih kemijskih spojeva u krvi pokojnice, ali za sud je bilo sporno što naknadnom kemijskom analizom nije utvrđeno je li pronađena doza karbofurana bila smrtonosna.

Uzeli su u obzir i što sudski vještak patolog nije isključio mogućnost drugog uzroka smrti. Nadalje su u oslobađajućoj presudi naveli kako nije dokazano da je optužena stavila otrov u hranu i smatrali su kako postoji mogućnost da je to učinio i netko drugi.

Zbog zaštite obiteljskih prilika suđenje je zatvoreno za javnost i to najviše zbog djece koja su obiteljsku situaciju iznimno teško proživljavala, o čemu je svjedočio psiholog iz centra za socijalnu skrb.

Pismo predsjednici države

U srpnju 2015. godine Vrhovni sud ukida presudu i nalaže novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.
Smatraju kako se dokazi moraju bolje procijeniti, a posebno su ukazali da je optužena nevjesta bila sama sa svekrvom cijeli dan i znala je za otrov pohranjen u ostavi. Naveli su i kako se mora bolje razjasniti kako je otrov došao u krv pokojnice.

Predmet je raspoređen sucu Damiru Romcu koji je već za listopad zakazao novo suđenje. Tanja se u međuvremenu preselila živjeti u Zadar, preudala se i uzela prezime Mesaroš, rodila jedno dijete, a trudna je s drugim.

Šalje sudu liječničke nalaze u kojima stoji kako mora mirovati radi održavanja trudnoće te je sudac naložio provođenje sudskog medicinskog vještačenja kako bi se točno utvrdilo može li dolaziti na sud ili treba čekati porod. Vještačenje je potvrdilo nužnost mirovanja i rasprava je na čekanju.

Nezadovoljna takvim razvojem događaja, Jagoda Kegalj, kći pokojnice, upućuje niz predstavki brojnim dužnosnicima i institucijama, pa tako i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Kako je u njima naveden niz optužbi na račun suca Damira Romca, među kojima se navodi i da opstruira postupak radi ostvarivanja osobne koristi, odlučio se zaštititi od daljnjeg vrijeđanja privatnom tužbom.

Podnio je tužbu Općinskom sudu u Splitu u travnju 2016. godine, nakon čega je zatražio otklon sa slučaja smatrajući da je pokretanje sudskog spora protiv jednog od oštećenika u predmetu opravdani razlog da se postupak dodijeli nekom od njegovih kolega.

Nakon toga spis dobiva sudac Vladimir Živaljić.

U rujnu 2016. godine započinje drugo suđenje na splitskom sudu te su provedeni svi prijašnji dokazi, ali i neki novi pa tako i nadopuna sudskog medicinskog nalaza oko uzroka smrti i prisutnosti toksina u tkivu pokojnice.

Izneseni su iskazi triju njegovateljica koje su između ostalog rekle kako su pružale usluge za staricu unatrag deset godina, a zadnje tri svakodnevno kod kuće jer je bila nepokretna zbog prijeloma kralježnice. Kazale su kako se Tanja brinula o svekrvi 23 sata dnevno i njima pomagala kada bi došle.

Jedna je izjavila kako bi ona poželjela da se nevjesta tako brine o njoj, a druga kako smatra da je nakon toliko ležanja i moždanih udara smrt Ane Milas bio prirodni tijek događaja.

Sve su kazale kako se Tanja nije nikada žalila, iako je to bio jako težak posao te bi znala čak kazati: “Hvala Bogu, to je meni Bog dao.”

Svjedočila je i Tanjina prijateljica koja joj je tijekom braka bila osoba od Tanjina povjerenja, ali nakon smrti Ane Milas njihov odnos se poremetio, te se u konačnici prijateljica bolje slagala s Ivanom Milasom.

Bivša prijateljica je rekla da ju je Tanja nazvala nakon prvog suđenja i rekla kako ju je njen suprug potplatio da svjedoči protiv nje.

Na pitanje suca zašto nije odmah tijekom istrage govorila o pogrdnim riječima koje je Tanja govorila nad mrtvom svekrvom, nego tek na prvom suđenju nakon tri godine, izjavila je kako ih se tek tada sjetila.

Dolazi do nove odgode suđenja početkom 2017. godine zbog šeste trudnoće optužene, a postupak se nastavlja u listopadu iste godine nakon poroda.

Je li doza bila smrtonosna?

Unatoč odgodama, u srpnju prošle godine sudac dovodi postupak do kraja i ponovno oslobađa krivnje optuženu.
Sud je istaknuo kako je istina da Tanja nije odmah pozvala supruga te večeri kada je vidjela mrtvu svekrvu, ali je za to imala razlog u narušenim odnosima i činjenici da je bio nasilan prema njoj što je potvrdila i medicinska dokumentacija.

Željela je pozvati njegova rođaka, ali ju je prijateljica spriječila u tome.
Nadalje, sudski vještaci su i na ponovljenom suđenju kazali kako nije poznato je li doza karbofurana nađena u tkivu pokojnice bila smrtonosna.

Nisu isključili ni mogućnost nekog drugog načina smrti. Slijedom toga, nije sa stopostotnom sigurnošću utvrđeno da je Ana Milas umrla od trovanja jer je obdukcija neposredno nakon smrti jedini siguran način da se to potvrdi.

Nije utvrđeno ni je li karbofuran davan starici višekratno ili odjednom te je li ga dobila hranom, pošto se to osam mjeseci nakon smrti ne može točno utvrditi.

Nadalje, ne može se isključiti mogućnost, koju su vještaci potvrdili, da je slučajno unesen u organizam preko voća i povrća iz obližnje BiH jer je tamo karbofuran u slobodnoj uporabi.

- Nju je mogao netko namjerno postupno ili odjednom otrovati. To je mogla biti Tanja, ali mogla je to napraviti i neka osoba koja joj je željela napakostiti jer bi bila najsumnjivija pošto je ona hranila svekrvu.

Mogao je to biti i netko tko je želio na tako grozan i neljudski način pomoći Tanji da se više ne muči svakodnevnom brigom o svekrvi. Također je karbofuran mogao doći u tijelo slučajno hranjenjem voćem tretiranim pesticidom - navedeno je u presudi.

Osim toga, sudsko vijeće je istaknulo kako se radilo o teško bolesnoj starici koja je dva mjeseca prije smrti počela propadati što su potvrdile i patronažne sestre koje su dolazile u kućne posjete.
Ona je bez obzira na nađene tragove karbofurana u organizmu mogla umrijeti i prirodnom smrću, smatra vijeće.

Oslobađajuću presudu pokušala je osporiti kćer pokojnice ulažući pritužbu na jednu od porotnica iz sudskog vijeća, te tužiteljstvo koje podnosi žalbu. Nisu uspjeli oboriti presudu te je sve što je zaključeno u oslobađajućoj odluci potvrdio i Vrhovni sud prošlog mjeseca.

Oni ističu tri svjedokinje koje su govorile kako je Tanja prisno, srčano i uredno vodila brigu o svekrvi i nije se nikada žalila. Slijedom toga, nije imala motiv za usmrćenje starice.

Vrhovni sud navodi i kako splitski sud s pravom nije vjerovao prijateljici optužene kada je promijenila iskaz na štetu Tanje jer nije nikada dala prihvatljivi razlog za to. Isto tako su potvrdili da su iskazi još dvoje svjedoka optužbe dokazano nevjerodostojni.

Kako je umrla Ana Milas?

Nama ostaje tajna je li Ana Milas našla spokoj prirodnim tijekom događaja ili je uzela smrtonosni zalogaj iz nečije ruke.
U prvom slučaju strašna je pomisao da je nevjesta koja se skrbila o njoj godinama morala živjeti pod stigmom ubojice.
U drugom slučaju strašno je pomisliti da će ubojica odgovarati samo pred sudom svoje savjesti. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 08:50