StoryEditor
Crna kronikaZadarski rašomon

Tajna neplaćenog poreza: ako se Pina Giergiu tereti za 6 milijuna kuna, gdje je nestalo ostalih 11 milijuna i zašto su neki osumnjičenici ‘isparili‘?

Piše Ivica Nevešćanin
21. veljače 2021. - 00:01
Luka Gerlanc/Cropix

Kako je kaznena prijava Odjela za otkrivanje poreznih kaznenih djela Porezne uprave, Područnog ureda iz Splita, podnesena protiv trojice bivših predsjednika KK-a Zadar, jednog direktora i samog kluba, na kraju postala samo optužnica protiv direktora Giuseppea Giergie za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju?

Pokušali smo pronaći odgovor na ovo pitanje, ali kako je sudski postupak još uvijek u tijeku, sudska dokumentaciji nam nije dostupna, a drugi mogući izvori su jako suzdržani. Presuda sutkinje Maje Ivković, kojom je Pina Giergiu osudila na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog odgovornosti za oštećenje državnog proračuna u visini 6 milijuna kuna na ime neplaćenih poreza i drugih davanja, još uvijek nije ispisana, a dok ne dobije pisani otpravak presude Giergin branitelj Milan Petričić ne želi davati nikakve izjave.

Elitna družina

Zato smo od općinskog državnog odvjetnika u Zadru, Ivice Škare, tražili da nam pojasni kako je tekla procedura od zaprimanja kaznene prijave do podizanja optužnice. Kaznenu prijavu tzv. poreznog USKOK-a Županijsko državno odvjetništvo u Zadru dobilo je 2. prosinca 2012. godine. Tadašnji šef ŽDO-a bio je Ivan Galović, jedan od najdugovječnijih državnih odvjetnika u Hrvatskoj, čiji je rad od početka devedesetih godina prošloga stoljeća do smjene 2014. nerijetko izazivao brojne kontroverze u javnosti, poglavito vezane uz progon ratnih zločina na području Zadarske županije, ubojstva srpskih civila, istragu ubojstva Mira Barešića, brojne procese pretvorbe i privatizacije zadarskih tvrtki te na koncu i zbog sumnji u nikad istraženu regularnost nekih lokalnih izbora, na kojima je oduvijek pobjeđivao HDZ. Galović je, među ostalim, bio poznat i kao veliki navijač KK-a Zadar, često je putovao na gostovanja s klubom i družio se s Giergiom, političarima i drugim zadarskim direktorima koji su donosili sponzorski novac u klub. Galović je kaznenu prijavu Porezne uprave "spustio" na ODO koji je tada vodila Marijana Stipić. Njezina nasljednika Ivicu Škaru pitali smo zašto je ODO odustao od kaznenog progona Zvonimira Vrančića, Kristijana Magaša, Dina Perovića, trojice predsjednika i istaknutih članova HDZ-a, te KK-a Zadar?

image
Luka Gerlanc/Cropix

 

– Ovo državno odvjetništvo zaprimilo je kaznenu prijavu protiv četiri hrvatska državljana te jedne pravne osobe. Kaznena prijava je dostavljena radi provođenja izvida PU zadarskoj, Odjelu kriminalističke policije. Nakon provedenih detaljnih izvida ovo državno odvjetništvo je zaprimilo kaznenu prijavu – posebno izvješće protiv dvojice hrvatskih državljana (1937. i 1967.), te jedne pravne osobe zbog učina kaznenog djela iz čl. 292. st. 2. i 1. al. 2. i 4. KZ-a/97. – navodi se u dogovoru i dodaje:

– Nakon provedenih dodatnih izvida i provedene istrage ovo je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv prijavljene pravne osobe, te obustavilo istragu protiv hrvatskog državljanina (rođen 1967.), dok je podignuta optužnica protiv hrvatskog državljanina (1937.).

Osobe rođene 1937. i 1967. su Pino Giergia i Dino Perović, predsjednik kluba inkriminiran za razdoblje od 19. lipnja do kraja 2009., odnosno do okončanja poreznog nadzora.

Policija je dakle, a tadašnji šef odjela gospodarskog kriminalitete bio je Gašpar Begonja, današnji HDZ-ov načelnik Privlake, provela istragu prema točno ciljanim osobama. Razgovarali su s mnogim protagonistima iz kluba u svojstvu svjedoka, ali samo s Perovićem i Gergiom u svojstvu osumnjičenika. Vrančić i Magaš nisu bili ispitani kao osumnjičenici jer je tako, doznajemo, tražilo Općinsko državno odvjetništvo. Zato je i moguće da Zvonimir Vrančić kaže kako sve do naše objave u Slobodnoj Dalmaciji nije znao da je bio prijavljen!

Nakon što je ODO dobio kaznene prijave iz policije protiv Giergie, Perovića i KK-a Zadar, Marijana Stipić traži dodatne izvide. Okončanjem dodatnih izvida ODO odustaje od progona Perovića i kluba te na koncu kao jedinog odgovornog za utaju šest milijuna kuna poreza 26. kolovoza 2014. optužuje Pina Giergiu. Zašto je samo on optužen, a ne i drugi, navodno je razlog u raspoloživim i pouzdanim dokazima, odnosno u manjem riziku. ODO je, kažu, procijenio da bi se drugi mogući optuženici, s obzirom na inkriminacije i težinu dokaza, mogli izvući od kaznene odgovornosti, pa ih nisu htjeli optužiti. Isti dokazi su tako bili dovoljni za optuženje Giergie, ali ne i za optuženje triju predsjednika kluba.

Pravni nonsens

Međutim, sama činjenica da su i Porezna uprava i kasnije zadarska policija za nezakonito poslovanje kluba prijavili i direktora (Giergiu) i predsjednika (Perovića) dovodi u pitanje izjavu Zvonimira Vrančića da on kao predsjednik po statutu kluba nije bio odgovoran za financijsko stanje kluba, to jest za sklapanje ugovora, pregovore i isplatu igrača, pa zbog toga i nije mogao kazneno odgovarati. Po toj logici ispada da je statut nekog kluba iznad Kaznenog zakona, što je pravni nonsens.

Naime, za kaznenu odgovornost je bitno je li odgovorne osobe, a predsjednik upravnog odbora i direktor kao ovlaštene osobe kluba su to nesumnjivo bili, znaju što rade, da je to što rade kriminalno djelo i da to djelo žele ostvariti. No Vrančić i Giergia tvrde da oni nisu financijski eksperti i da nemaju znanja o obračunu poreza. Sudeći po ponašanju istražitelja ispada da su potpune "porezne neznalice" u klubu bili i računovođe, vlasnici kluba (Grad Zadar), ekonomisti, menadžeri, poreznici, bankari, revizori... Nitko, eto, nije znao kako se treba obračunavati porez, osim Pina Giergie.

image
Jure Mišković/Cropix

 

Nisu to jedine "nepodudarnosti" između kaznene prijave poreznog USKOK-a i optužnice Općinskog državnog odvjetništva. Poreznicu su proveli nadzor nad poslovanjem kluba u razdoblju od prvog siječnja 2005. do kraja 2009. godine. U tom vremenu klub je igračima i trenerima isplatio više od 19,5 milijuna kuna, a porezni USKOK je utvrdio da je klub u tom istom razdoblju državni proračun ostavio bez 16.945.282 kune! Podsjetimo, nepravomoćnom presudom Giergia se tereti za štetu od 5.945.249 kuna. Gdje je nestala razlika od 11 milijuna kuna?

Nestala je u skraćenoj optužnici. Kako se broj osumnjičenika smanjivao s pet na tri pa s tri na jedan, tako se smanjivao i iznos neplaćenog poreza.

Pitanje bez odgovora: zašto nema progona poreznika?


Općinskog državnog odvjetnika Ivicu Škaru pitali smo još dva pitanja, ali na njih odgovor nismo dobili. Naime, s obzirom na zaključak ODO-a da je trajanju kaznenog djela koje se pripisuje Giergiji pogodovao nemar Porezne uprave, zanimalo nas je jesu li podnijete odgovarajuće kaznene prijave protiv odgovornih osoba u Poreznoj upravi?
Također smo ga pitali za pojašnjenje riječi zastupnice optužbe Branke Rukavine u završnom govoru kada je navodeći neshvatljivu ogluhu Porezne uprave dodala "... a ovo očito uslijed općeg nastojanja da ta udruga preživi i nastavi se tradicija igranje košarke u Zadru". Pitali smo Škaru je li za ODO možda postoje neka kaznena djela koja se ne treba procesuirati jer se radi o nekom višem interesu, ali ni taj odgovor nismo dobili.

Isplate preko off shore tvrtki


2005. godina
2.258.234 kune isplaćene preko agencija Wallman Group Agency (Chayenne SAD), SBI basketball Agency iz Maribora te Executive Pro Management

2006. godina
2.413.142 kune
isplaćene igračima preko agencija Wallman Group LC i Executive Pro Management

2007. godina
2.855.514 kuna
agencije Wallman Group LC, Executive Pro Management i U1st Sports (Los Angeles SAD)

2008. godina
4.037.178 kuna
preko agencija Wallman Group LC i Intermedia LC, te BPS konzalting iz Zagreba i MDB Sport iz Zagreba

2009. godina
7.947.048 kuna
plaćeno preko agencija Wallman Group LC, Intermedia LC, U1st Sports LA, BPS konzalting, Classique Business Solutions i Luxury Image Rights Limited

Predsjednici KK Zadar


Zvonimir Vrančić
2005. – 15. srpnja 2006.

Kristijan Magaš
25. srpnja 2006. – 19. lipnja 2009.

Dino Perović
19. lipnja do kraja 2009.

Giuseppe Giergia
početak 2005. – kraj 2008. godine

Neplaćeni porezi

2005. godina
2,5 milijuna kuna

2006.
2,1 milijun kuna

2007.
2,7 milijuna kuna

2008.
3,7 milijuna kuna

2009.
5,8 milijuna kuna
Ukupno utajeno:
16.945.282 kune

image
Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2021 14:11