StoryEditor

Svjedokinja Gugić: Cvik mi je prijetio preko mobitela njegovog odvjetnika dok je bio u bijegu

Piše PSD.
25. ožujka 2009. - 15:45

Jakša Cvitanović Cvik (34) i Ivan Zulim (29) su u srijedu iznosili obrane u postupku pred Županijskim sudom u Splitu u kojem se terete za prijetnje svjedokinji Petri Gugić (37) kako bi promjenila svoj iskaz iz istrage.

U izrazito neprijateljskoj atmosferi prepunoj prepirki i "natezanja" sa Cvikom i njegovim braniteljima, svjedočila je Petra Gugić a potom njen suprug Damir Rašidagić koji je za tu priliku doveden iz šibenskog zatvora.

Petra Gugić je u istrazi teretila korčulanskog narkobossa Jakšu Cvitanovića, a on se prema optužnici, obratio Zulimu na Bilicama koji je potom preko svoje sestre poručio Petri Gugić da će ona i Rašidagić “platiti glavom”, ako ne promijeni iskaz. Zulimova sestra je Petri Gugić poslala SMS, a potom ju je i nazvala 20. kolovoza prošle godine te joj i usmeno prenijela poruku.

Zulim je uhićen početkom kolovoza u skupini s Damirom Rašidagićem zbog preprodaje heroina, a Rašidagić je zbog osobne sigurnosti zatražio premještaj s Bilica, pa se potom u šibenskom zatvoru vjenčao s Petrom Gugić.

Optuženi Cvitanović i Zulim se brane nevinošću. Na prvom danu suđenja se moglo čuti mnogo više o svim ostalim predmetima u kojima se po sudovima isprepliću akteri ove priče, nego o samim prijetnjama. Zulima, tvrdi, Cvik do ovog postupka nikada nije vidio, a Petri nije prijetio.

U namjeri da kroz svoju obranu diskreditira iskaz Petre Gugić, Cvik nije birao sredstva. Tako tvrdi da mu ona nikada nije bila djevojka i da ga to samo sramoti. Čak je naveo imena osam muškaraca koji bi mogli potvrditi da su s njom bili u vezi u trogodišnjem razdoblju za koje ona tvrdi da je bila u ljubavi sa Cvikom.

- Ne vidim zbog čega bih forsirao na izmjeni njenog iskaza kada mi uopće ne šteti. Ovo je očita sprega tužiteljstva i svjedokinje, kako bi popravili svoju lošu poziciju u onom drugom predmetu. Žalosno je da se koriste njome kao svjedokinjom, a očito joj treba stručna pomoć. - samouvjereno će Cvitanović, upuštajući se u ocjene njenog kredibiliteta i psihičkog zdravlja, treminologijom poput kakvog vještaka.

Čak je uputio tužiteljicu u Kazneni zakon rekavši joj da bi trebala po službenoj dužnosti prijaviti Petru i Rašidagića za lažno prijavljivanje kaznenog djela. Onako s visoka, obratio se i sudskom vijeću pod predsjedanjem Damira Romca riječima: - Vi ste ozbiljni ljudi, pa nećete valjda dopustiti da vas prave krnjevalima!?.

Petra Gugić je dočaravala svoj strah od Cvika, kaže prijetnje je shvaćala ozbiljno jer ju je već jednom spremio u bolnicu:

- Strah me je iti ga pogledati, već zvuk njegova glasa me iritira. Dok smo bili skupa, jednu noć me tukao od devet navečer do 7 ujutro. Cvik je vrlo rječit dok prijeti, to bi njegov odvjetnik Jadran Franceschi trebao vrlo dobro znati jer mi je dao svoj mobitel da popričam s Cvikom dok je bio u bijegu, kada mi je također prijetio i to sat vremena. Tada me njegov odvjetnik trebao uputiti kako ću svjedočiti. - uzrujano je svjedočila ne štedeći Franceschija, što je izazvalo nekoliko neukusnih komentara i podsmjeha s braniteljske klupe.

I Cvik je u nekoliko navrata prekinuo njen iskaz raznim komentarima, očita netrpeljivost među njima je sve više dolazila do izražaja, pa je sucu nakon nekoliko sati, unatoč svim opomenama bilo sve teže održavati red u sudnici.

A. Kuzmić / EPEHA

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 08:57