StoryEditorOCM

Svjedočile školske kolegice nestale Antonije Bilić

Piše PSD.
10. kolovoza 2011. - 14:16

U nastavku istrage u kaznenom predmetu protiv Dragana Paravinje, pred istražnim sudcem Županijskog suda u Šibeniku, u srijedu su svjedočile dvije školske kolegice nestale 17-godišnje Antonije Bilić iz Kričaka koje su, zajedno s njom, pohađale srednju trgovačku školu u Drnišu.

Djevojke su svjedočile o svojim saznanjima gdje se kretala Antonija 7. lipnja ove godine, na dan kada je nestala, a sudeći po riječima odvjetnika Dragana Paravinje koji mu je udijeljen po službenoj dužnosti, Drnišanke su u iskazu pred sudom govorile o drugim detaljima koje nemaju "posebnog značaja za postupak".

- Govorile su, primjerice, kakva je bila u školi, s kim se družila i slično - kazao je Branko Baica.

Zahtjev za saslušanje svog branjenika vezan uz istragu o okolnostima smrti Radislave Dade Vujasinović, beogradske novinarke tjednika Duga, sud, po odvjetnikovim riječima, još uvijek nije dobio.

- U načelu bi se mogla postaviti kao problem činjenica po kojoj su uvjeti izručenja Dragana Paravinje hrvatskom pravosuđu takvi je ono odobreno isključivo zbog istrage u slučaju nestanka Antonije Bilić. Uvijek se, dakle, izručuje za konkretan postupak. Ovdje se, međutim, radi o nečemu sasvim drugom što nije obuhvaćeno rješenjem o ekstradiciji. Hoće li se od Ministarstva pravosuđa BiH tražiti dozvola za eventualno ispitivanje o onome što nije izravno povezano sa ovim slučajem, to zaista ne znam - istaknuo je Baica.

Upitan za moguće nove dokaze u postupku koje je najavio odvjetnik obitelji Bilić, Paravinjin zastupnik pred sudom, kazao je kako će oni prethodno biti dostavljeni Županijskom Državnom odvjetništvu, a to će pravosudno tijelo onda odlučiti o daljnjim "postupanjima prema sudu ukoliko to bude smatralo osnovanim i opravdanim".

Što se, pak, tiče nagađanja o rekonstrukciji djevojčina nestanka 7. lipnja, Baica je bio rezolutan.

- Nema se što rekonstruirati u situaciji kada se negira počinjenje djela. Okolnosti nestanka Antonije Bilić, naime, još uvijek nisu utvrđeni - zaključio je šibenski odvjetnik.

Istraga će, inače, sudeći po priopćenju za javnost kojeg je potpisao istražni sudac Igor Ninić, biti nastavljena saslušanjem još jednog svjedoka po istražnom zahtjevu nakon čega je najavljena jednotjedna pauza suda zbog korištenja godišnjeg odmora.

Marina Jurković
Marija Mihić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 23:41